EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Αυτό... το κάνω κι εγώ




Read more...

2 ΝΕΑ BLOGS!

ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ TV.ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΝΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ



επιστημονικά events θέματα και ειδήσεις
http://www.genetistis.blogspot.com/



irakliowebradio Read more...

Ψάχνουν για έσοδα


Την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του και την πληρωμή του 30% ταυτόχρονα με τη δήλωση και την εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις, προβλέπει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, «με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μιας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας, ή δυσανάλογων μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με το μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Στο διάστημα των δύο μηνών θα ισχύει η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Μετά το διάστημα των δύο μηνών θα αναζητούνται και οι .........

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ


ποινικές ευθύνες, ενώ θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση.

Η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, πολλαπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

"Το μέτρο βοήθα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων" δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης
Read more...

Σε πύρινο κλοιό για 5η μέρα η Καλιφόρνια

RedDuckling


Read more...

10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα γενετικά τροποποιημένα τροφιμα


Με τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση του κόστους των τροφίμων – η οποία δεν αφορούσε μόνο τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά και τους φτωχούς και πεινασμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τα γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα άλλη μια φορά προωθούνται ως τρόπος για να θραφεί ο κόσμο. Αυτό είναι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Πέρα από το απλά να μη χρειαζόμαστε περισσότερα Γ.Τ. τρόφιμα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι επείγουσα ανάγκη να απαγορευθούν εντελώς:
GeNeTistis

1. Τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν θα λύσουν την επισιτιστική κρίση
Το 2008 Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της παραγωγής αγροκαυσίμων (βιοκαυσίμων) είναι η κύρια αιτία της αύξησης των τιμών των τροφίμων . Ο Γ.Τ. κολοσσός Monsanto έχει πρωτοστατήσει στην άσκηση πιέσεων για τα αγροκαύσιμα (φυτά που καλλιεργούνται για παραγωγή καύσιμων αντί τροφίμων)- ενώ υπερωφελείται από την επισιτιστική κρίση χρησιμοποιώντας την ως ευκαιρία για την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων!
"Η κλιματική κρίση χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση των αγροκαυσίμων, συμβάλλοντας στη δημιουργία της επισιτιστικής κρίσης. Και τώρα η επισιτιστική κρίση χρησιμοποιείται για να αναζωογονηθεί η μοίρα της Γ.Τ. βιομηχανίας." Daniel Howden, Αφρική, ανταποκριτής, εφημερίδα The Indepedent
"Η κυνική πλευρά μου πιστεύει ότι απλά χρησιμοποιούν τη τρέχουσα κρίση στα τρόφιμα και τα καύσιμα ως εφαλτήριο για την προώθηση και επαναφορά των Γ.Τ. καλλιεργειών στη δημόσια κουβέντα.. Αντιλαμβάνομαι γιατί κάνουν κάτι τέτοιο, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ότι οι ισχυρισμοί τους σχετικά με το ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες θα λύσουν το πρόβλημα της ξηρασίας ή τη σίτιση του κόσμου, δεν είναι παρά βλακείες. " Καθ. Denis Murphy, επικεφαλής της βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο του Glamorgan, Ουαλία
2. Οι Γ.Τ. καλλιέργειες που δεν αυξάνουν τις δυνατότητες απόδοσης
Παρά τις υποσχέσεις, οι Γ.Τ.Ο. δεν έχουν αυξήσει τη δυνατότητα απόδοσης των εμπορικών καλλιεργειών Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο ευρέως καλλιεργούμενη Γ.Τ. καλλιεργειών, η Γ.Τ. σόγια, έχει υποστεί μείωση των αποδόσεων .
"Ας το ξεκαθαρίσουμε. Μέχρι τώρα [2008], δεν υπάρχουν στο εμπόριο Γ.Τ. καλλιέργειες που εγγενώς αύξάνουν την απόδοση. Επίσης, δεν υπάρχουν Γ.Τ. καλλιέργειες στην αγορά που είναι σχεδιασμένες ώστε να έιναι ανθεκτικές στηί ξηρασία τη, μείωση της νιτρικής ρύπανσης [λόγω λιπασμάτων] ή την διατήρηση του εδάφους. Δεν υπάρχει ούτε μία." Δρ Doug Gurian-Sherman, πρώην ειδικός βιοτεχνολογίας της Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος για τους Γ.Τ.Ο. της Food and Drugs Administration.

