EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Έσοδα: -10,1% στο 6μηνο - Δημοσιονομική κατάρρευση.


Εικόνα απόλυτης κατάρρευσης και πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού αποκαλύπτουν τα στοιχεία σοκ της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την επομένη των εκλογών, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα «άδεια» δημόσια ταμεία και τον διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Οι εισπράξεις του Δημοσίου, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, αντί να αυξάνονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος μειώνονται. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν μείωση 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, γεγονός που αφήνει μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, εντοπίζεται στις εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο». Σημειώνουν «βουτιά» 10,1% σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο που αποκαλύπτει την έκρηξη της φοροδιαφυγής (σ.σ. 6 στις 10 επιχειρήσεις εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις), το μέγεθος της κρίσης στην αγορά και τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ειδικότερα τα έσοδα του ΦΠΑ στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 8,26 δισ. ευρώ έναντι 9,19 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή είναι λιγότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας που προβλέπει την είσπραξη 19,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους να βάλει στα ταμεία του επιπλέον 11,2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο, τις μειωμένες συναλλαγές στην αγορά και την χαλάρωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατον να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Σε ετοιμότητα για επιπλέον δανεισμό της τάξης των 3 ? 5 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό το βάρος του πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού που καταγράφεται φέτος.

Εφόσον τελικά η συγκεκριμένη έκδοση προχωρήσει τότε ο δημόσιος δανεισμός θα προσεγγίσει, το πιθανότερο θα υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και επιβαρύνοντας με πρόσθετους τόκους τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας που προβλέπει την είσπραξη 19,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει το δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους να βάλει στα ταμεία του επιπλέον 11,2 δισ. ευρώ.
Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι αδύνατον με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Πηγή:ΑΠΕ
Και αυτοί πανηγυρίζουν που θα "κυβερνήσουν"!!
Αλήθεια, ποιός θα ήθελε να αναλάβει το τιμόνι σε μιά τέτοια επιχείρηση και κάτω από τέτοιες συνθήκες?
busy bee


free counters