EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΛΗΤΡΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Στα μαύρα σπλάχνα της Αθήνας.
Όπου γυρίσεις και μπασκίνας.
Η συνδρομή της Πολιτείας.
Για να 'χει ειρήνη ως κοινωνία.
Με ποδοπάτηση της βίας.
Τέκνο ενός κράτους αδικίας.
Που σαν πατάς Λερναία Ύδρα.
Χωρίς σχολεία κι εργασία.
Λύκοι πολλοί στην κοινωνία.
Χωρίς σχολεία κι εργασία.
Λύκοι πολλοί στην κοινωνία.
-------------------------
Κι εσύ τον νου σου για ασφαλίτη.
Άκου την πείρα ενός αλήτι.
Σαν συμβουλές για επιδημία.
Είσαι βαρκάκι κι είναι πλοία.
Σαν συμβουλές για επιδημία.
Είσαι βαρκάκι κι είναι πλοία.
Φρικιά τους ντύνουνε κι ανάρχες.
Μα τους προδίδουνε οι κάλτσες.
Η τσάκιση στο παντελόνι.
Κι ένα ολοκαίνουριο ρολόι.
Η καθαριότητα του μπάτσου.
Ίσκιος βαρύς του αδυνάμου.
Του κλεφτρονιού και του πρεζάκια.
Του πρόσφυγα και της πουτάνας.
Κι Αφρικανών με τα δισκάκια.
Και μαντιλιών τα Πακιστάνια.
Και τα παιδιά που ο μουσαμάς τους
Τοίχοι μητρόπολης ασφάλτου.
Μην κουβεντιάζεις όπου λάχει.
Είσαι στον βιο σου σαν ποτάμι.
Και τα ποτάμια η Πολιτεία.
Μες σε κελιά για αλητεία.
Τα κάνει χείμαρρο και νύχτα.
-----------------------------------------
Σ' είδα να πέφτεις απ’ τη ΓΑΔΑ.
Σαν να βουτούσες από βράχια.
Στην παιδική σου παραλία.
Που βουρκιασμένη και στην πίσσα.
Τον 21ο αιώνα.
Δίχως κανέναν στα νερά της.
Με χρώμα μαύρο σαν της Μάγχης.

Με χρώμα μαύρο της Μάγχης.
alities


Read more...

Έχουμε και πισίνα καλέ ναι!!!


Το καλοκαίρι επισκέφτηκα μια γνωστή μας, η οποία έχει φτιάξει ένα υπέροχο σπίτι πραγματικά. Έχει και πισίνα έξω για τα παιδιά, τα οποία ήταν ξετρελαμένα και όλη μέρα έκαναν βουτιές.
Γυρίζοντας στο σπίτι, σκεφτόμουν ότι ίσως είναι καλό να κάνω κι εγώ μια πισίνα στο σπίτι, για τα παιδιά στο μέλλον.
Χώρος υπάρχει γουάι νοτ?
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κολύμβηση είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις(ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες), η οποία καλύπτει όλο το μυικό σύστημα και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες,ούτε καταπιέζει σε συγκεκριμένα σημεία τις αρθρώσεις για να δημιουργήσει μελλοντικό πρόβλημα.
Έχοντας ήδη κάνει μια μελέτη για το πόσιμο νερό και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει το χλώριο, που τοποθετείται από την πολιτεία για την απολύμανσή του, μου δημιουργήθηκε η απορία για βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το χλώριο στις πισίνες.

ΙΔΟΥ!!!!!!



Το χλώριο ενοχοποιείται για τη ρινίτιδα!
Παιδιά που αθλούνταν σε πισίνα ανέπτυξαν ως ενήλικες τη νόσο!

Παιδιά που κολυμπούν συστηματικά σε πισίνες κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα όταν γίνουν ενήλικες, ανακοινώνουν Γερμανοί ερευνητές.

Ο Δρ Υ. Kohlhammer από το GSF - Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Υγεία στο Neuherberg και οι συνεργάτες του εκφράζουν την υπόθεση ότι παραπροϊόντα χλωρίωσης πισινών μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ενδοθήλιο των πνευμόνων, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερη επαφή αλλεργιογόνων υλικών με αυτό και αύξηση του κινδύνου αλλεργικής ρινίτιδας.

Εξέτασαν 2.606 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 35 και 44 ετών. Χρησιμοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις και
BLACK

ερωτηματολόγια για να συλλέξουν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τις συχνότητες κολύμβησης σε πισίνες. Ατομα, τα οποία κολυμπούσαν σε χλωριωμένες πισίνες από 3 έως 11 φορές τον χρόνο στη σχολική ηλικία είχαν 74% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση προς άτομα, τα οποία δεν κολύμπησαν ποτέ σε πισίνα σε σχολική ηλικία, όπως δείχνουν τα ευρήματα.

Περισσότερες πιθανότητες
Πρόσφατη έκθεση σε χλωριωμένη πισίνα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας. Άτομα τα οποία ανέφεραν έκθεση σε πισίνα συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση προς άτομα που δεν εκτέθηκαν. Τελικά, άτομα τα οποία ανέφεραν οποιαδήποτε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε χλωριωμένες πισίνες, είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα από άτομα που δεν εκτέθηκαν σε πισίνες.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι συσχετίσεις μεταξύ πρόσφατης και σχολικής ηλικίας κολύμβησης σε πισίνες φάνηκαν να εξαρτώνται από τις δόσεις χλωρίωσης. Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες συνδέουν την έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες με την «υπερδιαπερατότητα» των πνευμόνων, καθώς επίσης με βήχα που προκαλείται από σωματική άσκηση και με μεγαλύτερη συχνότητα άσθματος, επισημαίνει η ομάδα ερευνητών στη Journal of Allergy.

«Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση με πολλές πιθανές παραμέτρους που την επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένων μεταβολών τρόπων ζωής, περιβαλλοντικών παραγόντων, έκθεσης σε αλλεργιογόνα και ανοσοποίησης. Η επαφή με παραπροϊόντα χλωρίωσης θα μπορούσε να μην είναι το κύριο αίτιο για μεγαλύτερες συχνότητες αλλεργικής ρινίτιδας, ιδιαιτέρως σε ενήλικες, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολή σε αυτή την πολυπαραγοντική πάθηση» συμπεραίνουν οι ερευνητές.


Συσχέτιση του χλωρίου της πισίνας με το παιδικό άσθμα!

Οι έρευνα έγινε σε 341 παιδιά ηλικίας 10-13 χρονών τα οποία κολυμπούσαν με διαφορετική συχνότητα σε τρεις κλειστές πισίνες στις Βρυξέλλες και Βέλγιο. Το περιβάλον αυτών των πισίνων ήταν υψηλό σε χλώρο χλωριοενώσεις και παράγωγα χλωρίου.

Η μελέτη αφορούσε την περιεκτικότητα των ενώσεων που μπορούσαν να δημιουργηθούν σε πια πισίνα λόγω ου χλωρίου και την επίδρασή τους στα παιδιά.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΧΘΗΚΕ :

1. Η trichloramine, περιεκτικότητα 0.25 to 0.54 mg/[m.sup.3].
Η Trichloramine δημιουργείται όταν το χλώριο αντιδρά με οργανικές ουσίες όπως ιδρώτας και ουρία. Οι μελετητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες στο πείραμα σε διάφορα τεστ, συμπεριλαμβανομένου και ερωτηματολογίου για το ιστορικό υγείας και pool attendance, an exercise-induced bronchoconstriction test, and a measurement of total serum and aeroallergen-specific IgE (a mediator of atopic asthma).

40 παιδιά βρέθηκαν να έχουν άσθμα,
Forty children had asthma, as indicated by previous doctor diagnosis or the exercise-induced bronchoconstriction test.

Παρατεταμένος χρόνος παραμονής και χρήσης σε πισίνες, βρέθηκε αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς προάγγελους του άσθματος, μετά το κληρονομικό άσθμα ή τον την αλλεργία σε φυτά και την εποχική αλλεργία που προκαλούν φλεγμονή των βλεννογόνων της μύτης και των ματιών.
Δημιουργεί κνησμό για στα μάτια και τη μύτη, φτάρνισμα, μια Έντονη υδαρής ρινική καταρροή, σχίσιμο των ματιών και and atopy atopy /at·o·py/ (at´ah-pe) μια γενετική προδιάθεση ανάπτυξης υπερευαισθησίας στα κοινά περιβαλλοντικά αντιγόνα (ατοπική αλλεργία), συνήθως εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και ως (μια γενετική τάση προς ανάπτυξη αλλεργιών).

Η συχνότητα και ο χρόνος παραμονής στην πισίνα συσχετίστηκε με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του άσθματος μόνο σε παιδιά με αυξημένα επίπεδα IgE στον ορό. Όλα τα αποτελέσματα ήταν δοσοεξαρτώμενα και συνδέονται πιο στενά με παρουσία στην πισίνα πριν από την ηλικία των 7 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε εσωτερικές χλωριωμένες πισίνες, ιδίως των μικρών παιδιών, δημιουργεί ατοπική αλλεργία και εξελίσσεται σε ανάπτυξη ατοπικού άσθματος παιδικής ηλικίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν μια πιθανή αντίδραση - ότι τα υποπροϊόντα του χλωρίου όπως η trichloramine διαταράσσουν το προστατευτικό επιθήλιο της αναπνευστικής οδού.

Τις διόδους του αέρα από τη μύτη στις κυψελίδες των πνευμόνων,συμπεριλαμβανομένου του φάρυγγα, λάρυγγα, την τραχεία, και βρόγχων της Αναπνευστικής οδού, επιτρέποντας τα αλλεργιογόνα να εισέλθουν στους πνεύμονες. Η υπόθεση αυτή υποστηρίζεται από προηγούμενες διαπιστώσεις της ίδιας ομάδας μελετητών, ότι δηλαδή τα παιδιά που χρησιμοποιούν μια εσωτερική πισίνα έδειξαν αυξημένα επίπεδα των δεικτών του αίματος που ανέφερουν βλάβη σε αυτές τις προστατευτικές μεμβράνες, ακόμη και μετά από μόλις 1 ώρα της έκθεσης.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι συχνή χρήση της πισίνας, ιδίως κατά τα αρχικά στάδια της ζωής, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του ατοπικού άσθματος. Δεδομένου ότι το ατοπικό άσθμα είναι μια μορφή νόσου που φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την επιδημία του παιδικού άσθματος και είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, η μελέτη τονίζει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η παρουσία στην πισίνες, ιδίως κατά τα αρχικά στάδια της ζωής, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη της ατοπικής άσθματος. Δεδομένου ότι η ατοπική άσθμα είναι η μορφή της νόσου που εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την επιδημία του παιδικού άσθματος και είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, η μελέτη τονίζει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα, η κατάσταση συγγραφείς.
Μία σωστή επιλογή είναι ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 7, ειδικά εκείνων που υποφέρουν από αλλεργίες, θα μπορούσε να αποφύγει τις έντονα χλωριωμένες πισίνες, με την ισχυρή μυρωδιά του χλωρίου στην επιφάνεια του νερού (για την εξωτερική πισίνα)ή τον θάλαμο (για εσωτερικές πισίνες).*

Πράγματι για να έχουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία και την ψυχαγωγία των κολυμβητών σε πισίνα, θα πρέπει και τα κολυμβητήρια να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, οι οποίοι επιβάλλουν:
1)Απολύμανση του νερού
2)Καθαριότητα του κολυμβητηρίου
3)Καθαριότητα των λουομένων
4)Αερισμός του χώρου, κατάλληλη θερμοκρασία του νερού κ.λ.π.