3. Οι Γ.Τ. καλλιέργειες αυξήσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ οι Γ.Τ. καλλιέργειες έχουν προκαλέσει μια γενική μέση αύξηση, και όχι μείωση, στη χρήση φυτοφαρμάκων, σε σύγκριση με συμβατικές καλλιέργειες .
"Η υπόσχεση ήταν ότι θα χρησιμοποιούσατε λιγότερα χημικά και θα υπήρχε μεγαλύτερη απόδοση. Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. " Bill Christison, πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Συνασπισμού Οικογενειακών Αγροκτημάτων
4. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να θραφεί ο κόσμος
Μια σημαντική, πρόσφατη έκθεση 400 επιστημόνων-με χορηγό τον ΟΗΕ και τη Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία επικυρώθηκε από 58 χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες έχουν λίγα να προσφέρουν στη παγκόσμια γεωργία και τις προκλήσεις της φτώχειας, της πείνας, και την αλλαγή του κλίματος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
5. Άλλες γεωργικές τεχνολογίες είναι περισσότερο επιτυχημένες
Η μέθοδος της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών εντόμων, και άλλες καινοτόμες μέθοδοι χαμηλών εισροών ή οι βιολογικές μέθοδοι ελέγχου παρασίτων και ενίσχυσης των αποδόσεων, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Άλλη τεχνολογίες αναπαραγωγής φυτών, όπως η Marker Assisted Selection (μη Γ.Τ. γενετική χαρτογράφηση), είναι αναμένεται ευρέως να δώσει ώθηση στη παγκόσμια γεωργική παραγωγικότητα πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια από ότι οι Γ.Τ.Ο. .
"Μια αθόρυβη επανάσταση συμβαίνει στην χαρτογράφηση των γονιδίων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τα φυτά. Αυτό είναι κάτι προετοιμάζεται και θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις στη γεωργία [από ότι οι Γ.Τ.Ο.]. " John Snape Καθηγητής, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής γενετική, Κέντρο John Innes
6. Τα Γ.Τ. τρόφιμα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή προς κατανάλωση
Η γενετική τροποποίηση είναι ένας χονδροειδής και ανακριβής ενσωμάτωσης ξένου γενετικού υλικού (π.χ. από ιούς, βακτήρια) σε φυτά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα Γ.Τ. τρόφιμα που προκύπτουν έχουν υποστεί ελάχιστα αυστηρές και μη- μακροπρόθεσμες δοκιμές ασφάλειας, καθώς επίσης δοκιμές σε ζωοτροφές έχουν δείξει ανησυχητικά αποτελέσματα για την υγεία. Μόνο μία μελέτη έχει δημοσιευθεί για τις άμεσες συνέπειες στους ανθρώπους της διατροφής με Γ.Τ. τρόφιμα . Σε αυτήν, διαπιστώθηκαν απρόσμενες συνέπειες για τα βακτήρια του εντέρου, ωστόσο ποτέ δε συνεχίστηκε.
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο ισχυρή τεχνολογία ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ, και αυτό είναι που ανέπτυξε γρήγορα με σχεδόν δεν πίστευα καθόλου να τις συνέπειές του." Dr Suzanne Wuerthele, Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) τοξικολόγος
7. λαθραίοι Γ.Τ.Ο. στις ζωοτροφές χωρίς τη συγκατάθεση των καταναλωτών
Κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που εκτρέφονται με εκατομμύρια τόνους Γ.Τ. ζωοτροφών που εισάγονται στην Ευρώπη χωρίς να φέρουν επισήμανση. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν ζώα τρέφονται με Γ.Τ. φυτά, το Γ.Τ. υλικό μπορεί να εμφανιστεί στα προϊόντα. Όπως τα Γ.Τ. τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την υγεία των ζώων, η κατανάλωση Γ.Τ.Ο. μέσω αυτού του “λαθραίου” τρόπου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των καταναλωτών.
8. Κανείς δεν παρακολουθεί τις επιπτώσεις των Γ.Τ. τροφίμων στην υγεία
Υποστηρίζεται ότι οι Αμερικανοί εδώ και χρόνια καταναλώνουν Γ.Τ. τρόφιμα χωρίς αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους. Ωστόσο όλα αυτά τα τρόφιμα κυκλοφορούν χωρίς σήμανση στις ΗΠΑ και κανείς δεν έχει παρακολουθήσει τις συνέπειες. Με άλλα νέα τρόφιμα όπως εκείνα των τρανς-λιπαρών οξέων, είχε πάρει δεκαετίες για να συνειδητοποιήσουμε πως είχαν προκαλέσει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους .
9. Γ.Τ.Ο. και μη-Γ.Τ.Ο. δεν μπορούν να συνυπάρξουν
Η μόλυνση με Γ.Τ.Ο. των συμβατικών και βιολογικών τροφών αυξάνεται. Μια μη εγκεκριμένη Γ.Τ. ποικιλία ρυζιού που καλλιεργήθηκε για μια μόνο χρονιά στο πλαίσιο πειραμάτων σε πειραματικούς αγρούς βρέθηκε να έχει μολύνει ευρέως την παραγωγή ρυζιού και τα αποθέματα σπόρων στις Η.Π.Α. Στον Καναδά, η παραγωγή βιολογικής ελαιοκράμβη έχει ουσιαστικά καταστραφεί λόγω της επιμόλυνσης με αντίστοιχες Γ.Τ. ποικιλίες. Στην Ισπανία, μια μελέτη έδειξε ότι το Γ.Τ. καλαμπόκι "έχει προκαλέσει δραστική μείωση της βιολογικής καλλιέργειας καλαμποκιού κάνοντας πρακτικά αδύνατη τη συνύπαρξη τους" .
Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε μια παγκόσμια παραγωγή τροφίμων που είτε θα βασίζεται στους Γ.Τ.Ο. είτε όχι
"Αν σε κάποιους ανθρώπους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν να καλλιεργούν, να πωλούν και να καταναλώνουν Γ.Τ. τρόφιμα, σύντομα κανείς δεν θα μπορεί να έχει την επιλογή σε τρόφιμα, ή σε μια βιόσφαιρα, απαλλαγμένη από Γ.Τ.Ο.. Είναι ένας τρόπος επιλογής, ακριβώς όπως και η εισαγωγή κουνελιών ή ειδών βατράχων στην Αυστραλία: Μόλις αυτό γίνει, δεν μπορεί κατόπιν να αναστραφεί. " Roger Levett, ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη
10. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις εταιρείες
Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας που προωθούν τα Γ.Τ. τρόφιμα τους, έχουν ένα τρομακτικό ιστορικό τοξικής μόλυνσης και δημόσιας εξαπάτησης Οι Γ.Τ.Ο. τους είναι ελκυστικοί για το λόγο ότι μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους επιτρέπεται ο μονοπωλιακός έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων. Παρενοχλούν και εκφοβίζουν αγρότες μόνο και μόνο για τα "έγκληματα" της φύλαξης πατενταρισμένων σπόρων ή της "κλοπής" πατενταρισμένων γονιδίων- ακόμα και αν αυτά τα γονίδια βρέθηκαν στα χωράφια των γεωργών μέσω τυχαίας μόλυνσης από τον άνεμο και τα έντομα
"Οι αγρότες που έχουν διωχθεί για τους ΓΤΟ για τους ιδιότητα, που δεν είχαν αγοράσει, δεν θέλουν, δεν θα χρησιμοποιεί και δεν μπορεί να πουλήσει." - Tom Wiley, γεωργός, Βόρεια Ντακότα
Πηγή : Biotech watch

