EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

adrenalin rush




Read more...

Η Philips κυκλοφορεί ποντίκι touchpad


Η Philips κυκλοφορεί ήδη στην Ευρώπη το Bluetooth notebook mouse SPM9800/10, ένα ποντίκι με πολλά καλά..
Tο συγκεκριμένο ποντίκι μπορεί να συνδέεται με τον υπολογιστή ασύρματα με την τεχνολογία bluetooth, αλλά και ενσύρματα μέσω καλωδίου USB. Το καλώδιο αυτό για διευκόλυνση αποθηκεύεται μέσα στο ποντίκι και φροντίζει και για τη φόρτιση του ποντικιού.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του ποντικιού, είναι πως δεν έχει ροδέλα κύλισης στο πάνω μέρος, αλλά έναν αισθητήρα αφής 360 μοιρών, που επιτρέπει στο χρήστη να το χρησιμοποιεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορείτε ακόμα, να πιάνετε το ποντίκι και να το χρησιμοποιείτε και στον αέρα με τη βοήθεια του touchpad των 360 μοιρών.
Ακόμη, το ποντίκι ειδοποιεί πότε η μπαταρία του τελειώνει και θέλει φόρτιση με το καλώδιο του USB.
Techn-all-ogy


Read more...

Ανώνυμοι και ...Επώνυμοι!


«Ολοι οι απλοί πολίτες διαθέτουν ονοματεπώνυμο, ωστόσο εάν διαπράξουν αδίκημα πάντα τιμωρούνται, διότι είναι και παραμένουν Ανώνυμοι.

Οι επώνυμοι κι οικονομικά ισχυροί έχουν κι αυτοί ονοματεπώνυμο, ωστόσο εάν διαπράξουν αδίκημα ΣΠΑΝΙΩΣ τιμωρούνται διότι παραμένουν πάντα Επώνυμοι.»
Ροΐδη Εμμονές
busy bee


Read more...

Οικολογικό ρεύμα στις παραλλίες!

Δυστυχώς η είδηση μας ήρθε αργά.Το καλοκαίρι τελείωσε. Απορώ πως αυτή η ιδέα δεν έχει υλοποιηθεί νωρίτερα.Δεν είμαι , βέβαια, ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά δεν μου φαίνεται τόσο δύσκολη υλοποίηση για τη σημερινή τεχνολογία.

Πρόκειται , όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, για μία απλή και οικολογική συσκευή, η οποία σας επιτρέπει να ....έχετε ρεύμα στην παραλία.Και μάλιστα οικολογικό.

Θέλετε να φορτίσετε το κινητό? Θέλετε να δουλέψετε στο λάπ? Θέλετε να ακούσετε μουσική, να χτυπήσετε φραπέ, να ψήσετε, να αυτοικανοποιηθήτε, να βάλετε πλυντήριο, κλπ κλπ?

Απλά βάλτε την πρίζα σε αυτήν τη συσκευή που δεν είναι τύποτα άλλο από ένα φωτοβολταικό κάτοπτρο πάνω σε ένα ματσούκι.Η ιδέα ανήκει στους Jun Se Kim, Min Goo Kim και Dong Eom Kim (προφανώς αδέρφια) οι οποίοι είναι industrial desighners. Τη συσκευή την αποκαλούν Solar Tree και δεν μαζεύει μόνο ηλιακή ενέργεια αλλά την αποθηκεύη κι όλας. Οι κατασκευαστές δεν λένε πόσο "ρεύμα" παράγει (δηλ. πόση ώρα θέλεις για να φορτίσεις ένα κινητό) αλλά η συσκευή "δίνει" εξόδους τόσο για 12v όσο και για 220v .Δεν λένε τίποτα για εναλλασσόμενο.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ


Read more...

O λαμπερός κόσμος της κακοποίησης


Κοινό μυστικό στο χώρο της μόδας φαίνεται πως αποτελεί η σεξουαλική παρενόχληση -που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της κακοποίησης- νεαρών μοντέλων από μεγάλους σχεδιαστές ή φωτογράφους. Η υπόθεση του Ινδού σχεδιαστή Αναντ Τζον Αλεξάντερ, δημιουργίες του οποίου φορούσαν μεγάλα ονόματα της showbiz, όπως η Πάρις Χίλτον, είναι μονάχα μία από τις δεκάδες ανάλογου τύπου ιστορίες που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά στα παρασκήνια των fashion shows και όχι μόνο. Ο Αλεξάντερ καταδικάστηκε σε 59 χρόνια φυλάκιση για δεκαέξι εγκληματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων
sourta-ferta

βιασμοί ανήλικων μοντέλων στην Καλιφόρνια, ωστόσο εκκρεμούν παρόμοιες μηνύσεις εις βάρος του στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο το κύκλωμα της μόδας στην περίπτωση του Αναντ Τζον δεν ήταν οι πράξεις του σχεδιαστή, αλλά το γεγονός ότι τα κορίτσια βρήκαν το θάρρος να τον καταγγείλουν.

Η σεξουαλική κακοποίηση άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο στο χώρο, όμως παρ’ όλα αυτά, η κάλυψη του θέματος από το διεθνή Τύπο είναι σχεδόν μηδαμινή. Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσα περιστατικά βιασμών αντρών και γυναικών μοντέλων από ανθρώπους του χώρου της μόδας έχουν συμβεί, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται σχετικές καταγγελίες. Οι λόγοι γι' αυτό είναι πολλοί. Τα μοντέλα που πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων είναι μικρά σε ηλικία και φοβούνται ότι αν δημιουργήσουν «φασαρία», δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουλέψουν στο χώρο, ενώ υπάρχει πάντα και το συναίσθημα της ντροπής, που τα σταματά.

«Ξέρω ένα μοντέλο που σε ηλικία δεκαέξι ετών πήγε στο Παρίσι για φωτογράφηση με έναν πολύ διάσημο φωτογράφο που της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εμεινε έκπληκτη, αλλά δεν είπε τίποτα» λέει το μοντέλο Σάρα Ζιφ από τη Νέα Υόρκη. Η ίδια άλλωστε, σε ηλικία δεκαπέντε ετών αναγκάστηκε να πει σε έναν φωτογράφφο ότι δεν ενδιαφερόταν να κοιμηθεί μαζί του και όπως λέει, στάθηκε τυχερή που εκείνος δεν το έκανε μεγάλο θέμα. Επισημαίνει άλλωστε ότι η βιομηχανία της μόδας είναι πολύ μικρή. «Ολα τα σημαντικά άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και καλύπτουν ο ένας τον άλλον».

Παρ’ όλα αυτά, σιγά-σιγά γίνονται κάποιες προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η Ζιφ, για παράδειγμα, γύρισε μια ταινία με τίτλο «Picture Me», που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ στη Βρετανία το μοντέλο Βικτόρια Κέον-Κοέν και η συνάδελφός της Ντούνια Κνιετσέβικ ίδρυσαν το πρώτο σωματείο μοντέλων που προστατεύει τα μέλη του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Το γεγονός βέβαια ότι αυτές οι προσπάθειες γίνονται από τα ίδια τα μοντέλα, αντί να γίνονται από μερίδα του Τύπου ή των αρχών, δείχνει, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ότι ο κόσμος ενοχλείται περισσότερο από την εικόνα των μοντέλων που τον κάνει να αισθάνεται χοντρός και άσχημος, παρά από τη σκέψη ότι κάποια από αυτά τα κορίτσια έχουν πέσει θύματα βιασμού στο εργασιακό τους περιβάλλον.
Read more...

Mουσικό διάλειμμα




Read more...

Ο "Harry Potter" της πολιτικής


trelokouneli


Read more...

Ημερίδα για γονείς: ''Ιός νέας γρίπης. Μύθοι και αλήθειες''


‘Ιός Νέας Γρίπης. Μύθοι και Αλήθειες’ είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνει η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ στις εγκαταστάσεις της (Σπάτα – Αττική Οδός Έξοδος 16Ρ προς Ραφήνα) την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.
Κατά τη διάρκειά της οι διακεκριμένοι επιστήμονες Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής παιδιατρικής, Πρόεδρος της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας και Διευθυντής του ‘Ιασώ Παίδων’ και Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος λοιμωξιολόγος και Διευθυντής του Α’ παθολογικού τμήματος- μονάδας λοιμώξεων του Γ.Ν.Α ‘Γ. Γεννηματάς’, θα καταθέσουν επιστημονικά στοιχεία, θα δώσουν έγκυρες πληροφορίες στους γονείς, αλλά και οδηγίες για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.
Οι παρευρισκόμενοι στο β’ μέρος της Ημερίδας θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις σε θέματα τα οποία τους απασχολούν αυτή την περίοδο, όπως : τι από όλα αυτά που ακούν τελευταία είναι μύθος και τι αλήθεια, ποιες είναι τελικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο κ.ο.κ.
Η ημερίδα βρίσκεται κάτω από την Αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Γονείς-Υγεία-Παιδιά


Read more...