Εάν λοιπόν τα κολυμβητήρια δεν λειτουργούν σωστά και δεν πληρούν τα παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κολυμβητών, υπό ορισμένες συνθήκες,
1)Απ' το χλώριο
Το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού της δεξαμενής κολύμβησης εισέρχεται στον οργανισμό των κολυμβητών με την εισπνοή, την επαφή με το δέρμα τους και το νερό που καταπίνουν. Η αυξημένη ποσότητα χλωρίου στο νερό της δεξαμενής κολύμβησης επηρεάζει την ποιότητα του νερού, αλλά επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα του κολυμβητηρίου και μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αίσθημα καύσου στα μάτια, στα αυτιά, στη μύτη, στα χείλη και στη γλώσσα των κολυμβητών, διαβρώσεις στα δόντια τους, καταρροή, έντονο βήχα, φαρυγγαλγία, αναπνευστική δυσχέρεια λόγω οιδήματος του φάρυγγα, βρογχόσπασμο κ.λπ.
Αλλά και η μειωμένη ποσότητα χλωρίου μπορεί να επιφέρει βλάβη στην υγεία των κολυμβητών και συγκεκριμένα μπορεί να συντελέσει στη μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων που προκαλούν πνευμονία (από Legionella pneumophila), κοκκιωματώδη πνευμονίτιδα (από p. Aeruginosa) και φαρυγγοεπιπεφυκίτιδα (από τους αδενοϊούς 3,4,7α), γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, δερματίτιδα κ.λπ.

2)Απ' τις χλωραμίνες (Μονοχλωραμίνη, διχλωραμίνη, τριχλωραμίνη)
Οι χλωραμίνες αποτελούν προϊόν ένωσης του χλωρίου, που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού της δεξαμενής κολύμβησης, με την αμμωνία (NH3) και τα παράγωγά της, που προέρχονται από τα ούρα και τον ιδρώτα των κολυμβητών.
Όλες οι χλωραμίνες είναι πτητικές και εύκολα απομακρύνονται από το νερό της δεξαμενής κολύμβησης στον αέρα, είτε σε αεριώδη μορφή, είτε ως σταγονίδια, με μια ιδιάζουσα οσμή που είναι χαρακτηριστική του χώρου των κολυμβητηρίων. Έτσι, επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα κυρίως των κλειστών κολυμβητηρίων. Ειδικότερα, όμως, η τριχλωραμίνη (NCl3) επηρεάζει περισσότερο την ατμόσφαιρα των κλειστών κολυμβητηρίων, διότι είναι η πλέον πτητική σε σχέση με τις άλλες χλωραμίνες. Τα όρια έκθεσης στην τριχλωραμίνη (NCl3) είναι 0,5mg/m3 σε μεγάλη διάρκεια έκθεσης και 1,5mg/m3 σε μικρή διάρκεια έκθεσης. Η πυκνότητα των χλωραμινών επηρεάζεται από την ποσότητα του χλωρίου που χρησιμοποιείται για την απολύμανση της δεξαμενής κολύμβησης, από την αμμωνία στα ούρα και τον ιδρώτα των κολυμβητών, από τον αερισμό των κολυμβητηρίων, τη θερμοκρασία του νερού και το χρόνο παραμονής των κολυμβητών στο χώρο.
Οι χλωραμίνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κολυμβητών, διότι προκαλούν καταρροϊκή ρινίτιδα, βήχα, βρογχόσπασμο, βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ερεθισμό στα μάτια τους, γι' αυτό συνιστάται να φορούν γυαλιά κολύμβησης κ.λπ

υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι απολύμανσης του νερού των κολυμβητηρίων, όπως:
1) Τη χλωρίωση του νερού.
2)Το σύστημα οζονοποίησης.
3)Το σύστημα ιονισμού.
4)Την υπεριώδη ακτινοβολία.
Η απολύμανση του νερού των κολυμβητηρίων του νομού Αττικής γίνεται με χλώριο σε αεριώδη ή υγρή ή στερεά μορφή και μόνο τα κολυμβητήρια του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) χρησιμοποιούν όζον (Ο3) παράλληλα με μικρή ποσότητα NaOCl, βάσει των διατάξεων της Διεθνούς Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (FINA).

http://swimming.about.com/od/allergyandasthma/Allergy_and_asthma_information_for_swimmers.htm

Όντας κολυμβήτρια από 5 χρονών σε πισίνα με αγωνιστική κολύμβηση έχω αρκετά σφραγίσματα στα δόντια μου που περιορίστηκαν μόλις σταμάτησα την κολύμβηση και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα. Βέβαια εγώ καπνίζω κι όλας τα μωρά όμως όχι.

*ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΗΛΙΘΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ!!!!

The researchers studied 341 children aged 10-13 years who had attended, at varying rates, three indoor pools in Brussels, Belgium. Ambient levels of a highly reactive chlorine by-product by·prod·uct or by-prod·uct
n.
1. Something produced in the making of something else.