Read more...

Μουσικό διάλειμμα




Read more...

Η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός


Κάνοντας πραγματικότητα έστω και σε μικρότερη κλίμακα, το όραμα του Νίκολας Τέσλα, μια ομάδα φυσικών επιστημόνων του τεχνολογικού ινστιτούτου MIT, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια την εταιρεία WiTricity με μοναδικό σκοπό την επίτευξη ασύρματης μετάδοσης ρεύματος.

Στην έκθεση TED 2009 έγινε παρουσίαση της εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία φιλοδοξεί να καταργήσει τα καλώδια και τη χρήση μπαταριών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έχοντας ξεκινήσει από το πετυχημένο πείραμα στο άναμμα μια λάμπας 60W χρησιμοποιώντας ασύρματη μετάδοση ρεύματος που η εκπομπή της γινόταν από απόσταση 2-3 μέτρων, είναι φανερό ότι πλέον η τεχνολογία είναι κοντά στην εμπορική εκμετάλλευση της.

Σχετικά με την ασφάλεια της νέας αυτής τεχνολογίας,
Το Τεφτέρι

η WiTricity υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εκπομπή ακτινοβολίας αφού δεν υπάρχουν ηλεκτρικά πεδία. Η μετάδοση γίνεται μέσω μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι ίδιο με αυτό της Γης και είναι ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Μάλιστα η μετάδοση γίνεται μεταξύ αντικειμένων που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα, κάτι αδύνατο να γίνει σε φυσικό περιβάλλον.

Στο video που μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, ο Eric Ciler δοκιμάζει επιτυχημένα ασύρματη μετάδοση ρεύματος για να ανάψει μια LCD τηλεόραση. Στην επόμενη δοκιμή, παρουσιάζει διάφορα κινητά τηλέφωνα (Android, iPhone, Nokia) τα οποία φορτίζονται κάνοντας χρήση του ίδιου μαγνητικού πεδίου που χρησιμοποιεί η LCD τηλεόραση.
Read more...

Ενσωματωμένη οθόνη σε... σελίδες περιοδικών


Πως θα σας φαινόταν αν ανοίγοντας ένα περιοδικό, αντί για τις καθιερωμένες διαφημιστικές εικόνες παρακολουθούσατε ένα βίντεο ;

Η αμερικανική εταιρία ψηφιακής τεχνολογίας, Americhip, κατασκεύασε τις πολύ λεπτές οθόνες πάχους 2.7mm, με μέγεθος όσο αυτές των κινητών και ανάλυση 320x240, που θα λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες θα μπορούν να φορτιστούν και μέσω μίνι θύρας USB. Η μέγιστη διάρκεια των μπαταριών θα φτάνουν τα 70 λεπτά.

Οι οθόνες θα ενσωματώνονται στις σελίδες των

περιοδικών και θα δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθεί βίντεο με ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό.

Ο τρόπος λειτουργίας τους θα είναι ανάλογος με τις ευχετήριες κάρτες, οι οποίες όταν ανοίξουν, μέσω ειδικού τσιπ ακούγεται μουσική, ενώ τα βίντεο που θα προβάλλουν θα έχουν διάρκεια έως και 40 λεπτά.