Τα κριτήρια επιλογής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας


του Μάκη Μπαλλή

Οπως και να το κάνουμε, ό,τι και να πουν επισήμως, η δυστοκία, άντε η δυσκολία στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων (η αναφορά γίνεται κυρίως για τα δυο μεγάλα κόμματα, διότι από τα δικά τους ψηφοδέλτια θα βγει η επόμενη κυβέρνηση) είναι μάλλον αντιληπτή.
Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. το πρόβλημα είναι τόσο για αρκετά από τα ψηφοδέλτια των διαφόρων εκλογικών περιφερειών, όσο και για το Επικρατείας. Οι αρνήσεις πιθανών υποψηφίων να μπουν στις λίστες (και σε τοπικό επίπεδο) δικαιολογείται από τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των δυνατοτήτων που θα έχουν σε ένα ψηφοδέλτιο που θα χάσει.
Στο ΠΑΣΟΚ, με τη δυναμική της νίκης και την προοπτική της κυβέρνησης και της στελέχωσης μερικών χιλιάδων θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, τα πράγματα για τα περιφερειακά ψηφοδέλτια ήταν πιο εύκολα.
Εκεί που και για τα δύο κόμματα υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, είναι στη λίστα των υποψηφίων για το Επικρατείας. Εκεί δεν υπάρχουν οι Νομαρχιακές με τα τοπικά στελέχη που θα επιβάλλουν ή θα αποκλείσουν υποψηφιότητες για τις ισορροπίες του δικού τους πολιτικού μικρόκοσμου, αλλά άλλες ανάγκες που πρέπει να συνδυαστούν. Η απελευθέρωση κάποιων στελεχών από το άγχος του σταυρού, η τήρηση ισορροπιών σε κορυφαίο επίπεδο, κυρίως όμως η κατεύθυνση που θέλει να δώσει προσωπικά ο κάθε αρχηγός και το μήνυμα που θέλει να περάσει για τις προτεραιότητές του. Η σύνθεση του Επικρατείας είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αρχηγού. Κατά κύριο λόγο η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Αν κυριαρχήσουν οι ανάγκες της εσωκομματικής ισορροπίας, βγαίνει μία «σούπα» με μπροστάρηδες είτε τους «βαρόνους» (όπως στη Ν.Δ. του 2007 με τον Εβερτ), είτε θεωρούμενους «ψηφοσυλλέκτες» με ευρύτερη αποδοχή (περίπτωση Φώφης Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ). Οταν ο Σημίτης ήθελε να δείξει άνοιγμα προς συντηρητικότερες πλευρές για να κόψει ψήφους από τη Ν.Δ., έβαλε μέσα Μάνο και Ανδριανόπουλο.
Σήμερα, που ο Παπανδρέου θέλει να δείξει ότι δίνει βάρος στην Οικονομία, με σοβαρή προσέγγιση, διαλέγει να βάλει επικεφαλής έναν πετυχημένο τραπεζίτη, τον Παπαδήμο, αφήνοντας εκτός (πρώτης θέσης) το Σημίτη, την περίοδο του οποίου θέλει να ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα ξεχάσει και ο κόσμος.
Στη Ν.Δ., όπου ο Καραμανλής είχε το μυαλό στην επόμενη μέρα των εκλογών, η επιλογή του για το Σουφλιά στην πρώτη θέση, που θα τον χρειαστεί είτε για να τον στηρίξει απέναντι στην Ντόρα είτε για μία μεταβατική περίοδο, σκόνταψε στην ταυτόσημη διεκδίκηση από Εβερτ και Σιούφα, που ανησυχούν για το «σταυρό» τους, αλλά και θέλουν επιβεβαίωση του ρόλου τους στο κόμμα.
Κάποιοι ίσως πουν ότι για πρώην προέδρους, πολύ περισσότερο για πρώην πρωθυπουργούς, έπρεπε να είναι αυτονόητη η συμμετοχή τους ως επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αν προχωράς με το κεφάλι στραμμένο πίσω, ναι…
taxydromos


Read more...

«Ηλιακοί» δρόμοι θα παράγουν ενέργεια


ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια πρωτοποριακή έρευνα χρηματοδοτεί το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Η εταιρεία Solar Roadways αναπτύσσει μια νέα μορφή ηλιακών κυψελών οι οποίες θα τοποθετούνται στα οδοστρώματα και στους αυτοκινητοδρόμους. Οι πρωτοποριακές κυψέλες είναι γυάλινες και μπορούν να παράγουν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τις τοπικές κοινότητες στους δρόμους των οποίων είναι εγκατεστημένες. Επιπλέον οι κυψέλες θα μπορούν να επενδυθούν από μικρά λαμπάκια έτσι ώστε να φωτίζονται οι διαχωριστικές λωρίδες και τα σήματα που βρίσκονται πάνω στους δρόμους. Αλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή που μελετούν οι ερευνητές είναι να αναπτύξουν ηλιακές κυψέλες που, εκτός από το να παράγουν ενέργεια, να παράγουν και θερμότητα ώστε σε περίπτωση χιονόπτωσης να λιώνει ο πάγος που θα έχει πέσει πάνω στον δρόμο και να παραμένουν προσβάσιμοι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια επίστρωση ηλιακών κυψελών σε έναν δρόμο τεσσάρων λωρίδων και σε μήκος 1.700 μέτρων θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει 500 κατοικίες στην περιοχή όπου βρίσκεται αυτός ο δρόμος. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω φωτογραφία που δείχνει πώς θα μοιάζει ένας «ηλιακός» δρόμος.
SeatBelt-gr


Read more...

Βενεζουέλα: Ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου


Χαράς ευαγγέλια για τον Ούγκο Τσάβεζ, τον ηγέτη της Βενεζουέλας, καθώς η ισπανική πετρελαϊκή εταιρία Repsol, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας. Η εταιρία διευκρίνησε ότι απαιτούνται έρευνες μερικών ακόμη εβδομάδων μέχρι να οριστικοποιηθεί η ορθότητα των αρχικών εκτιμήσεων.

Η εταιρία φρόντισε να ενημερώσει άμεσα την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού
i-Reporter

σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, η κρατική εταιρία της Βενεζουέλας δικαιούται το 35%, ενώ το υπόλοιπο θα μοιραστεί ανάμεσα στην ισπανική Repsol που το ανακάλυψε και την ιταλική ENI.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών της ισπανικής εταιρίας, το κοίτασμα φαίνεται πως περιέχει 7-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (cubic feet) φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Εκτός και αν τα «πολιτικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο Τσάβεζ, τον οδηγήσουν σε καμμιά νέα απόφαση εθνικοποίησης… και για να μην βιαστούν ορισμένοι να ισχυριστούν ότι το 35% είναι μικρό ποσοστό, να υπενθυμίσουμε το ακόλουθο: πρόκειται για συμφωνίες που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι χώρες, επειδή απλώς δεν φρόντισε να επενδύσει στη βιομηχανία της ώστε να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας μόνη της τέτοιες πολυδάπανες έρευνες.

Και οι επενδύσεις αυτές γίνονται όταν τα έσοδα είναι υψηλά, όταν δηλαδή οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν στα 120-150 δολάρια ανά βαρέλι. Αντί όμως των επενδύσεων, ο Τσάβεζ προτίμησε να μοιράσει αυτά τα χρήματα στο πλαίσιο της δικής του «κοινωνικής πολιτικής» με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει των πληθωρισμό (αύξηση της ζήτησης λόγω ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, με παράλληλα στάσιμη προσφορά, άρα άνοδος των τιμών), ο οποίος «ροκάνισε» το επιπλέον εισόδημα του κόσμου, οπότε και τα χρήματα χάθηκαν και οι επενδύσεις δεν έγιναν, ώστε να προκύψει η αύξηση της αγοραστικής δύναμης, μέσω της «αύξησης της πίττας», δηλαδή του πλούτου.

Δυστυχώς, και το εννούμε, δυστυχώς, ορισμένοι «κανόνες της αγοράς» απλώς δεν μπορούν να παραβιάζονται, διότι τις συνέπειες τις αισθάνονται οι πάντες, κάθε πολιτικής απόχρωσης, κυρίως όμως ο απλός κόσμος σε κάθε χώρα του κόσμου…
Read more...

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΟΥΣ ΜΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΙΤΡΟ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ 51% ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 49% ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ...ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε...

Πόλεμος τιμών στο γάλα ξεσπά και πάλι στα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά την απόφαση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος να
irakliowebradio

διαθέτει στην αγορά γάλα στην τιμή των 0,72 ευρώ το λίτρο. Η ανακοίνωση της αλυσίδας Βερόπουλος στις αρχές του μήνα ότι από το δίκτυό της θα διαθέτει στο εξής το γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διαρκείας) με την επωνυμία Vero Μilk (προέλευσης Βαυαρίας) στην τιμή των 0,72 ευρώ το λίτρο καλλιεργεί παράλληλα το έδαφος για ανακατατάξεις στην αγορά του γάλακτος, καθώς ήρθε σε μια χρονική στιγμή που όλοι πίστευαν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για ακόμα φθηνότερες τιμές στο γάλα, παρά τη σημαντική πτώση των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα. Η κίνηση αυτή μάλιστα αναμένεται να αναζωπυρώσει εκτός των άλλων και τον πόλεμο μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και των λιανεμπόρων, που μεταφέρεται τώρα στο γάλα μακράς διαρκείας. Όπως όλα δείχνουν, το παράδειγμα της αλυσίδας Βερόπουλος θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι, κάτι που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στο φρέσκο γάλα με τον πόλεμο μεταξύ προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων.

Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν στο να εμφανιστεί μείωση των συνολικών πωλήσεων γάλακτος για πρώτη φορά το 2008, συνεχίστηκαν και το 2009. Μάλιστα, στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε στροφή του καταναλωτικού κοινού στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αλλά και σε αυτά με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις 5 ημέρες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μετρούν μείωση στις πωλήσεις τους, τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα Απριλίου 2008-Απριλίου 2009 η κατανάλωση στα προϊόντα μακράς διαρκείας αυξήθηκε κατά 31,6% και στα ιδιωτικής ετικέτας κατά 28%, όταν η πτώση στη συνολική αγορά γάλακτος ήταν της τάξεως του 5%.

