EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Εκβρασμοί σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες



Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν οι εκβρασμοί σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με πιο σοβαρό περιστατικό, εκείνο που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες σε περιοχή βόρεια της Σάμου, όπου ξεβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, Αρχιπέλαγος, το Φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα εξαιτίας της μεταναστευτικότητας των ζώων.
Ειδικότερα, όσον αφορά
Cosmo.gr

το πιο πρόσφατο περιστατικό, το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του συμπίπτει ακριβώς με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή
μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τη Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας, Αναστασία Μήλιου, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις, που δεν εντοπίζονται.
Η φάλαινα φυσητήρας, είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή, τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.

Ο αρσενικός τρέφεται με έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, η πορεία ταξιδιού του για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια, ενώ με μία μόνο ανάσα, μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000 μέτρα βάθος. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.

Ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Άλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε- σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι- στην Ικαρία. Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας, το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιο της.

free counters