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα -για τον τομέα των έντυπων μέσων- θα παρουσιαστεί σε αμερικανική εκπομπή με βίντεο που θα προβάλλουν προγράμματα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, καθώς και διαφημίσεις της εταιρίας αναψυκτικών Pepsi

Οι πρώτοι τυχεροί που θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα νέας τεχνολογίας περιοδικά θα είναι οι κάτοικοι του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ράγιες Μιρσαντανί, επισημαίνει πως στον χώρο της διαφήμισης -όπου ο ανταγωνισμός όλο και αυξάνεται- έχουν καταλάβει ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από ποτέ, να καταφέρουν να κάνουν ελκυστικά τα προϊόντα τους.

Ωστόσο, η νέα αυτή τεχνολογία θα είναι αρκετά δαπανηρή για τις εταιρείες, καθώς το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον καθιερωμένο τρόπο διαφημίσεων, όπου γινόταν εκτύπωση με τον καθιερωμένο τρόπο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά όπου οι εκδότες πειραματίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να κάνουν τα έντυπα τους πιο σύγχρονα και εντυπωσιακά.

Τον περασμένο χρόνο το αντρικό περιοδικό Esquire, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία E-ink, εκδόθηκε με εξώφυλλο στο οποίο άλλαζαν διάφορες εικόνες.

Την τεχνολογία E-ink χρησιμοποιούν επίσης οι συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, τα λεγόμενα "e-book", Sony Reader και Amazon Kindle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική Americhip, έχει δημιουργήσει -πάλι σε έντυπα- σελίδες με τεχνολογία η οποία μπορεί να δημιουργεί εικονικές αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της όσφρησης.
Nooz.gr
Read more...

Αλήθειες και πραγματικότητα.



Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ένας αφανής δανεισμός των επιχειρήσεων στη χώρα μας, ο οποίος προέρχεται από τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ύψους 300 δις €. Πρόκειται για ένα ποσόν που είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ (περίπου 241 δις € το 2007) και υψηλότερο από το Δημόσιο Χρέος (257,1 δις € ή 104,3% του ΑΕΠ). Οι μεταχρονολογημένες αυτές επιταγές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν «πληθωριστικά» χρήματα, αφού κυκλοφορούν και ανταλλάσσονται οπισθογραφημένες. Εκτός λοιπόν από το δημόσιο τομέα, είναι υπερχρεωμένος και ο ιδιωτικός, τουλάχιστον συγκριτικά με τις μεγάλες Οικονομίες της ΕΕ, οπότε κινδυνεύει επίσης – ίσως κατά πολύ περισσότερο. Είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, με την κρίση που αρχίζει να εμφανίζεται και στην Ελλάδα, οι βιομηχανίες πιθανόν θα αυξήσουν τις τιμές πώλησης τους προς το εμπόριο, τουλάχιστον για να καλύψουν τους μεγαλύτερους πιστωτικούς κινδύνους από τις μεταχρονολογημένες επιταγές. Σε τελική ανάλυση λοιπόν, η ζήτηση θα μειώνεται συνεχώς, ενώ οι τιμές των προϊόντων θα αυξάνονται, οπότε θα έχουμε έναν εκρηκτικό μίγμα πληθωρισμού με αποπληθωρισμό, πολύ δύσκολο στη διαχείριση του.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα, κάποιοι ζημιώνονται

busy bee

και κάποιοι ωφελούνται από τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ευρύτερες αλλαγές. Κατά την άποψη μας, οι επιχειρήσεις που σίγουρα ωφελούνται είναι αυτές που εισάγουν και πουλούν τα εμπορεύματα τους μόνες τους (για παράδειγμα οι ξένες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Lidl, Ikea, Media Markt κ.α.), αφού στο μέλλον θα αγοράζουν τα προϊόντα τους σε ακόμη φτηνότερες τιμές λόγω αποπληθωρισμού στο εξωτερικό, ενώ θα τα πουλούν ακριβότερα, λόγω του ιδιότυπου πληθωρισμού στο εσωτερικό.

Εκτός αυτού, θα αγοράζουν όλο και περισσότερους «κωδικούς» από το εξωτερικό, αφού η ελληνική βιομηχανία θα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική, τόσο από τις «μικροοικονομικές», όσο και από τις «μακροοικονομικές» συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μία πιθανή έκρηξη των μεταχρονολογημένων επιταγών, είτε λόγω της πιστωτικής συρρίκνωσης των τραπεζών, είτε για άλλες αιτίες, θα σημάνει τη μαζική χρεοκοπία πολλών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων των βιομηχανιών και του χονδρικού εμπορίου. Κατά την άποψη μας, όσο περισσότερο «βάλλεται» η εμπορική πίστη διεθνώς, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς των μεταχρονολογημένων επιταγών...