Η στροφή των καταναλωτικών συνηθειών έφερε αλλαγές, με μείωση της παραγωγής από τις γαλακτοβιομη χανίες και πιέσεις προς τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς να μειώσουν και άλλο τις ήδη χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος. Επιπλέον οδήγησαν την περασμένη άνοιξη σε πόλεμο τιμών ανάμεσα σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες μείωσαν την τιμή του φρέσκου γάλακτος ακόμα και κάτω από 1 ευρώ το λίτρο. Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι κινήσεις εκείνες δεν ήταν οι τελευταίες. Παρά τις μειώσεις τιμών οι συνολικές πωλήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα- γιαούρτι) το α΄ εξάμηνο του 2009 εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Έτσι, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο η μείωση της κατανάλωσης είναι δεδομένη και η μάχη για τη διατήρηση των μεριδίων από τις επιχειρήσεις επιβεβλημένη, η αναζήτηση δυνατοτήτων για ακόμα χαμηλότερες τιμές μεταφέρει τον πόλεμο στα προϊόντα υψηλής παστερίωσης που κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Read more...

Οι Βούδες με τους ελληνικούς χιτώνες

Ένα μουσείο στο Ιόνιο "μιλάει" για την Ασία

Υπάρχει ένα νησί στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου η άγρια πέτρα των Ιμαλαΐων διηγείται καθημερινά την πανάρχαια ιστορία για το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Ινδία. Εκεί, τα γλυπτά του Βούδα δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα: φορούν ελληνικό χιτώνα και έχουν τη χαρακτηριστική κυματιστή κόμη ενός Απόλλωνα ή ενός Διόνυσου.

Τα ιδιόμορφα αυτά γλυπτά, δείγματα της ελληνοβουδιστικής τεχνοτροπίας, της "Gandhara" (Γκαντάρα) που αναπτύχθηκε μεταξύ του 1ου και του 6ου αιώνα, έφτασαν στην Κέρκυρα, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι από τα οροπέδια της Ασίας μέχρι την Ευρώπη: αφετηρία τους η αρχαία Γκαντάρα, που σήμερα περιλαμβάνει το ανατολικό Αφγανιστάν, τμήμα του Πακιστάν, τη δυτική Πενταποταμία (Παντζάμπ) και το Κασμίρ.
Στο νησί των Φαιάκων, οι πέτρινοι Βούδες "συνορεύουν" με δύο
ANA-MPA


ανεκτίμητα παραβάν του 17ου αιώνα, που κάποτε στόλιζαν το Μεγάλο Παλάτι των Σαμουράι της Ιαπωνίας, το κατεστραμμένο από μια μεγάλη πυρκαγιά.

Δίπλα τους, ένα ακόμη ανεκτίμητο κειμήλιο για τους Ιάπωνες: μια βεντάλια ζωγραφισμένη τον 18ο αιώνα από τον Τοσουσάι Σαράκου, εθνικό ζωγράφο της χώρας, του οποίου έχουν διασωθεί μόλις δύο ζωγραφικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο και το ένα -αυτή ακριβώς η βεντάλια- βρίσκεται στην Κέρκυρα (τα υπόλοιπα διασωθέντα έργα του έχουν δημιουργηθεί με την τεχνική του "τυπώματος").

Τα αντικείμενα αυτά, μαζί με άλλα 13.000 περίπου, φυλάσσονται στο -ιδρυθέν το 1927- Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, και προσελκύουν κάθε χρόνο περίπου 20.000 επισκέπτες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει φέτος τα 45.000 άτομα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου, αρχαιολόγος Δέσποινα Ζερνιώτη.

Το μουσείο, που φιλοξενεί, επίσης, αντικείμενα από Κίνα, Νεπάλ, Θιβέτ, Καμπότζη και Σιάμ, προερχόμενα όλα από ιδιωτικές συλλογές, στεγάζεται στα επιβλητικά ανάκτορα του Αρχάγγελου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, στο σημαντικότερο οικοδόμημα της περιόδου της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα, ρυθμού της περιόδου της Αντιβασιλείας και κατασκευασμένο από πωρόλιθο Μάλτας.

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μουσείου. Πολλοί Ινδοί και Ιάπωνες, όμως, το γνωρίζουν καλά. Ο Ντίλιπ Σίνχα, πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο μουσείο και στα εκθέματα της Γκαντάρα που φιλοξενεί, επ΄ ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 74η ΔΕΘ. Προέτρεψε, μάλιστα, τους παρευρισκόμενους να επισκεφτούν το σημαντικό αυτό μουσείο.

"Η Γκαντάρα αποτελεί μίξη ινδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης. Μπορεί κανένας να μη δημιουργεί πια μ' αυτή την τεχνοτροπία, αλλά είναι γνωστή και δημοφιλής σ' όλη την Ινδία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ.Ρουτ, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών της Ινδίας, επ΄ ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 74η ΔΕΘ.

Όπως εξηγεί η κα Ζερνιώτη, το μουσείο έχει στην κατοχή του 30 αντικείμενα της "Γκαντάρα", εκ των οποίων εκτίθενται τα 18. Η ελληνιστική επιρροή στα γλυπτά της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας δεν αναλώνεται στα πτυχωτά ενδύματα που θυμίζουν ελληνικούς χιτώνες, ούτε στο ελληνικό χτένισμα του Βούδα, με τα κυματιστά μαλλιά δεμένα σε κόρυμβο. Φτερωτοί άτλαντες, ερωτιδείς, μαίανδροι και έλικες, κορινθιακά και ιωνικά κιονόκρανα, αμπέλια και φύλλα ακάνθου, μαρτυρούν το πέρασμα του Αλέξανδρου και του Σέλευκου από την ασιατική τέχνη.

Τα αντικείμενα της Γκαντάρα προέρχονται από δωρεά του Νικόλαου Χατζηβασιλείου, κάποτε πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ινδία και την Ιαπωνία, ο οποίος το 1974 πρόσφερε στο μουσείο πολύτιμα έργα της προσωπικής συλλογής του, όπως ιαπωνικά και κορεάτικα παραβάν και γλυπτά ή ζωγραφικά έργα από Νεπάλ, Θιβέτ, Ινδία και Ταϊλάνδη.


Η βεντάλια του Σαράκου και ο έβδομος στη σειρά απόγονος
Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, το στιγμιότυπο μιας παλιάς ιστορίας παραμένει αποτυπωμένο πάνω σε μια βεντάλια. Προέρχεται από τη δραματική ιστορία του δημοφιλούς στην Ιαπωνία θεατρικού έργου "Kanadehon chushingura", όπου ο Σαράκου έχει αποτυπώσει
τους ηθοποιούς Matsumoto Kοshiro IV και Matsumoto Yonesabuο, στους ρόλους του πατέρα Kakogawa Honz? και της κόρης του, Konami.

Από τη γη της Ναυσικάς, η σπάνια βεντάλια, μαζί με άλλα 149 αντικείμενα του 17ου έως 19ου αιώνα, όπως τα δύο παραβάν των Σαμουράι και μια σειρά από εξαιρετικές ξυλογραφίες της τεχνοτροπίας ουκίγιο-ε, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η παρουσίαση των αντικειμένων έγινε στο πλαίσιο έκθεσης για τα 110 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, που φιλοξενήθηκε στο μεγαλύτερο ιαπωνικό μουσείο ("Tokyo Metropolitan Edo-Tokyo Museum").

Την έκθεση, που έκλεισε στις 6/9, έχοντας προσελκύσει πάνω από 1.800 επισκέπτες ημερησίως, χρηματοδότησαν εξολοκλήρου η εφημερίδα "The Yomiuri Shimbun" (πουλάει 10 εκατ. φύλλα τη μέρα), η εταιρία "Shimizu Corporation", η "Lufthansa" και ο τηλεοπτικός σταθμός WOWOW.

Ανάμεσα στους επισκέπτες της, δύο ξεχωριστοί: "Την έκθεση επισκέφτηκε ο έβδομος στη σειρά απόγονος ενός εκ των δύο ηθοποιών που ζωγράφισε ο Σαράκου τον 18ο αιώνα, έχοντας μάλιστα μαζί του τον γιο του, τον όγδοο κατά σειρά απόγονο. Είναι και ο ίδιος διάσημος ηθοποιός στην Ιαπωνία και μάλιστα μού δώρισε τη βεντάλια με τη δική του σφραγίδα", εξηγεί η κα Ζερνιώτη, σύμφωνα με την οποία, η απήχηση -και η προβολή- της έκθεσης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Κέρκυρα εντάχθηκε στους προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ιαπώνων, που μέχρι τώρα περιλάμβαναν κυρίως την Κρήτη, τη Σαντορίνη και την Αθήνα. Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο, ομάδα Ιαπώνων αναμένεται στο νησί.

Η σινοϊαπωνική συλλογή του μουσείου αριθμεί χιλιάδες κομμάτια. Τον πυρήνα της συλλογής -και γενικά του Μουσείου- αποτέλεσε η συλλογή του Γρηγορίου Μάνου (1850-1928), γόνου παλαιάς φαναριώτικης οικογένειας, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, ξεκινώντας τη διπλωματική του καριέρα σε ηλικία μόλις 26 ετών. Στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αγόρασε σε δημοπρασίες έργων τέχνης στη Βιέννη και το Παρίσι, 9.500 περίπου έργα κινέζικης, κορεάτικης και ιαπωνικής τέχνης, ξοδεύοντας σχεδόν όλη του την περιουσία.

Το 1919 δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος και, το 1924, συλλέκτης και συλλογή αποβιβάστηκαν στο νησί των Φαιάκων. Πρώτος ισόβιος διευθυντής του μουσείου ορίστηκε ο Γρηγόρης Μάνος. Το μουσείο ήταν αρχικά μόνο σινο-ιαπωνικό, αλλά τελικά προσήλκυσε και αντικείμενα από άλλες χώρες (εκτός από τον κ.Χατζηβασιλείου που προαναφέρθηκε, ο μικρασιάτης έμπορος γούνας Χαρίλαος Χιωτάκης ήταν ο τρίτος μεγάλος δωρητής του Μουσείου, έχοντας δωρίσει το 1980 περί τα 380 αντικείμενα ιαπωνικής και κορεάτικης τέχνης και κινέζικες πορσελάνες του 16ου-18ου αιώνα).