2. A secondary result; a side effect.

by-product
Noun

1. , trichloramine, ranged from 0.25 to 0.54 mg/[m.sup.3] at these pools. Trichloramine is created when chlorine reacts with organic matter such as sweat or urine. The researchers administered various tests to the participants, including a questionnaire about health history and pool attendance, an exercise-induced bronchoconstriction test, and a measurement of total serum and aeroallergen-specific IgE (a mediator of atopic asthma).

Forty children had asthma, as indicated by previous doctor diagnosis or the exercise-induced bronchoconstriction test. Cumulative time spent at swimming pools emerged as one of the most consistent predictors of asthma, just after family history of asthma or hay fever hay fever, seasonal allergy causing inflammation of the mucous membranes of the nose and eyes. It is characterized by itching about the eyes and nose, sneezing, a profuse watery nasal discharge, and tearing of the eyes. and atopy atopy /at·o·py/ (at´ah-pe) a genetic predisposition toward the development of immediate hypersensitivity reactions against common environmental antigens (atopic allergy), most commonly manifested as allergic rhinitis but also as (a genetic tendency toward developing IgE-mediated allergies).

Time spent at pools was associated with increased incidence of asthma only in children with elevated serum IgE. All the effects were dose-related and most strongly linked to pool attendance before the age of about 7 years, suggesting that attendance at indoor chlorinated pools, especially by young children, interacts with atopic status to promote the development of childhood atopic asthma.

The scientists suggest a possible mechanism--that chlorine by-products such as trichloramine disrupt the protective epithelial barriers of the respiratory tract respiratory tract
n.
The air passages from the nose to the pulmonary alveoli, including the pharynx, larynx, trachea, and bronchi.

Respiratory tract , allowing allergens to enter the lungs. This idea is supported by earlier findings from the same team that children who used an indoor pool showed increased levels of blood markers that indicated damage to these protective membranes, indeed after as little as 1 hour of exposure.

The findings suggest that regular attendance at pools, especially during early life, can promote the development of atopic asthma. Given that atopic asthma is the form of the disease that appears largely responsible for the childhood asthma epidemic and is a chronic disease that greatly affects quality of life, the study points to the need for preventive measures, the authors state. One option is that children younger than 7, especially those with allergies, could avoid strongly chlorinated swimming pools, as identified by a strong smell of chlorine at the surface of the water (for outdoor pools) or inside the enclosure (for indoor pools).

http://www.thefreelibrary.com/Swimming+in+allergens%3F+Pool+use+and+asthma.-a0160558968
Read more...

Ακολουθεί...ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

Γκρήνσαν!
Το νέο επαναστατικό προϊόν που υπόσχεται θαύματα σε 100 ημέρες!

Μήπως έχετε κουραστεί να ακούτε για μίζες και λαδώματα;
Μήπως θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι χάλια;


Κανένα πρόβλημα!

Υπάρχει τώρα το Γκρήνσαν, ένα επαναστατικό νέο προϊόν που μπορεί να κάνει θαύματα!
Χάρη στην νέα του σύνθεση που βασίζεται στη γιωργοπαπαενδρίνη, μπορεί να εξαφανίσει ότι πρόβλημα υπάρχει στην Ελλάδα και να την κάνει αγνώριστη!

Απλώς το ψηφίζετε, περιμένετε λίγες μέρες και τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν!

Τέλος πιά στους κουρασμένους εργάτες...
Τέλος πιά στην ανισότητα...

Τώρα πλέον το Γκρήνσαν είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ στο τηλέφωνο: 210 3665000

Αν το προϊόν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας στις πρώτες 100 ημέρες, έχετε το δικαίωμα της επιστροφής του προϊόντος (λέμε τώρα).
exoapotinvouli


Read more...

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΡΑ, ΩΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ & "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ";

ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!

Στην Γερμανία η Μέρκελ πανηγυρίζει που... κέρδισε με ένα ποσοστό κάτω του 35%! Θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με "ομοϊδεατικό" κόμμα και θα κυβερνήσει. Δεν θα μπορεί, όμως, να κάνει το απόλυτο κουμάντο!
Όσο... ομοϊδεάτες κι αν είναι οι "άλλοι" δεν θα την αφήσουν ανεξέλεγκτη...

Στην Πορτογαλία ο Σώκρατες είναι πρώτο κόμμα με 32-33%. Το ίδιο κι αυτός. Θα ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει. Τουτέστιν, δεν θα κάνει του κεφαλιού του αλλά θα υπόκειται σε άμεσο έλεγχο των κυβερνητικών του επιλογών από τους "συνεταίρους του" στην εξουσία.

ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ Ή ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ, ΕΙΔΙΚΑ, ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ;

Με τέτοιον έλεγχο που θα υφίστανται οι παραπάνω, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν φαινόμενα πλήρους διαφθοράς στον δημόσιο τομέα τους, όπως για παράδειγμα στις αμυντικές δαπάνες τους, στην Υγεία ή στην Παιδεία τους;
Mήπως στα δημόσια έργα τους;
Τους ζηλεύω λίγο τους συνευρωπαίους μου. Μόνο στο μπουρδέλο που ζούμε βγαίνουν οι κάφροι και αργυρώνητοι δημοσιογράφοι ΜΑΣ και περνούν το μήνυμα "της χώρας που θα μπει σε περιπέτειες" αν δεν πάρει αυτοδυναμία ο Γιωργάκης ή, παλιότερα, ο Κωστάκης!
Άθλιοι και λαδωμένοι, περνούν την γραμμή των αφεντικών τους και κοιμίζουν τον μαλάκα μικρομεσαίο Έλληνα ψηφοφόρο. Για να ζουν αυτοί -οι λίγοι- καλά και μεις... χειρότερα!!!