Δυστυχώς, μία τέτοιου είδους «ζοφερή» προοπτική, δεν είναι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις καταστροφική, αλλά και για το ελληνικό Δημόσιο. Όπως είναι γνωστό το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το σύνολο δηλαδή όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία εκπεφρασμένο σε χρηματικές μονάδες, είναι η συνισταμένη:

α) της κατανάλωσης, της δαπάνης δηλαδή που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών (προφανώς θα μειωθεί)

β) της επένδυσης, της δαπάνης δηλαδή για την αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αποθεμάτων και κτιρίων συμπεριλαμβανόμενης και της δαπάνης για την αγορά νέων κατοικιών (επίσης προφανώς θα μειωθεί, πόσο μάλλον όταν ανέκαθεν είχαμε από μειωμένες έως ανύπαρκτες επενδύσεις από τις ξένες χώρες)

γ) των δημοσίων δαπανών, αυτών δηλαδή για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιούν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η αγορά αμυντικού εξοπλισμού και

δ) των καθαρών εξαγωγών, των δαπανών δηλαδή για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην εγχώρια οικονομία και αγοράζονται από αλλοδαπούς (εξαγωγές), μείον τη δαπάνη για την αγορά ξένων αγαθών (εισαγωγές) και υπηρεσιών που πωλούνται στην εγχώρια οικονομία (και εδώ θα έχουμε προφανώς μείωση, αφού ήδη διαφαίνεται από τις εξαγωγές και προβλέπεται ως άνω για τις εισαγωγές).

Με βάση αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει, αλλά και με τα απλά συμπεράσματα μας, τουλάχιστον οι τρείς από τις τέσσερις αυτές συνιστώσες (μοναδική πιθανή εξαίρεση οι δημόσιες δαπάνες) θα πάψουν να αυξάνονται - αν δεν διαγράψουν αρνητική πλέον πορεία. Επομένως, το ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία και δεν θα είναι 298 δις €, όπως είχε προβλέψει το ΔΝΤ το 2007 (με 1,30 το $). Όμως, το δημόσιο χρέος (η πορεία του οποίου είναι συνυπεύθυνη για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, την πιστοληπτική αξιολόγηση της κλπ), προσδιορίζεται σαν ποσοστό του ΑΕΠ, οπότε η συγκριτική αύξηση του είναι εξαιρετικά πιθανή, ακόμη και αν περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες

Ο προσδιορισμός αυτός του Δημοσίου Χρέους σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι (σχετικά) κάτι ανάλογο, σαν να προσδιορίζει μία ιδιωτική επιχείρηση τα χρέη της ως ποσοστό επί του ετησίου τζίρου της (δυστυχώς τα χρέη πολλών ελληνικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τον ετήσιο τζίρο τους) και όχι σαν αυτού καθ’ εαυτού απόλυτο μέγεθος. Στην περίπτωση αυτή, ο μόνος τρόπος για να μειώσει η επιχείρηση το «δείκτη» είναι είτε η αύξηση του τζίρου της, είτε η μείωση των χρεών της. Η αύξηση όμως του τζίρου της, εάν δεν είναι αντίστοιχα κερδοφόρα, τελικά οδηγεί σε έναν μάλλον πλασματικό δείκτη ευρωστίας που σε κάποια στιγμή, εάν επιδεινωθούν οι γύρω συνθήκες, οδηγεί στην ανεπίστρεπτη χρεοκοπία της.

Μπορεί λοιπόν η Ελληνική Οικονομία (Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας) να αυξήσει το «τζίρο» της κερδοφόρα, κάτω από τις σημερινές συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης; Εάν προστεθεί ο κρυφός δανεισμός των επιχειρήσεων (μεταχρονολογημένες επιταγές) στα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν, είναι δυνατόν να αυξηθεί ένας «τζίρος», ο οποίος όχι μόνο στηρίζεται σε υπερβολικά χρέη, αλλά προϋποθέτει περεταίρω πιστώσεις, εν μέσω μίας παγκόσμιας πιστωτικής συρρίκνωσης; Δεν θα χαρακτηριζόταν κάτι τέτοιο σαν «φυγή προς τα εμπρός», όπως η κατάσταση εκείνη δηλαδή που γνωρίζουμε από τις επιχειρήσεις ότι συμβαίνει συχνά, λίγο πριν από τη χρεοκοπία τους;

Από την άλλη πλευρά, μπορεί η Ελληνική Οικονομία (ξανά Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας) να μειώσει τα χρέη της, ευρισκόμενη ουσιαστικά (ρεαλιστικά) σε αδυναμία να αυξήσει το τζίρο της, διατηρώντας μεταφορικά μία υγιή κερδοφορία; Είτε μπορεί όμως, είτε δεν μπορεί, δεν είναι σε τελική ανάλυση υποχρεωμένη να το κάνει; Εάν δεν το κάνει μόνη της, δεν θα αναγκαστεί από «τρίτους» αφού, η χώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί να κλείσει, όπως μία ιδιωτική επιχείρηση; Εάν οι «τρίτοι» αυτοί θα είναι η ΕΕ ή το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αλλάζει τίποτα στα επώδυνα μέτρα που τελικά θα πρέπει να ληφθούν;