Ουδείς από τους τρεις μεγάλους δωρητές του Μουσείου ήταν Κερκυραίος. Κι όμως, το όνειρο του Γρηγόρη Μάνου είχε γίνει πραγματικότητα στην Κέρκυρα. Δεν το χάρηκε για πολύ όμως: πέθανε το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του μουσείου. Κατά πολλούς, πέθανε μέσα στο Μουσείο...



Read more...

Τά στυλό και η NASA...


Όταν η NASA ξεκίνησε την εκτόξευση αστροναυτών στο διάστημα, ανακάλυψαν ότι τα στυλό
δεν δούλευαν σε μηδενική βαρύτητα καθώς το μελάνι δεν κυλούσε στην επιφάνεια γραφής.
Για να λύσουν αυτό το... πρόβλημα, προσέλαβαν την Andersen Consulting (Accenture σήμερα).
Τους πήρε μια δεκαετία και 12 εκατομμύρια δολάρια. Έφτιαξαν ένα στυλό που δούλευε
σε μηδενική βαρύτητα, ανάποδα, μέσα σε νερό, σε κάθε είδους επιφάνεια συμπεριλαμβανομένου
και του κρυστάλου και σε θερμοκρασίες από πάγο μέχρι πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου.

Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μολύβι...
Όλα όσα Θέλεις νά ξέρεις


Read more...

Παιχνίδια με τα επικίνδυνα απόβλητα

Παίζουν οι αλήτες με τα τοξικά απόβλητα, και την υγεία μας

Μπορεί ο αποτεφρωτήρας Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στα Ανω Λιόσια να υπολειτουργεί, ο ΕΣΔΚΝΑ όμως μεθοδεύει τη μετατροπή του ώστε να δέχεται προς επεξεργασία και τοξικά απόβλητα από βιομηχανίες. Η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε προτείνει η τοξική τέφρα που θα παράγεται να καταλήγει σε ειδικό «κύτταρο» του ΧΥΤΑ Φυλής! Κι όλα αυτά παρ' ότι δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων υπολειμμάτων που εδώ και χρόνια παράγει η μονάδα. Χιλιάδες τόνοι ιπτάμενης και καθιζάνουσας τέφρας αποθηκεύονται μέσα στη χωματερή, σε χώρους που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Η μελέτη αναφέρει ότι η μέγιστη επιπλέον ποσότητα που θεωρητικά θα μπορεί να παραλαμβάνει ο αποτεφρωτήρας, εκτιμάται σε 5.500 τόνους ετησίως. Πρόκειται για ελάχιστο μέρος από τη συνολικά παραγόμενη ποσότητα των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας, που εκτιμάται σε πάνω από 300.000 τόνους ετησίως. Δύο χρόνια μετά, ο αποτεφρωτήρας επεξεργάζεται μόλις 12 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων την ημέρα, ενώ η δυναμικότητά του είναι για 30 τόνους. Σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής παράγουν ετησίως 7.300 τόνους. Χύμα 2.000 τόνοι τέφρας.Τον Ιούλιο του 2007, στελέχη του ΕΣΔΚΝΑ παραδέχτηκαν ότι η επικίνδυνη στάχτη που προκύπτει από τον αποτεφρωτήρα αποθηκεύεται «προσωρινά» στη χωματερή, αλλά διαβεβαίωναν ότι…
Ixnos

Κι όλα αυτά παρ' ότι δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των επικίνδυνων υπολειμμάτων που εδώ και χρόνια παράγει η μονάδα. Χιλιάδες τόνοι ιπτάμενης και καθιζάνουσας τέφρας αποθηκεύονται μέσα στη χωματερή, σε χώρους που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.
Υπολειτουργεί η μονάδα
Την ευθύνη διαχείρισης της μονάδας έχει η κοινοπραξία «Ηλέκτωρ Α.Ε.-Παντεχνική Α.Ε.-Αρση Α.Ε.» η οποία τον Φεβρουάριο του 2007, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ανέλαβε τη λειτουργία της.
Δύο χρόνια μετά, ο αποτεφρωτήρας επεξεργάζεται μόλις 12 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων την ημέρα, ενώ η δυναμικότητά του είναι για 30 τόνους. Σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής παράγουν ετησίως 7.300 τόνους.
Ο ΕΣΔΚΝΑ θεωρεί ότι τη βασική ευθύνη για την υπολειτουργία του αποτεφρωτήρα έχουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που δεν στέλνουν τις ποσότητες που πρέπει, αλλά και οι νομαρχίες, που δεν τα ελέγχουν. Ωστόσο, η τιμή ανά κιλό έχει καθοριστεί σε διπλάσιο ύψος από τις αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη.
*Η πρώτη απόπειρα για τη μετατροπή της εγκατάστασης έγινε το Μάρτιο του 2008. Οι αρμόδιοι υπουργοί απέφυγαν τότε διακριτικά να βάλουν την υπογραφή τους για την καύση και άλλων αποβλήτων.
*Τον Δεκέμβριο του 2008, όμως, ενέκριναν νέους περιβαλλοντικούς όρους, σύμφωνα με τους οποίους, η μονάδα θα δέχεται όλα τα είδη των ΕΙΑ αποβλήτων, κάτι που δεν προβλεπόταν μέχρι τότε (υπό την προϋπόθεση να γίνουν τεχνικές βελτιώσεις.
*Τον περασμένο Ιούνιο ο ΕΣΔΚΝΑ επανήλθε, χωρίς μέχρι σήμερα να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Το βασικό επιχείρημα της μελέτης (που συνέταξε η κοινοπραξία) ήταν η... υπολειτουργία του αποτεφρωτήρα.
Οι συντάκτες υποστήριξαν ότι από τη στιγμή που τα ΕΙΑ δεν καλύπτουν τη δυναμικότητα της εγκατάστασης, μια σειρά από τεχνικές τροποποιήσεις μπορούν να την κάνουν να δέχεται και άλλα απόβλητα, τα οποία «προσομοιάζουν» με εκείνα που ήδη δέχεται ο αποτεφρωτήρας:
Ανάμεσά τους, συσκευασίες που περιέχουν κατάλοιπα επικίνδυνων ουσιών ή έχουν μολυνθεί από αυτές, φυτοφάρμακα, χρώματα, μελάνες, κόλλες, ρητίνες, απορρυπαντικά που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και ζωϊκά αποβλητα. Η στάχτη που θα προκύπτει από την καύση τους θα υφίσταται στερεοποίηση με τσιμέντο και ειδικά υλικά. Στην συνέχεια θα καταλήγει σε ειδικό «κύτταρο» στο ΧΥΤΑ Φυλής.
*Μόνο ως παράδοξη μπορεί, λοιπόν, να εκληφθεί η επισήμανση της έκθεσης ότι η παραλαβή άλλου είδους αποβλήτων θα εξετάζεται αποκλειστικά στην περίπτωση που τα εισερχόμενα ΕΙΑ δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία του αποτεφρωτήρα.
*Τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Η μελέτη αναφέρει ότι η μέγιστη επιπλέον ποσότητα που θεωρητικά θα μπορεί να παραλαμβάνει ο αποτεφρωτήρας, εκτιμάται σε 5.500 τόνους ετησίως. Πρόκειται για ελάχιστο μέρος από τη συνολικά παραγόμενη ποσότητα των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας, που εκτιμάται σε πάνω από 300.000 τόνους ετησίως.
*Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φιλ. Κυρκίτσος διατυπώνει επιφυλάξεις: «Είμαι αντίθετος στη δημιουργία μας μονάδας καύσης τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας. Η διαχείριση των τοξικών ουσιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές πρόληψης και μείωσης αλλά και με τη δημιουργία καλά οργανωμένων ΧΥΤΕΑ».
Προσθέτει ακόμη πως «ένα τέτοιο έργο απαιτεί σοβαρή μελέτη χωροθέτησης όπως και την αναγκαία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για την αναλυτική τεκμηρίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς και των μέτρων αντιμετώπισής τους».
*Μέχρι τώρα, μόνο τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν τα σχέδια του ΕΣΔΚΝΑ.
Χύμα 2.000 τόνοι τέφρας
Τον Ιούλιο του 2007, στελέχη του ΕΣΔΚΝΑ παραδέχτηκαν στην «Κ.Ε.» ότι η επικίνδυνη στάχτη που προκύπτει από τον αποτεφρωτήρα αποθηκεύεται «προσωρινά» στη χωματερή, αλλά διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημα θα λυθεί.
Πρόσφατες φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η αποθήκευση συνεχίζεται αδιάκοπα, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους του ΧΥΤΑ. Κατάσταση που κρύβει κινδύνους για το περιβάλλον (τι θα γίνει σε περίπτωση ξαφνικών έντονων καιρικών φαινομένων;) και τους εργαζόμενους (τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας;).
*Ομως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι η μελλοντική εναπόθεση της τέφρας στον ΧΥΤΑ ως αδρανές απόβλητο. Η δυνατότητα αυτή περιέχεται μέσα στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβρη του 2008 από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Εσωτερικών. Η
διαδικασία προβλέπει την επεξεργασία του επικίνδυνου υλικού σε μονάδα αδρανοποίησης - στεροποίησης, που θα κατασκευαστεί σε χώρο της χωματερής (έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί). Προϋπόθεση για την διάθεση της τέφρας είναι ο έλεγχος της από διαπιστευμένο εργαστήριο. Επίσης τονίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μεταφορές εκτός του ΧΥΤΑ».
*Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κατάλοιπα της μονάδας πρέπει να εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Υγείας, νομαρχία) και, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, να καταλήγουν είτε σε ΧΥΤΑ (πάντα ξεχωριστά από τα άλλα απορρίμματα) είτε σε Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων του εξωτερικού, καθώς τέτοια εγκατάσταση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
*Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης δήλωνε το 2007 στην «Κ.Ε.» ότι «ο ανάδοχος των υπηρεσιών στη μονάδα έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την εξαγωγή της τέφρας σε ειδική μονάδα επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας».
*Τότε είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 τόνοι. Σήμερα πιθανόν να ξεπερνούν τους 2.000, δεδομένου ότι η στάχτη καλύπτει το 15% των απορριμμάτων που δέχεται ο αποτεφρωτήρας. Μέχρι σήμερα, ο ΕΣΔΚΝΑ δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία αναλύσεων της στάχτης του αποτεφρωτήρα που κατά κανόνα περιέχουν βαρέα μέταλλα και διοξίνες.
Read more...

