EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Ιστορική παρτίδα σκακιού μεταξύ Κασπάροφ και Καρπόφ


Εικοσιπέντε χρόνια μετά την παρτίδα του 1984, οι σπουδαιότεροι παίχτες σκακιού του κόσμου, Γκάρι Κασπάροφ και Ανατόλι Καρπόφ ετοιμάζονται να επαναλάβουν τη μονομαχία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περίπου 10 εκατομμύρια θεατές. Το 1984, η πρώτη παρτίδα μεταξύ των δυο κορυφαίων δασκάλων, διακόπηκε μετά από πέντε μήνες χωρίς να αναδείξει νικητή.
Οι δυο σπουδαίοι δάσκαλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν έναν επικό ψυχολογικό πόλεμο όταν αναμετρήθηκαν για το παγκόσμιο στέμμα του σκακιού, προ 25ετίας, θα ξεκινήσουν την παρτίδα αύριο, στην Βαλένθια της Ισπανίας. Αμφότεροι υποσχέθηκαν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να φτάσουν την ένταση και το δράμα της εξουθενωτικής αναμέτρησης του 1984, η οποία διακόπηκε, μετά από πέντε μήνες παιχνιδιού, χωρίς να αναδείξει νικητή.
Και οι δυο άντρες παραδέχονται ότι οι μέρες της ακμής στο παίξιμό τους έχουν περάσει, αλλά έχουν αφιερώσει εβδομάδες στην προετοιμασία αυτής της αναμέτρησης, αφού διακυβεύεται το κύρος τους. Οι δυο δάσκαλοι ταξίδεψαν στη Βαλένθια της ισπανίας με ομάδες υποστήριξης, 4-5 ατόμων, για την παρτίδα που αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 10 εκατ. τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους οργανωτές.
«Είμαστε ακόμα σε θέση να παίζουμε υψηλής ποιότητας σκάκι» δήλωσε ο 46χρονος σήμερα Κασπάροφ, ο οποίος έχει σταματήσει να παίζει αγωνίζεται εδώ και πέντε χρόνια. Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν περισσότερες πιθανότητες στον Κασπάροφ, θεωρώντας ότι η ηλικία του 58χρονου Καρπόφ θα αποδειχθεί μειονέκτημα γι’ αυτόν.
Ο Κασπάροφ επιτέθηκε φραστικά κατά Ρώσου δημοσιογράφου, κατηγορώντας τον ότι δεν μετάδωσε την σύλληψη και φυλάκισή του για συμμετοχή σε διαδήλωση κατά του Πούτιν. Ωστόσο, για τον αντίπαλό του είχε επαινετικά σχόλια: «Πολλοί από τους φίλους μου με ξέχασαν όταν φυλακίστηκα. Ο Καρπόφ όμως προσπάθησε να με επισκεφθεί». Ο Κασπάροφ είχε ταράξει ήδη τα νερά με δηλώσεις του στην ισπανική El Pais, όπου χαρακτήρισε τη Ρωσία του σήμερα «μια διεφθαρμένη δικτατορία με την μεταμφίεση δημοκρατίας». Ο Καρπόφ αναγνώρισε ότι έχουν πολιτικές διαφωνίες με τον αντίπαλό του και ότι σε πολλά πράγματα είναι διαφορετικοί.
Ο Καρπόφ προπονείται εδώ και δυο εβδομάδες με την υποστηρικτική ομάδα του. Ο Κασπάροφ στράφηκε στα νιάτα για αναζωογόνηση, προπονείται με τον Magnus Carlsen, ένα 18χρονο Νορβηγό που θεωρείται φαινόμενο στο σκάκι.
Και οι δυο δάσκαλοι επέκριναν το μοντέρνο σκάκι, κατηγορώντας όσους διευθύνουν το άθλημα παγκοσμίως για την παρακμή που σημειώνει. «Στις μέρες μου ανησυχούσαμε περισσότερο για την ομορφιά του παιχνιδιού» λέει ο Καρπόφ, που ήλπιζε ότι το σκάκι μέσω Η/Υ και το διαδίκτυο θα επανέφεραν της μέρες δόξας του παιχνιδιού.
Η Βαλένθια είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκαν οι κανόνες του σύγχρονου σκακιού, τον 15 αιώνα, όταν εισήχθη στην σκακιέρα η βασίλισσα – μοντέλο για την οποία θεωρείται η Ισαβέλα της Καστίλλης.
tvxs.gr


free counters