Γι αυτό, λοιπόν, τρεχάτε μαλάκες να ψηφίσετε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ...
MΠΟΜΠΕΡ


Read more...

Μουσικό διάλειμμα




Read more...

Η Γιάφκα!


την γελοιογραφία την είδαμε στο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Read more...

Μπορεί να ξέφυγε.....


Μπορεί και να μου ξέφυγε η ενημέρωση!

Μέσα στον καταιγισμό ειδήσεων, τηλεμαχιών, στείρων αντιπαραθέσεων, έτσι για να γίνεται κουβέντα, για να εντυπωσιάσουν τον αποχαυνωμένο θεατή τους
τα υποψήφια τέκνα μας. αναμασάνε μεταχειρισμένες τσίχλες.
Επικεντρώνονται στα καρμποναρισμένα.
Διεκδικούν τον σταυρό προτίμησης, υπερασπιζόμενοι το κόμμα τους πρωτίστως και δευτερευόντως την πάρτη τους.
Και ως εδώ καλά.

Μπορεί να μου ξέφυγε η ενημέρωση!

Πέρα όμως από την οικονομική , εξωτερική, εσωτερική, πολιτική , που λίγο
πολύ το ξεκαθαρίσατε , θέλω να ακούσω και κάτι που να αφορά και τις ομάδες
όχι μόνο τις οικονομικά ασθενέστερες.
Δεν το υποτιμώ, γιατί είναι πρώτιστο να βοηθηθώ σε ότι αφορά το άδειο
πορτοφόλι μου , να με διαφυλάξετε, από την ανομία του λιγδιάρη φακελοεισπράκτορα,
σε όποια θέση έχει αράξει και με χαζεύει υποτιμητικά μέχρι να πέσει το παραδάκι ,
για να μου διεκπεραιώσει το αυτονόητο.

Μπορεί να μου ξέφυγε η ενημέρωση!

Θέλω να ακούσω τι πρόγραμμα έχετε για τα παιδιά που είναι μέσα στην πρέζα.
Αυτά που σέρνουν τα κουφάρια τους, αδύναμα.
Που δεν θα έχουν το κουράγιο να σας σταυρώσουν, γιατί παραπαίουν,
γιατί δεν γνωρίζουν πως γίνονται και πότε οι εκλογές .
Δεν είναι ψηφοφόροι. Είναι κάπου εκεί πεταμένοι!
Δεν σας αφορούν!
Άστους εκεί να σαπίσουν!
Δεν θα σταυρώσω κανένα. Το ψηφοδέλτιο κενό !

Μπορεί να μου ξέφυγε η ενημέρωση!

Δεν σας παίρνω και στον λαιμό μου. Δεν έχω τέτοια πρόθεση!
Μου ζαλίσατε ότι έχω και δεν έχω με τις αντιγραμμένες πιτσικουλιές!
Έχω και άλλα ράμματα, αλλά περισσότερα σε λίγο.

Όταν θα έχω ενημέρωση!
diomegyro


Read more...

Όνειρο ήτανε...


Eνώ η χώρα μας ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές, στη μακρινή Μαλαισία έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Θέματα που αφορούν την εξωτερική τους πολιτική, την δημόσια υγεία και τον πολιτισμό της χώρας.

Μετά από απαίτηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών η γνωστή τραγουδίστρια Beyonce συμφώνησε να τροποποιήσει το show της στη Μαλαισία. Ο λόγος: τα τολμηρά κοστούμια της και οι επίσης πικάντικες χορογραφίες! Το σκληροπυρηνικό ισλαμικό κόμμα, Parti Islam SeMalaysia, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα κοστούμια και η χορογραφία της προσφιλούς Beyonce είναι... υπερβολικά σέξι για το τοπικό κοινό!
Stef..


Read more...

Ολόκληρη η ΚΥΑ(ΚοινήΥπουργικήΑπόφαση)για την απόσυρση.


ΠΡΟΣΟΧΗ η απόσυρση δεν έχει ξεκινήσει
ακόμα!!!
Πρέπει η ΚΥΑ να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως(ΦΕΚ)για να
ενεργοποιήθεί το μέτρο
KYA 23/9/09



Read more...

Χωρίς υποβρύχια μένει το Ναυτικό


του Ηλία Νταλούμη

Στη διαιτησία καταφεύγει η ThyssenKrupp για τις συμβάσεις του 2000 και του 2002 και απειλεί με λουκέτο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τελικά αν και αναμενόμενο, θεωρήθηκε κεραυνός εν αιθρία. Μιλάμε για την καταγγελία των συμβάσεων ναυπήγησης υποβρυχίων, που έκαναν τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, και θεωρήθηκε ως εκβιασμός των Γερμανών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λόγω πιθανής αλλαγής της κυβέρνησης.

Μάλλον υπερβολικό αν σκεφτούμε τη συμπεριφορά του ελληνικού δημοσίου προς την εν λόγω εταιρεία. Ας πάρουμε τα πράγματα όπως εξελίχτηκαν. Νωρίς το απόγεμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, η ThyssenKrup Marine Systems, μητρική εταιρεία των ΕΝΑΕ, έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Οι εταιρείες HDW, Κίελο Γερμανίας και Ελληνικά Ναυπηγεία, Σκαραμαγκάς, κατήγγειλαν σήμερα τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί το 2000 και 2002 με το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας λόγω καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.Η καταγγελία της Ελληνικά Ναυπηγεία ακολούθησε την καταγγελία εκ μέρους της HDW, καθώς η πρώτη απώλεσε τον απαραίτητο για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων κύριο προμηθευτή της τεχνολογίας.