Η νέα γλώσσα Επικοινωνίας ...


Ενδιαφέρον το θέμα στο ΕΨΙΛΟΝ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για την γλώσσα των ανηλίκων ! Οι κώδικες λέξεων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν ...και δύσκολα αποδικωποιούνται από τους μεγαλύτερους αλλά και από τους μη μυημένους στα νέα μέσα επικοινωνίας chat ,messenger, forus, PC games.Δείτε ένα κομμάτι από το θέμα ...με τις βασικές λέξεις των προφορικών συζητήσεων και των γραπτών μηνυμάτων ( SMS , Internet)
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=82019
Γλωσσάρι για κάθε περίπτωση

Το έχω! = Ναι, το μπορώ/το γνωρίζω/μου φαίνεται καλή ιδέα. Σημαίνει, επίσης, είμαι καταπληκτικός: «Το 'χεις, λέμε!» Συνώνυμο του παλιότερου «Είσαι θεός/-ά!» και του ακόμη παλιότερου «Σκίζεις!».

Δεν της το 'χα = Δεν την είχα ικανή για κάτι τέτοιο...

Δεν υπάρχει!
= Είναι απίστευτο, τρελό, καταπληκτικό. Το χρησιμοποιούμε και ως υπερθετικό για πρόσωπα: «Καλά, δεν υπάρχεις, μιλάμε!»

Ο,τι να 'ναι
= Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και με διάφορες αφορμές,
ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ

αλλά και χωρίς αφορμή· δηλώνει την ασυνεννοησία, την ανοργανωσιά. Ως χαρακτηρισμός προσώπου δηλώνει κάποιον που είναι στον κόσμο του: «Ο τύπος είναι ό,τι να 'ναι!» Ανάμεσα σε παρέες, παίρνει και την έννοια του «Δε βαριέσαι» ή του «Ας πάει και το παλιάμπελο»: «Είδαμε μαραθώνιο "True Blood" όλο το Σάββατο! - Καλά, ό,τι να 'ναι!» ή «Τι λέτε; Τρία επεισόδια έμειναν, να τα δούμε; - Καλά, ό,τι να 'ναι!»

Το 'χει κάψει, είναι καμένος = Τα εγκεφαλικά του κύτταρα έχουν καταστραφεί (από ουσίες ή από βιντεογκέιμ).

Δεν την παλεύω
= Δεν μπορώ, δεν αντέχω άλλο, δεν «το 'χω».

Τα σπάμε
= Είμαστε καταπληκτικοί, «το 'χουμε», περνάμε σούπερ. «Τα σπάει!» = είναι τέλειο, εντυπωσιάζει...

Πού 'σαι, ρε μαν;
= Η φράση χρησιμοποιείται έτσι ακριβώς ως χαιρετισμός. Από το αγγλικό man και με εμφανή την επιρροή της χιπ χοπ κουλτούρας.

Νταουνιάσου!
= Κάτσε κάτω, sit down. Είναι νέα, χιουμοριστική χρήση που δεν έχει σχέση με το «νταουνιάζομαι», το «πέφτω ψυχολογικά», που ήταν λαστ γίαρ!

Ενιγουέι = (Anyway) Οπως και να 'χει. Χρησιμοποιείται όπως και το αντίστοιχο αγγλικό.

Χελόου;
= (Hello?) Είναι κανείς εκεί; (μέσα στο κεφάλι σου) ή «το 'χεις ακατοίκητο;» Χρησιμοποιείται όπως και το αντίστοιχο αγγλικό, για να δηλώσει το υπερπροφανές, αυτό που ο άλλος είναι «ζώγγολο» αν δεν το καταλαβαίνει.

Τζίζας
= (Jesus) Ο Ιησούς και τα άτομα που έχουν εμφάνιση αυτού του τύπου. «Πού πας, ρε μεγάλε, με τα μαλλιά σαν τον Τζίζας;»

Ρισπέκτ! = (Respect!) Χρησιμοποιείται όπως και η αντίστοιχη αγγλική έκφραση, για να δηλώσει βαθιά εκτίμηση σε πρόσωπο, πράγμα ή κατάσταση: «Εντάξει, ξέρει μπάσκετ το άτομο, ρισπέκτ!» - «Χα, χα, ρισπέκτ, μεγάλε, μου 'φτιαξες το κέφι, μαν!»

Οκέικ = Το οκέι σε χιουμοριστική εκδοχή, με μεγάλη πέραση αυτόν τον καιρό.

Αν-παίκταμπλ = Από το στερητικό α + παίζομαι + την αγγλική κατάληξη -able: Δεν παίζεται!

Λ.Α. (προφέρεται ελ έι) = Το λεκανοπέδιο Αττικής, στη γλώσσα των χιπ-χόπερ και των δυτικών προαστίων. Πώς είναι το Λος Αντζελες; Καμία σχέση!

Το συσιφόνι
= Ελληνοποίηση του youtube (εσύ+σιφόνι). Χρησιμοποιείται με χιουμοριστική διάθεση.

Λεβελιάζω
= Από το αγγλικό level: Ανεβαίνω επίπεδα με γοργούς ρυθμούς, σε ον λάιν γκέιμ. Σημαίνει και το έχω κολλήσει άσχημα (εθιστεί) και παίζω όλη μέρα.

Ζούδι
= Ζώο, άχρηστος. Η νέα γενιά το χρησιμοποιεί με σχετικά ελαφριά διάθεση. «Καλά, ρε ζούδι, δεν υπάρχει αυτό που λες!»

Ζώγγολο
= Από το ζώο + μόγγολο. Χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση στη χαμηλή διανοητική ικανότητα του αναφερόμενου ως «ζώγγολο».

Ούζο = Ούφο, ζώο, χαζό.

Αργάμισι
= Αργά και κάτι παρά πάνω: «Τι ώρα γύρισες χτες; - Ε, αργάμισι!», «Καλά, ας μην τον περιμένουμε, αυτός θα έρθει αργάμισι!»

Εφαγα χι, έριξα χι
= Απόρριψη, χυλόπιτα, διακοπή διπλωματικών σχέσεων: «Δεν με ξέρει καλά εμένα, θα φάει ένα χι που θα είναι όλο δικό του!»

Καστανάς
= Ο ασήμαντος, ο τίποτα: «Τι κάνει αυτή με τον καστανά;»

Σάπιος = Κάποιος που δεν είναι εντάξει.

Μαλέφας = Μαλ (μαλάκας) + έφας (ελέφας). Συνώνυμο του «γκράντε μαλάκα» σε λιγότερο προσβλητική εκδοχή.

Μακάκας = Πολύ χοτ λόγω Λαζόπουλου.

Μαλακάσας = Λίγο πιο ελαφρύ από το σκέτο...

Μαέβιους = Ο,τι και τα παραπάνω, αναφορά στον «Μαέβιους Παχατουρίδη», τον πομπώδη ζωγράφο από τους Α.Μ.Α.Ν.

Σκαλώνω = Κολλάω, δυσκολεύομαι: «Να δεις πώς τον είπε; Σκάλωσα τώρα...»

Λούζομαι, το λούζω = Αράζω χωρίς να κάνω τίποτα, «σαπίζω»: «Πώς λούστηκες χτες;» (Δηλαδή, τι έκανες;) Συχνές χρήσεις: «Ασε, σήμερα πάλι έλουσα» - «Είσαι λούστης!»

Σάπινγκ = Από το «σαπίζω» και την κατάληξη -ing: Το λούζω, δεν κάνω τίποτα, είμαι όλη μέρα στον καναπέ... «Κομμάτια είμαι από χτες, σήμερα θα κάνω σάπινγκ». Να μη συγχέεται με το παλιότερο «κοκούνινγκ», που ήταν η αγγλική έκφραση cocooning και είχε τη θετική έννοια του αράγματος στο ζεστό σπιτικό.

Κλασικά
= Ξανά στη μόδα μεταξύ των νέων παιδιών, προς απόδειξιν του ότι όλες οι μόδες, ακόμη και οι λεκτικές, μπορούν να επιστρέψουν: «Και, κλασικά, το λούσαμε και χτες». Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται όπως και το «classic» στα αγγλικά, ως δήλωση του αναμενόμενου: «Και του είπα του μαλέφα, η γκόμενα είναι φέτα, αλλά αυτός εκεί, σκάλωσε! - Κλασικό!»

Επικό = Τρομερό, καταπληκτικό, ανώτερο από «κλασικό». Επίσης χαρακτηρίζει και μια εντυπωσιακή γυναίκα: «Επική γκόμενα, λέμε!»