Ενδεχομένως λοιπόν, από τη μία πλευρά θα αντιμετωπίσουμε ένα κύμα χρεοκοπίας πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, προφανώς με αντικατάσταση των απαραίτητων για τη λειτουργία της αγοράς από ξένες, ενώ από την άλλη μία επίσης αντικατάσταση σε κρατικό επίπεδο (πλήρη υποταγή στις οδηγίες της ΕΕ ή του ΔΝΤ), σε συνθήκες μίγματος πληθωρισμού των προϊόντων πρώτης ανάγκης και αποπληθωρισμού των υπολοίπων αξιών (μετοχές, ακίνητα, εργασία κλπ). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα σήμαινε απότομη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, μέσα από μία επώδυνη πτώση αναζήτησης ενός νέου σημείου ισορροπίας της οικονομίας και της κοινωνίας μας εν γένει;

Κατά την άποψη μας, αφού έτσι και αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα, θα ήταν καλύτερο να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, θαρραλέα και μόνοι μας, χωρίς να αναγκαστούμε να υποταχθούμε σε ξένους «εισβολείς». Προϋπόθεση είναι βέβαια η επανάκτηση της εθνικής μας υπερηφάνειας, την οποία δυστυχώς θυσιάσαμε στο βωμό της άμετρης κατανάλωσης, της μειωμένης παραγωγικότητας και της εμμονής μας να πιστεύουμε στον «από μηχανής Θεό» (στο θείο από την Αμερική ή στον πολιτικό της συναλλαγής), αυτόν δηλαδή που εμφανίζεται πάντοτε την τελευταία στιγμή για να μας σώσει από το χείλος του γκρεμού.

Όπως μία επιχείρηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, οφείλουμε να δεχτούμε τα λάθη μας με την απαραίτητη αυτοκριτική - αυτή δηλαδή που δεν μας οδηγεί στη μίζερη ενοχοποίηση τρίτων για τα δικά μας σφάλματα, αλλά στη λήψη άμεσων μέτρων αναστροφής της πορείας. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνουμε το πρόγραμμα μας αποδεχόμενοι έναν πολύ χαμηλότερο τζίρο (ΑΕΠ) και να περιορίσουμε δραστικά τα έξοδα μας (δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες), αφού μόνο έτσι θα διατηρήσουμε εμείς τις επιλογές, τον έλεγχο δηλαδή του κράτους και της κοινωνίας μας, τον οποίο κινδυνεύουμε να μας τον στερήσουν οι ξένοι.

Για να τα καταφέρουμε, δεν χρειαζόμαστε απλά την αυτονόητη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων που ζήτησε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, αλλά μία πραγματικά εθνική ομοψυχία, μία «συστράτευση» όλων μας ανεξαιρέτως – πολιτικών, επιχειρηματιών, ιδιωτών. Τόσο το κράτος μας, όσο οι επιχειρήσεις και ο λαός στο σύνολό του χρειάζονται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ένα «Crisis Management» υψηλής ποιότητας και απόλυτης πειθαρχίας/συνοχής. Το κράτος οφείλει να παραμείνει δικό μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις επίσης – οπότε πρέπει να παραμερίσουν εντελώς τα πάσης φύσεως προσωπικά συμφέροντα, αυτά δηλαδή που στηρίζουν το κέρδος του ενός στη ζημία του άλλου.

Περαιτέρω, γνωρίζοντας ότι σε κάθε κρίση υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, αφού αλλαγή σημαίνει ταυτόχρονα αναδιανομή, ίσως μέσα από τις σημερινές συνθήκες μπορέσουμε να κερδίσουμε τη θέση που μας αξίζει, αφού αυτό που μας λείπει δεν είναι η έμφυτη δημιουργικότητα, αλλά η επίκτητη μεθοδικότητα. Αντιμετωπίζοντας τη διεθνή κρίση και την εθνική χρεοκοπία όχι παθητικά, αλλά σαν πρόκληση και ευκαιρία, μόνο τώρα μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά το αρρωστημένο σύστημα που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα μας, χαράσσοντας μία εντελώς νέα πορεία.

Η διαφθορά πρέπει να εκλείψει εντελώς, η πολιτική συναλλαγή να σταματήσει, η μεγάλη φτώχεια και ο υπερβολικός πλούτος να πάψουν να υπάρχουν. Η απασχόληση των ιθυνόντων με τις «λεπτομέρειες» (όπως για παράδειγμα με το κλείσιμο όλων των φροντιστηρίων, με τη σωστή εκπαίδευση για όλους, με την Υγεία, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας κλπ) θα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας.

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάψουν να μας κουράζουν με τα κοινότυπα «προγράμματα ιδεών» που εμφανίζουν κάθε φορά (όπως και στις επιχειρήσεις, οι δημιουργικές σκέψεις και οι Ιδέες ανήκουν στο πεδίο των μικρών κομμάτων) και να μας προτείνουν πια Οργανογράμματα για όλες τις δημόσιες θέσεις, ειδικά για αυτές των δημοσίων επιχειρήσεων (υφισταμένων και μελλοντικών). Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά, ικανότατα άτομα που δυστυχώς όχι μόνο αποφεύγουν, αλλά στην κυριολεξία σιχαίνονται την Πολιτική.