Η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία για περισσότερο από δύο χρόνια διεξήγαγαν

πολυάριθμες συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες, ωστόσο δεν οδήγησαν σε λύση. Οι εκκρεμείς σήμερα πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο προς τις εταιρείες HDW και Ελληνικά Ναυπηγεία υπερβαίνουν τα 520 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, περίπου 300 εκατομμύρια είναι οι εκκρεμείς πληρωμές προς την Ελληνικά Ναυπηγεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν εκπληρώνει, από μακρού, τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η συνέχιση των συμβάσεων αυτών για τις δυο εταιρείες να μην είναι πλέον ανεκτή οικονομικά/από οικονομικής πλευράς. Η HDW και η Ελληνικά Ναυπηγεία προετοιμάζουν τις περαιτέρω νομικές ενέργειές τους και σκοπεύουν να καταφύγουν σε διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου.».

Οι συμβάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι δύο και αφορούν η μεν πρώτη -του 2000- τη ναυπήγηση τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και η δεύτερη -του 2002- τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων τύπο 209/1200. Τα υποβρύχια τύπου 214 έχουν όλα ναυπηγηθεί. Ο Παπανικολής S120 στο Κίελο και οι Πιπίνος S121, Ματρώζος S122 και Κατσώνης S-123, στο Σκαραμαγκά, με το πρόγραμμα «Αρχιμήδης». Από τα υποβρύχια τύπου 209/1200, εκσυγχρονίστηκε, πρόγραμμα Neptune II», (με την προσθήκη του συστήματος ΑΙΡ) ο Ωκεανός S118.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσυγχρονισμού διαπιστώθηκε ότι λόγω της ηλικίας των υποβρυχίων δεν συνέφερε η συνέχιση του προγράμματος. Έτσι λοιπόν, ύστερα από πρόταση των ΕΝΑΕ, το Ναυτικό αποφάσισε να ναυπηγηθούν δύο υποβρύχια τύπου 209/1400 στα οποία θα τοποθετούνταν σύστημα ΑΙΡ. Να σημειωθεί ότι το κόστος ναυπήγησης των δύο νέων υποβρυχίων, θα ήταν το ίδιο με το κόστος εκσυγχρονισμού ήτοι 105 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό καταβλήθηκε στα ΕΝΑΕ στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, αν και είχε συμφωνηθεί η πληρωμή να είχε γίνει έως τον Οκτώβριο του 2008. Πέρα όμως από το χρηματικό υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνέβαλαν στην καταγγελία των συμβάσεων.

Η Thyssen Krupp δηλώνει, χωρίς να την αντικρούει κανείς, ότι η ελληνική πλευρά -ΥΠΕΘΟ, ΥΕΘΑ και ΓΔΑΕΕ- δε συζητούσε μαζί της για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Τρία παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: Στις αρχές του 2009 παράγοντες του ΥΕΘΑ δήλωναν ότι αν και λύθηκαν τα προβλήματα του Παπανικολή, προτιμούσαν να πουληθεί και δεν επιθυμούσαν να το παραλάβουν. Μάλιστα ο αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, είχε πει ότι «το καράβι είχε βγάλει κακό όνομα».

Άσχετα αν το «κακό όνομα» αποτελεί αιτία απόρριψης, όταν η γερμανική πλευρά απευθύνθηκε στη ΓΔΑΕΕ ζητώντας να της πουν τι θα γίνει με το εν λόγω υποβρύχιο, δεν πήρε ως σήμερα καμία απάντηση! Όταν πριν από δυόμισι περίπου χρόνια τα ΕΝΑΕ πρότειναν την εφαρμογή του γερμανικού κανονισμού για τις δοκιμές εν πλω των υποβρυχίων που ναυπηγήθηκαν εδώ, μόλις πριν ελάχιστους μήνες η ΓΔΑΕΕ απάντησε ότι το θέμα δεν την αφορά… Το «κερασάκι στην τούρτα» της αδυναμίας επικοινωνίας της ΓΔΑΕΕ υπήρξε η άρνηση του επικεφαλής της, Ευάγγελου Βασιλάκου να εγκρίνει, τον περασμένο Ιούλιο, την εγγραφή των ΕΝΑΕ στο Μητρώο Αμυντικών Βιομηχανιών!

Η απόφαση για την καταγγελία των συμβάσεων πάρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ των ΕΝΑΕ την περασμένη Δευτέρα, όπου επικράτησε ένταση. Δύο μέλη του ΔΣ, οι κκ. Ι. Μανωλέμης (διευθυντής Ναυτικών Πωλήσεων και διευθυντής Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων) και Π. Μαδεμτζόγλου (διευθυντής Επιχειρήσεων), διαφώνησαν με τα άλλα τρία μέλη (είναι Γερμανοί) του ΔΣ. Οι κκ. Μανωλέμης και Μαδεμτζόγλου παραιτήθηκαν και η απόφαση πάρθηκε από τους υπόλοιπους τρεις. Αργότερα την ίδια ημέρα στο ΔΣ μπήκαν ο Γερμανός δικηγόρος δρ Bracker και ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Η. Σιωνίδης. Ο H. Σιωνίδης, που ανέλαβε αντιπρόεδρος, ήταν το τελευταίο τρίμηνο σύμβουλος του προέδρου των ΕΝΑΕ.