Ελεος!
= Χρησιμοποιείται όπως και το αντίστοιχο αγγλικό «mercy!» ως επιφώνημα. «Πάλι ποδόσφαιρο θα δείτε; Ελεος!»

Σαύρα = Μη εμφανίσιμη γκόμενα.

Φ.Ε.Τ.Α.= Το ίδιο, από τα αρχικά Φανατική Εκπρόσωπος Της Ασχήμιας!

Φλόμπα = Μη εμφανίσιμη, παράλληλα δε και κακού ή φτηνού γούστου γκόμενα.

Γκικ = Φύτουκλας (και τα πιο ελαφρά: σπασίκλας, φυτό). Geek: Ατομο που δεν «το 'χει» με το γενικό περιβάλλον και που είναι κολλημένο με αντικείμενα ή θέματα διανοητικού περιεχομένου, τεχνολογίας και αντίστοιχων παιχνιδιών (ηλεκτρονικών και μη). Το «σπασίκλας» αφορά περισσότερο τον κολλημένο με τα βιβλία και τα μαθήματα.

Ντρίμι = Το αγγλικό «dreamy» (ονειρικός, όνειρο), αντικαθιστά ταχύτατα το -παλιότερο- «θεϊκός». Για γραπτά μηνύματα...

Ο-μι-τζι= Ο.Μ.G., τα αρχικά τού «oh, my God!» (Θεέ μου!). Εκφραση πάρα πολύ της μόδας στην Αμερική, πέρασε μέσω ίντερνετ τσάτινγκ σε όλο τον κόσμο. Μόνο που εδώ χρησιμοποιείται και... προφορικά!

ΛΟΛ = L.Ο.L., τα αρχικά τού «laugh out loud» (γελάω δυνατά). Διεθνώς χρησιμοποιείται μόνο στη γραπτή επικοινωνία μέσω ίντερνετ ή sms, εδώ ακούγεται κιόλας. Σημειώστε και το αρκετά χιουμοριστικό προφορικό «Ο-μι-τζι και τρία ΛΟΛ!».

ROTF-LOL = Ο υπερθετικός του ΛΟΛ,«rolling on the floor laughing out loud»: Κυλιέμαι στο πάτωμα από τα γέλια! Ευρύτατης χρήσεως στο ίντερνετ. Της ιδίας φύσεως και τα:

LMAO = Laughing my ass off: Ξεκωλώθηκα στο γέλιο.

LMFAO = Laughing my fucking ass off: Ξεκωλώθηκα εντελώς και συνεχίζω να γελάω.

ROFLMAO = Rolling on floor laughing my ass off: Κυλιέμαι στα πάτωμα ξεκωλωμένος από τα γέλια (και πάει λέγοντας...).

BF / GF = Boy-friend, Girl-friend: Το αγόρι/ το κορίτσι ή αυτός/-ή που θέλουμε.

BFF = Best friends forever: Η κολλητή (βλέπε και την ομότιτλη εκπομπή ριάλιτι με την Πάρις Χίλτον).

F2F = Face to face: Πρόσωπο με πρόσωπο. Παίζει πολύ στα sms «ψησίματος».

ΤΥ = Thank you, ευχαριστώ εν συντομία.

Μιλφ = MILF, τα αρχικά του «mother Ι'd like to fuck» (όχι, δεν θα σας το μεταφράσω!). Περιγράφει γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας (θα μπορούσε να είναι και μητέρα) που ξεσηκώνει τον νεότερο αντρικό πληθυσμό. Η φράση έχει περάσει και στα βιντεοκλάμπ, όπου στα πορνό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν «Μιλφάκια»! Στην Αμερική παίζει και το GILF («grand-mother...» και τα λοιπά), που εδώ δεν έχει πιάσει - και πολύ λογικά, γιατί οι ελληνίδες γιαγιάδες σπάνια φέρνουν στην Γκόλντι Χόουν!

WTF? = Τα αρχικά τού «what the fuck?». Σε ελεύθερη μετάφραση, τι στο διάολο; Αποκλειστικά σε γραπτή επικοινωνία.

POS = Parent over shoulder, συνθηματικό «σύρμα». Σημαίνει στην ιντερνετική γλώσσα «γονιός πάνω απ' τον ώμο μου», δεν μπορώ να μιλήσω τώρα...

Ρ911 = Συναγερμός, γονείς! Από το Ρ (parent) και τον αριθμό 911 (το αμερικανικό της αμέσου βοηθείας)!

CD9 - Code 9 = Και πάλι συνθηματικό στον τύπο με τον οποίο «τσατάρεις» για το ότι εμφανίστηκε γονιός στο δωμάτιο! Εμπνευσμένο από τους συναγερμούς (code) της αμερικανικής αστυνομίας.

BRB = Επιστρέφω αμέσως («be right back»), όταν αφήνεις τη σελίδα ή βγαίνεις από το διαδίκτυο μέχρι να φύγει ο γονιός!

ASL = Από τα αρχικά των «age, sex, location» (ηλικία, φύλο, τόπος): Αποκλειστικά στο τσάτινγκ, για να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις!

RTMS = Τα αρχικά τού «Ρώτα τη μάνα σου!» ή, μάλλον, «Rota ti mana sou»! Ευφυές και ξεκαρδιστικό. Αποκλειστικά και μόνο σε γραπτή επικοινωνία."

(www.slang.gr Ιστοσελίδα πολύ πλούσια και ενημερωμένη γύρω από τη νεολελληνική αργκό. Περιέχει, βέβαια, και όλα τα παλιότερα.)
Read more...

Η δαιμονοποίηση του Διαδικτύου


Διάβαζα προχτές στην ¨Ελευθεροτυπία¨ ένα άρθρο του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχαηλίδη, το οποίο αναφερόταν στα 10 εκείνα πράγματα, τα οποία σκότωσε το Διαδίκτυο (για περισσότερες λεπτομέρειες www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/09/2009&id=80732). Ο καλός δημοσιογράφος επεσήμανε αυτά τα πράγματα ως εκείνα, τα οποία, σύμφωνα με τη γνώμη του, επλήγησαν από τη λειτουργία του Διαδικτύου, λαμβάνοντας ως παράδειγμα τη σχετική επισήμανση της αγγλικής εφημερίδα "DAILY TELEGRAPH".
Με όλο το σεβασμό, που τρέφω για την άποψη εκείνη, η οποία με βρίσκει αντίθετο, όπως αυτή του παραπάνω δημοσιογράφου - ο οποίος, σημειωτέον, πόρρω απέχει από την εικόνα του κατευθυνόμενου κονδυλοφόρου -, θεωρώ, ότι το Διαδίκτυο ελάχιστα ευθύνεται για το δεινά, που του προσάπτει ο ανωτέρω. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει, ότι το Διαδίκτυο:
Κατήργησε την τέχνη της ευγενικής διαφωνίας : Η επίρριψη ευθυνών στο Διαδίκτυο για την
periousios