Μόνο ο ηγέτης εκείνος που θα κατορθώσει να πείσει όλα αυτά τα άτομα να συμμετέχουν ενεργητικά στα «κοινά», καταλαμβάνοντας τις κατάλληλες θέσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορέσει να μας πείσει ότι θα βγούμε πραγματικά από το τέλμα. Πολύ περισσότερο όταν τα πραγματικά ικανά άτομα δεν υποκινούνται (motivation) από τις υψηλές αμοιβές, που προφανώς δεν μπορούν να προσφερθούν, αλλά από τις έντιμες προκλήσεις (για παράδειγμα. η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας ήταν μία έντιμη πρόκληση), αρκεί φυσικά να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Έτσι θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, αφού η ίδια η «ρηχή» οικονομία μας, το ελάττωμα μας δηλαδή σε περιόδους παγκόσμιας ανάπτυξης, μας προσφέρει όλες τις προϋποθέσεις σε περιόδους παγκόσμιας συρρίκνωσης. Σε αντίθεση με τις μεγάλες χώρες, οι οποίες ναι μεν διαθέτουν πλούτο, αλλά δεν είναι καθόλου ευέλικτες (κατά την άποψη μας θα τα καταφέρουν μόνο εάν δημιουργήσουν σύγχρονες αποικίες μέσω οικονομικών «κατακτήσεων» και αυτό ακριβώς επιδιώκουν σιωπηρά), η χώρα μας μπορεί πολύ πιο εύκολα να διαχειριστεί την κρίση, αρκεί να αντισταθεί σωστά στην πιθανή επερχόμενη «αποικιοποίηση» της, ενεργώντας γρήγορα, σοβαρά, με σύνεση, με συνέπεια και με τη συναίνεση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων, αλλά όλων μας.

Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Read more...

Πορταριά


argycon

Παλιά η Πορταριά λεγόταν Άνω Δρυανούβαινα. Όμως το όνομά της το πήρε από το παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταρέας. Σύμφωνα με βυζαντινά έγγραφα το εκκλησάκι χτίστηκε πριν από το 1273. Από την επιγραφή που σώζεται μαθαίνουμε ότι τοιχογραφήθηκε στα 1581. Συμπληρώθηκε ωστόσο η εικονογράφησή του και αργότερα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κατασκευάστηκε στις αρχές του ΙΘ΄ αιώνα «δια συνδρομής και εξόδου κυρ Αντώνη Χριστού Μωραΐτη».


Στις αρχές του 19ου αιώνα η κωμόπολη είχε 550 σπίτια και 2906 κατοίκους. Είκοσι οικογένειες από την Πορταριά έκαναν εμπόριο μόνιμα στην Αίγυπτο. Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, οι κάτοικοί της συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1878 ενώ ελευθερώθηκε με την ένωση της Θεσσαλίας το 1881.

Πολλά λαμπρά κτίρια, δωρεές των ευεργετών της, την κόσμησαν μετά την απελευθέρωσή της. Το Σχολείο μας δωρεά του Ν. Τσοποτού στα 1883. Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο δωρεά στα 1905, το Μηλάκειο Παρθεναγωγείο δωρεά στα 1908 κ.α. Το λαμπρό και ωραίο ξενοδοχείο «Θεοξένεια», μοναδικό στα Βαλκάνια, ιδρυμένο από τον ευεργέτη Αλέξιο Αθανασάκη, χτίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1905 κι άρχισε να λειτουργεί την 1η Μαΐου 1908. Ο ευεργέτης Πανταζής Βασσάνης αργότερα κατασκεύασε τον πρώτο δρόμο που ενώνει το Βόλο με την Πορταριά.

"Queen of Pelion, the beautiful village of Portaria, is one of most popular tourist resorts in Greece. It is 12 klm distance from Volos and 13 klm from the ski center, combining sea and mountains. It is situated at a height of 650 mtrs. with an exceptional view of the Pagassitikos bay.
Portaria is one of the most significant tourist resorts in Greece. Visitors admire its natural beauties, like the «Centaurs' path» and the cascade of Karavos, walk along the cobbled streets that are surrounded by yards with flowers in full bloom, enjoy the view over the gulf of Pagassitikos and visit the Byzantine churches and the old monasteries.
The numerous restored mansions remind you of the past of Portaria. The Athanassakio Kindergarten (one of the first to be established in Greece), the Zoulia Mansion (which operated as a Vocational School for girls), the Tsopotio School (nowadays, the Town hall), are only several of its important monuments.

There are many hotels available of every class, traditional hostels, rented rooms, and also restaurants, taverns and other similar establishments, serving the needs of visitors. The women of Portaria have established the Agro-tourist Association, which provides homemade fruit conserves, marmelades, liquors, pastries and culinary specialities."
Read more...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Γυναίκα της...hornιάς



Read more...

Rainbow connection


argycon


Read more...

Ένας "θαυμαστός" νέος κόσμος :«Μου αρέσουν πολύ οι κατασχέσεις»


Le Monde diplomatique















Πρώην στέλεχος της τράπεζας UBS, ο Ρισάρ Περέζ-Κανοζά διευθύνει το International Finance Conseil, μια υπηρεσία συμβουλευτική για τη διαχείριση περιουσιών με έδρα το 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Το 2007, ρίχνεται με τα μούτρα στη διαχείριση υποτιμημένων ακινήτων, η οποία εγκαινιάστηκε από την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στη

Foreign Press

Φλόριντα: «Διαισθάνθηκα ότι μπορούσα να παίξω ένα δυνατό χαρτί εκεί, όπως στο Μαρόκο πριν από δέκα χρόνια», καμαρώνει ο παθιασμένος άνδρας με το τέλειο μαύρισμα.