Η συνέχεια, η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στη μεν ΓΔΑΕΕ γίνονταν συσκέψεις με νομικούς, στη δε ThyssenKruup είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν την υπόθεση. Το πρόβλημα είναι στο Ναυτικό που μένει χωρίς υποβρύχια ενώ έχει καταβάλει το σημαντικότερο μέρος της αξίας τους. Όσο για τους 1.200 εργαζόμενους στα ΕΝΑΕ, υποχρεωτικά θα περιμένουν, εναγωνίως φυσικά, τις πρωτοβουλίες που, υποχρεωτικά, θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4 Οκτωβρίου.
isotimia.gr
Read more...

Μέγιστη επένδυση… το όνειρο


Επιμέλεια: Γιώργος Μασσαβέτας

Οι ελληνικές εκλογές δικαιώνουν τον μακαρίτη Κάρολο Μαρξ που υποστήριζε ότι «όλα είναι Οικονομία». Τα πάντα υπάρχουν υπέρ αυτής και δι’ αυτής.
Βλέπετε έχουμε από τη μια τη συγκυρία της παγκόσμιας κρίσης. Και από την άλλη το «θαύμα» του διαρκούς «νοικοκυρέματος» των ημεδαπών οικονομικών επί τριάντα πέντε χρόνια. Από γαλάζιους και πράσινους διαχειριστές.
Τόσο επιτυχημένους, ώστε να είμαστε ο μόνος λαός στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπήκε στο «τούνελ» το 1985, με την υπόσχεση ότι η λιτότητα θα είναι προσωρινή και ότι θα μας οδηγήσει σε «ακόμη καλύτερες μέρες» και έκτοτε δεν λέει να βγει. Αντιθέτως μοιάζει με εκείνον που μπήκε σε ένα έλος και βυθίζεται όλο και περισσότερο εξαιτίας σπασμωδικών κινήσεων. Μόνο που τις σπασμωδικές κινήσεις δεν τις κάνει ο λαός αλλά οι ηγέτες του.
Ο λαός, από το 1974 και δώθε, έδωσε σε όλους την ευκαιρία να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Όλοι –εκτός του μακαρίτη Γεωργίου Ράλλη- είχαν την ευκαιρία τους. Άλλοτε με απλή και άλλοτε με ισχυρή αυτοδυναμία.
Όχι πως δεν υπήρξαν θετικές επιλογές. Αλλά κυριάρχησε το ότι οι κυβερνήσεις μας υπέγραφαν συνεχώς γραμμάτια για το μέλλον. Ότι συνηθίσαμε να ψωνίζουμε, ως χώρα αλλά και ως πολίτες, με το… τεφτέρι. Να χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο.
Έτσι καταντήσαμε να μιλάμε μόνο για το ποιος υπήρξε αθλιότερος διαχειριστής του εθνικού κορβανά και ποιος διαθέτει το μαγικό ραβδί για να γίνει η χώρα μας, από κατατρεγμένη παραδουλεύτρα της Ευρώπης, η λαμπερή Σταχτοπούτα που ανακάλυψε ο πρίγκιπας και «ζήσανε αυτοί καλά κι’ εμείς καλύτερα».
Κανένας διάλογος, κανένας προβληματισμός, για τον κίνδυνο να συρρικνωθούμε τόσο πολύ, ώστε τελικώς να εξαφανισθούμε ως έθνος. Όχι από εξωτερική εισβολή. Αλλά από εσωτερικές διεργασίες. Από το ότι είμαστε ένας λαός που γερνά. Που γεννά όλο και λιγότερο. Που δεν στηρίζει, παρά τα μεγάλα λόγια, τη μητρότητα.
Ένας λαός που χάνει κάθε μέρα και περισσότερο ένα βασικό στοιχείο της εθνικής του ταυτότητας. Τη γλώσσα του. Που υφίσταται συστηματικό πολιτιστικό εξανδραποδισμό.
Επείγουσα πράγματι ανάγκη να καθαρίσουμε τα τεφτέρια μας από τα χρέη, χωρίς να προχωρήσουμε σε νέα.
Μέγιστη όμως ανάγκη να αποκτήσουμε μια δημόσια ζωή ικανή να προσφέρει ελπίδα, όραμα και κινητήρια ιδανικά στη γενιά που ανατέλλει.
Χωρίς ψυχή, προκοπή δε γίνεται.
taxydromos.gr


Read more...

Σιάτιστα, η αρχόντισσα


photos by TopGeo

Η Σιάτιστα ανέδειξε πολλούς και μεγάλους ευεργέτες, οι οποίοι έκτισαν σχολεία, εκκλησίες, διοικητήριο, τουριστικό ξενοδοχείο, κέντρο υγείας, πνευματικό κέντρο κ.λ.π. άφησαν κληροδοτήματα προσφέροντας ολόκληρες περιουσίες για την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών τους και του κοινωνικού συνόλου.
Η Σιάτιστα έχει να παρουσιάσει μπορούμε να πούμε μία πρωτοτυπία στο θέμα της ευεργεσίας : Ευεργέτες και δωρητές της στάθηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τη γενέτειρά τους και την εκόσμησαν με ιδρύματα και οικοδομήματα, για τα οποία μπορεί να σεμνύνεται περισσότερο ίσως από κάθε άλλη πόλη.