επικράτηση, δήθεν, της αγένειας στον έγγραφο λόγο είναι εσφαλμένη. Ο καλός δημοσιογράφος - και το "καλός" δεν το λέω με ειρωνεία - αναφέρει, ότι σε όποιο ιστολόγιο ή πόρταλ και αν μπούμε, θα διαπιστώσουμε, ότι η "επιθετικότης και η αγένεια περισσεύουν" . Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια ιστολόγια και πόρταλς επισκέφτηκε ο κ. Μιχαηλίδης και διεπίστωσε αυτή την κατάσταση και με ποια λογική γενίκευσε έτσι την διαδικτυακή κατάσταση. Αν επισκέφτηκε ορισμένα εκ των πιο επισκεψίμων, στα οποία ομολογουμένως κυριαρχεί μια υβριστική διάθεση, πάντα υπό το μανδύα της ανωνυμίας, τότε είναι ίσως λογικό να διεπίστωσε την επικράτηση ενός αρνητικού κλίματος. Πλην, όμως, στο σύνολο των ιστολογίων και πόρταλς επικρατεί μια συγκρατημένη ευγένεια μεταξύ των σχολιαστών, την οποία ενίοτε διακόπτει μια επιθετικότητα βασιζόμενη περισσότερο στην επιθυμία ορισμένων προσώπων να πείσουν για την ορθότητα των απόψεών του παρά για το αγενές του χαρακτήρα τους. Άλλωστε, υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί, ώστε κάθε διαχειριστής ιστολογίου ή πόρτα ή οποιουδήποτε άλλυο διαδικτυακού χώρου να βάλει φρένο στο υβρεολόγιο του κάθε συμπλεγματικού περιπλανώμενου διαδικτυακού αλήτη.
"Εσβησε τον σεβασμό για τον θάνατο κάθε διασήμου προσώπου": Αφορμή αποτέλεσαν τα άνοστα και μακάβρια ανέκδοτα, που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο για το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον. Γυρίζοντας, όμως, το χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε τα εξίσου μακάβρια ανέκδοτα για τον ασθενή τότε πρωθυπουργό κ. Ανδρέα Παπανδρέου περί τα μέσα του '90, για να μην αναφερθούμε στη συγκεκαλυμμένη αλλά ελάχιστα κόσμια αντιπάθεια, με την οποία αντιμετώπισε ο χρωματισμένος κομματικά τύπος το θάνατο είτε του ανωτέρω είτε, λίγο καιρό αργότερα, του ιδρυτού της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν περιμεναν, λοιπόν, οι πάσης φύσεως απολίτιστοι το Διαδίκτυο για να ξεσαλώσουν, αρκούσαν και τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε.
"«Σκότωσε» τα ολόκληρα άλμπουμ μουσικής" : Μπα, η απληστία των δισκογραφικών εταιρειών ευθύνεται για το παραπάνω φονικό. Αν την εποχή του βινυλίου δικαιολογούνταν η τιμή των δίσκων - δεν ήταν το βινύλιο το φθηνότερο υλικό -, ο πάμφθηνος στην κατασκευή ψηφιακός δίσκος (ελληνιστί CD) δεν δικαιολογούσε την τελική τιμή του προϊόντος. Περαιτέρω, επί σειρά ετών κυριαρχούσε η συνήθεια αρκετοί δίσκοι να περιέχουν 1-2 άντε 3 τραγούδια της προκοπής και τα υπόλοιπα, που, δυστυχώς για τον αγοραστή, ήταν τα περισσότερα, να είναι από μέτρια έως τρισάθλια. Γιατί, λοιπόν, να αγοράζει ο καταναλωτής ένα δισκο, ο οποίος θα περιέχει ως επί το πλείστον μέτρια κομμάτια, αντί να αγοράσει τα πιο ποιοτικά εξ αυτών από το Διαδίκτυο; Μέχρι και ορισμένοι ευαισθητοποιημένοι ή περισσότερο έξυπνοι στο μάρκετινγκ καλλιτέχνες πήραν είδηση την τάση του "κατεβάσματος" τραγουδιών από το Διαδίκτυο και αποφάσισαν να τα διανείμουν οι ίδιοι διαδικτυακώς. Το μόνο, λοιπόν, που σκοτώθηκε ή, τουλάχιστον, υποφέρει, είναι η κερδοσκοπία των δισκογραφικών εταιρειών.
"Εδιωξε την «ωραία αγωνία» που είχε ένας έφηβος, καθώς έστεκε δίπλα σε ένα περίπτερο ή μπροστά στα ράφια με τα «πονηρά περιοδικά» ενός βιβλιοπωλείου, με τη φύση του σε έναν ασυγκράτητο πανηγυρισμό, να αγοράσει ένα στα μουλωχτά ..." : Και να ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά, καθόσον τα εν λόγω περιοδικά δεν ήταν και τα φτηνότερα του κόσμου σε μια εποχή, που οι γονείς έδιναν χαρτζιλίκι με το σταγονόμετρο! Α, και να του βγαίνει συχνά το τσοντοπεριοδικό "μάπα"! Μα τί λέμε τώρα; Ο σημερινός νέος, που παρακολουθεί πορνό από το Διαδίκτυο, εξακολουθεί να το κάνει με την ίδια αγωνία και ντροπή, ότι μπορεί να τον πιάσουν στα πράσα οι δικοί του. Χώρια, που στην παλαιά εποχή, που ο κ. Μιχαηλίδης νοσταλγεί, το περιοδικό το έκρυβες στα πιο απίθανα σημεία, ώστε να μην το βρει η μάνα σου, όταν συγύριζε, ή ο πατέρας σου, όταν άρχισε να μυρίζεται, γιατί κλεινόσουν με τις ώρες στην τουαλέτα και γιατί έκανε εξόγκωμα η μπλούζα σου. Τον υπολογιστή σου, όμως, που θα τον κρύψεις, όταν ο γονιός σου θα μπει και θα ανεύρει τους ιστότοπους, που επισκέφτηκες; Εκτός αν δεν ξέρει (ο γονέας) από υπολογιστές.
"Εξαφάνισε τη διά χειρός αλληλογραφία": Τέτοια παρελθοντολογία! Η δια χειρός αλληλογραφία αντικαταστάθηκε από τη διαδικτυακή αλληλογραφία (e-mails, facebook κ.λπ.), όπου μπορείς να ανεύρεις εξίσου συναρπαστικά και γεμάτα λυρισμό κείμενα, τα οποία συχνά προωθούνται από ηλεκτρονική διεύθυνση σε ηλεκτρονική διεύθυνση. Και γιατί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο κάποτε οι επιστολές και τα εν γένει κείμενα του "Χ" διαδικτυακού φίλου να γίνουν γνωστά σε περισσότερο κόσμο, λόγω της ποιότητός τους; Ήδη αρκετοί γνωστοί ιστολόγοι δημοσιεύουν σε βιβλία κείμενα από τα ιστολόγιά τους. Απλά εξελίσσεται η μέθοδος έκφρασης όσων αισθάνεται ο κόσμος. Αλλιώς θα γράφαμε ακόμα με φτερά χήνας πάνω σε περγαμηνές.
"Χάθηκε η μνήμη" : Υπερβολές! Ο κατακλυσμός πληροφοριών, που δέχεται κάθε χρήστης στο Διαδίκτυο, τον προετοιμάζει, ώστε να εξασκεί το νου του καταλλήλως για να δέχεται περισσότερες πληροφορίες. Όλα, βέβαια, εξαρτώνται και απο τη νοημοσύνη του αλλά και στην προ Διαδικτύου εποχή το ίδιο δεν γινόταν;
"Εκλεψε τον ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο" : Ο μουρόχαβλος στην εποχή προ Διαδικτύου παρέμεινε μουρόχαβλος και στην εποχή του Διαδικτύου, ήτοι απρόθυμος να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του με κάτι εποικοδομητικό και δημιουργικό. Και γιατί, παρακαλώ, το Διαδίκτυο δεν εντάσσεται στις δημιουργικές ενασχολήσεις; Η ύπαρξη άκρως ενδιαφεροντων ιστοτόπων, όπου μπορεί κανείς να πλουτίσει τις γνώσεις του και να ενημερωθεί ποικιλοτρόπως για τις εξελίξεις ανά τον κόσμο δεν αποτελούν ένα καλό τρόπο για να απασχολείται κανείς, όταν π.χ. δεν εργάζεται; Η δυνατότητα να επικοινωνεί κανείς με τους φίλους του διαδικτυακώς δεν είναι εποικοδομητική; Ε;
"Πάνε και τα φωτογραφικά μας άλμπουμ" : Καλύτερα, γιατί στην οικογένειά μου υπάρχουν σε μια αποθήκη δύο κιβώτια γεμάτα μέχρι πάνω φωτογραφίες από το παρελθόν, τα οποία, αν ποτέ αποφασισουμε να τα βάλουμε σε άλμπουμ, θα γεμίσουμε μισή βιβλιοθήκη. Τώρα με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπορούμε να εντάξουμε τις αναμνήσεις μας σε ένα ψηφιακό δίσκο και μετά να το δούμε με φίλους μας είτε από τον υπολογιστή είτε από την τηλεόραση. Και δεν "χάνουν" καθόλου οι φωτογραφίες έτσι. Και αν θελήσουμε, τις τυπώνουμε κιόλας. Καμμία ζημία και εδώ, λοιπόν!
"Πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές αναφοράς": Ένας άπειρος χρήστης του Διαδικτύου προφανώς θα την "πατήσει" αρκετές φορές στην αρχή, πέφτοντας σε ιστότοπους, οι οποίοι περιέχουν αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες. Σταδιακά, όμως, με την τριβή του στο Διαδίκτυο θα μάθει, ποιοι ιστότοποι περιέχουν πληροφορίες άξιες ανάγνωσης και ποιοι όχι. Μήπως στην εποχή προ Διαδικτύου οι πηγές αναφοράς ήταν περισσότερο αξιόπιστες; Να θυμηθούμε τη φρενίτιδα, που είχε πιάσει αρκετά εκ των ημεδαπών Μ.Μ.Ε. προ 20ετίας, περίπου, όταν μια κοτρώνα, που ανασύρθηκε από το βυθό του λιμανιού της Ρόδου, χαρακτηρίστηκε ως κομμάτι από το χαμένο από αιώνες Κολοσσό της Ρόδου; Ή ξεχάσαμε το βιντεάκι με τον καλυμμένο με πετρέλαιο κορμοράνο;
"Σεβασμός στον προσωπικό μας χώρο": Αν στήσει κανείς ένα ιστότοπο, όπου αραδιάζει τα πιο προσωπικά του στοιχεία, τότε είναι σα να προκαλεί τους τρίτους να τα μάθουν. Υπάρχουν, όμως, τόσες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε όποιος επιθυμεί, μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχεία του αυτά. Και, εντέλει, δεν τα γράφει σε κανένα ιστότοπο και ξεμπερδεύει. Αν, τώρα, διατηρεί ιστολόγιο και θέλει να κρατήσει εκτός του επίδοξους υβριστές του, και εκεί υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος μπλοκαρίσματός τους.
Προφανώς δεν κατατάσσω τον κ. Μιχαηλίδη στους πολέμιους του Διαδικτύου, αφού και ο ίδιος διατηρεί ιστολόγιο. Αλλά είδα την παράθεση ολων των παραπάνω υποτιθέμενων μειονεκτημάτων σαν μια προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί το Διαδίκτυο για ορισμένα δεινά, που τυγχάνει να λαμβάνουν χώρα στους χώρους του και ας μην ήταν, πιστεύω, αυτή η πρόθεση του συντάκτη του παραπάνω άρθρου
Read more...

Εθνικές εκλογές του 2009.