Δημιουργεί, λοιπόν, τον διαδικτυακό τόπο Miamiencheres.com, όπου διδάσκει «πώς να επωφεληθεί κανείς από την κρίση στα ακίνητα», καταχωρίζοντας αγγελίες, τις οποίες συνέτασσε με τη βοήθεια ενός λεξικού που αποτελούνταν από δύο επίθετα: «υπέροχο» και «δελεαστικό»: «Υπέροχο διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων, υπέροχη θέα στον κόλπο, πισίνα, αίθουσα γυμναστικής, γήπεδο μπάσκετ πωλείται σε τιμή πολύ δελεαστική: 100.000 δολάρια».

Οταν οι τιμές είναι λιγότερο «δελεαστικές», είναι επειδή αφορούν προϊόντα ακόμα πιο «υπέροχα». Οπως αυτό το «υπέροχο σπίτι στο Κόραλ Γκέιμπλς [μια χλιδάτη συνοικία του Μαϊάμι], προϊόν υπερπολυτελούς κατασκευής που δεν πρέπει να χάσετε», διαθέσιμο προς 599.000 δολάρια.


Στην αρχή, ο Περέζ-Κανοζά δεν ασχολούνταν, στην πραγματικότητα, «παρά μόνον με τα υπερπολυτελή σπίτια». Αλλά η έξαρση των τραπεζικών κατασχέσεων σε υποθηκευμένες κατοικίες (foreclosures) στις υποβαθμισμένες περιοχές έπεισε τον επιχειρηματία να διευρύνει το «σουπερμάρκετ» του.

«Ξέρετε, δεν βρίσκεις πια κατασχέσεις σπιτιών στα παράλια, έχουν όλα αγοραστεί, όμως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά στις πιο φτωχές συνοικίες. Μου αρέσουν πολύ οι κατασχέσεις, διότι έχουν σταθερή τιμή και η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Ο πλειστηριασμός διεξάγεται στο δικαστήριο: είναι η ύστατη στιγμή, όπου ο ιδιοκτήτης μπορεί να πουλήσει το ακίνητό του, πριν η τράπεζα του το πάρει οριστικά. Επειτα, η υπόθεση περνάει σε δημόσιο πλειστηριασμό και εκεί το πράγμα γίνεται πιο αμφίβολο, προτιμώ να το αποφεύγω. Εγώ παρεμβαίνω κυρίως στο δικαστήριο: αγοράζω και μεταπωλώ. Ετσι, μόλις πούλησα ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στη λεωφόρο Κόλινς [μια από τις πιο χλιδάτες οδικές αρτηρίες της παραλίας του Μαϊάμι] προς 230.000 δολάρια, πλάι στο κύμα. Πριν από τρία χρόνια, η αξία τους ήταν διπλάσια!» εξηγεί ο Κανοζά.

Ενας παράξενος τόπος

Τα ενοίκια, αντιθέτως, δεν έχουν πέσει. Για τους εισοδηματίες που αναζητούν νέες τοποθετήσεις, η σταδιακή απόκτηση σπιτιών μισοτιμής και μια αγορά ακινήτων που βρίσκεται σε διαρκή ένταση αντιπροσωπεύουν μια ανέλπιστη τύχη. Σε αυτό το σημείο, ο Περέζ-Κανοζά ξεδιπλώνει όλη του την τεχνογνωσία:

«Προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους φορολογικούς όρους, συμβουλεύω τους πελάτες μου να συστήσουν μία εταιρεία. Ως ομώνυμη εταιρεία πληρώνετε 30% φόρους επί του μισθώματος. Αλλά, εάν συστήσετε την εταιρεία σας στο πρότυπο της ΕΠΕ, δεν πληρώνετε τίποτα απολύτως!»

Ο δημιουργός της Miamiencheres.com το παραδέχεται, η κρίση δεν έκανε μόνον ευτυχισμένους ανθρώπους: «Υπάρχουν ανθρώπινα δράματα, είναι αλήθεια. Αλλά εδώ ο κόσμος αναθαρρεύει και κινείται εύκολα. Αγαπώ τη Γαλλία, αλλά λατρεύω τις ΗΠΑ. Εξάλλου, μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο Μαϊάμι και το Παρίσι. Η Αμερική δεν έπαψε να με εκπλήσσει. Εχω ένα ωραίο σπίτι με πισίνα στο Κόραλ Γκέιμπλς, μια συνοικία για δισεκατομμυριούχους. Κι όμως, διακόσια μέτρα πιο πέρα, όταν διασχίζουμε τον δρόμο, βρισκόμαστε μέσα στο γκέτο των μαύρων. Θα πίστευε κανείς ότι βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού! Εμένα δεν με ενοχλεί διόλου, αγαπώ πολύ την Αφρική, αλλά, όπως και να 'χει, ε; Παράξενος τόπος!»
Read more...
free counters