Ελάχιστες ημέρες πριν την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές, είχαν προηγηθεί δηλώσεις για τα ακριβώς αντίθετα. Ο γνωστός πρωθυπουργικός ξάδερφος, εκφράζοντας τον κοινό νου —δεν θα μπορούσε βέβαια ο Λιάπης να εκφράζει και κάτι άλλο—, απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με βάση την απλή λογική. Δεν είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός με νωπή τη λαϊκή εντολή, με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με τα γκάλοπ να τον εμφανίζουν μακράν δεύτερο, να πάει σε εκλογές. Να πάει σε εκ των δεδομένων χαμένες εκλογές με δική του απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να βγάλει μόνος του τα μάτια του.
Αυτό όμως το οποίο λέει η λογική και είναι απόλυτα κατανοητό απ’ όλους, διαψεύστηκε μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει σε εκλογές. Αποφάσισε την "αυτοχειρία" με βάση τη λογική. Είναι όμως πράξη αυτοκτονίας η απόφασή του ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό, το οποίο είναι αρκετό να ακυρώσει την κοινή λογική, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Λιάπη;
Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι το εξής απλό. Ο Καραμανλής δεν άντεχε να
busy bee

πάρει πάνω του το βάρος της ανακοίνωσης της οικονομικής κατάρρευσης. Δεν ήθελε να είναι αυτός, που, ως νέος Τρικούπης, θα ανακοίνωνε το περίφημο …"Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν". Όμως, μαζί μ' αυτόν δεν άντεχε και δεν ήθελε να πάρει αυτό το βάρος ούτε το κόμμα του. Από τη στιγμή που υπεύθυνος γι' αυτήν την κατάρρευση είναι ο δικομματισμός στο σύνολό του, δεν μπορούσε ν' αναλάβει το ένα σκέλος του το βάρος της ευθύνης. Γι' αυτόν τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι τον Καραμανλή τον "έσπρωξε" στις εκλογές μάλλον ο Τρικούπης και κατόπιν κάποιοι άλλοι.
Η μόνη ελπίδα του Καραμανλή, για ν' αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου, η οποία πλέον βαδίζει προς το τέλος της. Σ' αυτά τα αποτελέσματα ήλπιζε, για ν' αποφύγει τις εκλογές, αλλά αυτά δεν τον βοήθησαν. Αυτά τα αποτελέσματα είναι που απειλούν όχι μόνον τον ίδιο, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα τους αναγκάσουν ν' ανακοινώσουν αυτό το οποίο κανένας ηγέτης και καμία πολιτική ηγεσία δεν θέλει να βρεθεί στην τραγική θέση ν' ανακοινώσει. Την ανακοίνωση της αποτυχίας. Της απόλυτης αποτυχίας, η οποία οδηγεί στη χρεοκοπία και στην οικονομική κατάρρευση. Βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος μιας εποχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς το τέλος της μεταπολίτευσης. Της μεταπολίτευσης, που "κλείνει" τον κύκλο της με τον χειρότερο τρόπο. Με την οικονομική, αλλά και με το ακόμα χειρότερο …την ηθική της χρεοκοπία...

Γιατί είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε κοντά στο "μοιραίο"; Γιατί ένας λαός των δέκα εκατομμυρίων δεν είναι δυνατόν να μην χρεοκοπήσει —και μάλιστα εν μέσω μιας τρομερής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης—, όταν τα συνολικά του χρέη είναι πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. Ένας λαός γερασμένος, με ξεπουλημένο ή υποθηκευμένο το σύνολο του δημόσιου κεφαλαίου του, δεν μπορεί να ελπίζει σε επιβίωση των ασφαλιστικών του ταμείων. Ένας λαός χωρίς απασχόληση και φορτωμένος δάνεια, δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, χωρίς ν' αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα δεδομένα της "πορείας" αυτής.
Η Ελλάδα στην πραγματικότητα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι από αυτήν που βρίσκεται η ήδη χρεοκοπημένη Ισλανδία. Η τύχη της απλά αναμένεται να είναι διαφορετική μόνο και μόνο επειδή ανήκει στη ζώνη του Ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Η χρεοκοπία ενός εθνικού κράτους δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στη διεθνή οικονομία και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής της, χωρίς να διαταραχθεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ειδικά μάλιστα, όταν αυτή η εθνική οικονομία είναι μικρού μεγέθους, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα όμως δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει με τον συμβατικό τρόπο. Δεν αφήνεται, γιατί απλούστατα επηρεάζει την τύχη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανήκοντας στη ζώνη του Ευρώ. Κανένας δεν θα ήθελε μια "τρύπα" στην οικονομική του άμυνα και οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα αμύνονται γύρω από το Ευρώ και άρα αναγκαστικά θα προστατεύσουν την ελληνική οικονομία. Το γεγονός όμως ότι οι Ευρωπαίοι θα "προστατεύσουν" την οικονομία, δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι για την Ελλάδα μια ανώδυνη και χωρίς συνέπειες κατάσταση. Δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα. Σημαίνει όρους και προϋποθέσεις από αυτούς που θα τη "σώσουν". Σκληρούς όρους και αυστηρές προϋποθέσεις.
Με αυτά ως δεδομένα, η Ελλάδα θα "καταδικαστεί" σε μια ιδιόμορφη αναγκαστική πολιτική. Μια πολιτική, η οποία θα της επιβληθεί "άνωθεν", με απειλή τη χρηματοδότησή της. Λογικό είναι αυτό. Αυτός, ο οποίος σε χρηματοδοτεί για να επιβιώσεις, αναγκαστικά θα σε ελέγξει. Αυτός, ο οποίος χρηματοδοτεί μια χρεοκοπία, η οποία ήταν αποτέλεσμα σπατάλης, θα προσπαθήσει να περιορίσει τη σπατάλη. Δεν είναι δυνατόν να σε χρηματοδοτεί, για να συνεχίσεις με τα χρήματά του —και άρα εις βάρος του— τη σπατάλη σου.

Read more...

Γνωρίζοντας τη Σύμη, Visiting Symi

photos by ifanik

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με έκταση 58,1 τ. χλμ. και μήκος ακτών 85 χλμ. Είναι ορεινή και βραχώδης. Γύρω της υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη νησίδα είναι η Νύμος και ακολουθούν τα Σεσκλιά. Οι βραχονησίδες είναι το Αρτηκονήσι, ο Κουλουντρός, το Τρούμπετο, ο Χονδρός, η Πλάτη, η Οξειά, οι Διαβατές και ο Μαρμαράς. Η διαμόρφωση των ακτών της παρουσιάζει ένα πλήθος από ακρωτήρια, όρμους και λιμάνια. Τα λιμάνια του νησιού είναι της Σκάλας στον όρμο της Σύμης, του Πεδίου στον ομώνυμο όρμο και του Πανόρμου ή Πανορμίτη, όπου βρίσκεται και η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σήμερα στο νησί υπάρχουν 5 οικισμοί:...

...της Σύμης, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη.

Κάποτε οι κάτοικοι της Σύμης, όταν γνώριζε τη μεγάλη άνθηση στο εμπόριο και στη ναυπηγική, είχαν φθάσει τις 25000. Σήμερα, ο πληθυσμός φθάνει τους 2560 κάτοικους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001.

Το ήμισυ περίπου του ενεργού πληθυσμού ασχολείται στις οικοδομικές εργασίες, στο εμπόριο, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, γενικότερα σε δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Αλλά και η μεταποίηση σε μεγάλο βαθμό ενεργοποιείται έμμεσα από το τουριστικό κύκλωμα. Σήμερα ο τουρισμός της Σύμης τροφοδοτείται από τους επισκέπτες της μιας μέρας, από τους πολυήμερους τουρίστες και από τους ιδιότυπους "τουρίστες" τους Συμιακούς της διασποράς. Το σύνολο σχεδόν των τουριστών της Σύμης διακινείται μέσω της Ρόδου. Η τουριστική περίοδος κρατά 7 μήνες (Απρίλιος-Οκτώβρης), όπως και στη Ρόδο με μεγάλη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός πολυήμερης παραμονής παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια.

Μικρότερη δραστηριότητα εμφανίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός κλάδος και η αλιεία.

Η ναυπηγική και η ξυλογλυπτική (έπιπλα, τέμπλα εκκλησιών, διακοσμητικά στοιχεία εσωτερικών σπιτιών, κτλ) που άλλοτε ήκμαζαν στο νησί, σήμερα έχει περιοριστεί σε δυο μικρά ναυπηγεία (ταρσανάδες) όπου γίνονται επισκευές και κατασκευές μικρών αλιευτικών σκαφών. Άλλη παραδοσιακή τέχνη είναι η επιπλοποιία, η οποία σήμερα περιορίστηκε σε δυο βιοτεχνίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων.
TravellGreece


Symi belongs to the Dodecanese islands complex and lies 24 nautical miles NW of Rhodes and 255 nautical miles from the port of Piraeus. The highest point is Mountain Vigla at 616 metres. The island is very close to the coast of Asia Minor, just 5 miles from Alopos. It is not a very big island, only 67 square kilometres. The majority of the land is covered in rocks.

Two settlements form the town of Symi : Chorio (Village) and Gialos ( Harbour). Pedi, found in the bay of the same name and Nimporios in the bay of the same name, have a few inhabitants. There is also a big monastery complex, Panormitis, where around 30 people live and take care of the monastery.

At Gialos you may find a medical centre, a post office, the police station, the port police, the town hall, telephone service (OTE), two banks : Alpha Bank and National Bank of Greece, hotels, rooms to let, restaurants, tavernas, fast food, goldsmiths, bakeries, tourist shops, supermarkets, confectioners, bars, tourist agencies, fruit shops, corner shops, a fitness center, a flower shop, bus and taxi terminals.

At Village, you may find a medical centre, hotels, rooms to let, restaurants, tavernas, bakeries, tourist shops, supermarkets, bars, fruit shops, corner shops, a flower shop, bus and taxi stations.

In the interior of Symi there is road that leads from Gialos to Panormitis and you can go through it either by car, or by bike or by foot through a pined, cypressed, holm - oaked forest. This is a walk you can do alone or with the help of guides, who are appointed by tourist offices.

There are a number of islets around Symi, such as Nimos, which is the largest one, as well as Sesklia, Artikonisi, Koulountro, Troubeto, Chondros, Plati, Oxia, Diabates, Marmaras. All these small islands can be visited with caiques, or small boats.
Read more...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!




Read more...

A moment in Nies


argycon


Read more...

Δεν πάμε...καλάαααα!




Read more...
free counters