Σιάτιστα, η αρχόντισσα
Επιβλητική και αγέρωχη, χτισμένη στα 900 μέτρα, η Σιάτιστα είναι μοναδική. Η ιστορία της πλούσια και ελκυστική, παρούσα σε κάθε σου βήμα. Με τα μοναδικά αρχοντικά να μαρτυρούν
TravellGreece

την ακμή και την προκοπή του 17ου και του 18ου όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην τέχνη, την καλαισθησία, τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Αρχοντικά
Τα αρχοντικά της πόλης (πάνω από πενήντα, εκ των οποίων κάποια επισκέψιμα), κτισμένα σαν κάστρα εντυπωσιάζουν με τον εσωτερικό τους διάκοσμο: ξυλόγλυπτα ταβάνια, πολύχρωμα τζάκια, εκπληκτικά βιτρό, όλα αληθινά έργα τέχνης.
Και μόνο για τα αρχοντικά της η Σιάτιστα αξίζει να την επισκεφθείτε.
Αναφέρουμε ενδεικτικά: Πούλκως, Μανούση, Μαλιόγκα, Τζώνου, Κανατσούλη και Νεραντζόπουλου (εδώ, στα βιτρό, θα δείτε στίχους εμπνευσμένους από τον Όμηρο) και το αρχοντικό Δόλγκηρα, με πλούσιο λαογραφικό υλικό (αναστηλωμένο και επιπλωμένο, σε ταξιδεύει στο παρελθόν), και την επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία των Τσιότσιου και Ντέρου.

Εκκλησίες
Στην Αγία Παρασκευή (1677) θα θαυμάσετε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ στο νάρθηκα του γυναικωνίτη θα δείτε ανάμεσα στους αγίους τις μορφές αρχαίων σοφών (Σόλων, Πλάτων, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Αριστοτέλης, Σίβυλλα κ.ά.) και αυτό μαρτυρά πολλά για το μορφωτικό επίπεδο των Σιατιστινών.
Θα δείτε ακόμα τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικάνορα, του Αγίου Χριστοφόρου και βέβαια τους δύο ενοριακούς ναούς (Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου με πανύψηλα καμπαναριά).
Στο Δ.Δ. Μικροκάστρου δεσπόζει το Μοναστήρι της Παναγίας, πανέμορφο και με κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Βιβλιοθήκη
Η «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα από τον 16ο αιώνα και εξής και στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, δίπλα στο Δημαρχείο (εντυπωσιακά κτίρια, πιστά στη μακεδονίτικη ιδιαίτερη αρχιτεκτονική).

Μουσεία
Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα της περιοχής: απολιθωμένοι χαυλιόδοντες, τμήματα μαμούθ, ρινόκερου, διάφορα πετρώματα και ορυκτά.
Το Βοτανικό Μουσείο λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και περιλαμβάνει πάνω από 700 πίνακες λουλουδιών και φυτών και πάνω από 500 σπάνιες πεταλούδες και ερπετά από την περιοχή του Μπούρινου (όπου ο φυσιολάτρης βρίσκει τον παράδεισό του).
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο ο επισκέπτης εξοικειώνεται με την εκκλησιαστική τέχνη και παράλληλα κατανοεί τη σχέση της Σιάτιστας με τα γνωστά κέντρα παραγωγής έργων τέχνης όπως η Καστοριά, τα Επτάνησα, η Βενετία.

Επισκέψιμα κελάρια
Ο καθένας μπορεί να μπει στα επισκέψιμα παραδοσιακά κελάρια (κατώγια) που απλώνονται σε όλη την πόλη και να ξεναγηθεί στα μυστικά του σιατιστινού κρασιού και να γνωρίσει το ξακουστό «ηλιαστό» κρασί που παράγονται με παραδοσιακό και βιολογικό τρόπο. Οι ίδιοι οι παραγωγοί θα αναλάβουν να τον μυήσουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μια διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Μια τεράστια αγορά σε γούνα και δέρμα
Με παράδοση εκατοντάδων χρόνων σε δέρμα και γούνα η Σιάτιστα συνεχίζει και σήμερα να πρωτοπορεί στον τομέα των γουναρικών με τους εξαιρετικούς τεχνίτες της που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο, αλλά και πρόθυμοι να εξηγήσουν στον επισκέπτη όλα τα στάδια της παραγωγής.
Στο δερμάτινο ένδυμα η Σιάτιστα έχει καταξιωθεί στην αγορά για την εξαιρετική ποιότητα, την τεράστια ποικιλία και για τις εκπληκτικές τιμές που ξεκινούν από πολύ χαμηλά.


Η λαϊκή παράδοση είναι παρούσα όλο το χρόνο
Η Σιάτιστα είναι από τους τόπους της Ελλάδας που σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ζωντανεύουν έθιμα με μακραίωνη ιστορία και τα οποία συναντώνται μόνον εδώ.
«Κλαδαριές»: Στις 23 Δεκεμβρίου η Σιάτιστα γιορτάζει τα «Κόλιαντα». Μεγάλες φωτιές ανάβουν σε όλη την πόλη και δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα για Σιατιστινούς και επισκέπτες, με τη συνοδεία παραδοσιακών σκοπών από ορχήστρες με χάλκινα, σιατιστινό κρασί και πλούσιους μεζέδες.
«Μπουμπουσιάρια»: Το διήμερο 5 και 6 Ιανουαρίου η Σιάτιστα κατακλύζεται από μεταμφιεσμένους. Την παραμονή των Φώτων οι πλατείες και οι δρόμοι γεμίζουν μασκαράδες και ορχήστρες με χάλκινα, ενώ ανήμερα της μεγάλης γιορτής πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων. Παράλληλα τα καταστήματα της πόλης έλκουν ντόπιους και επισκέπτες στους ρυθμούς του γλεντιού.
Δεκαπενταύγουστος: Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών της Παναγιάς συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάρα πολλούς επισκέπτες. Έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν η γιορτή της Παναγίας έδινε την ευκαιρία στους σκλαβωμένους κατοίκους της περιοχής να ζήσουν μια μέρα ελευθερίας, καθώς άγραφο προνόμιο είχε φαίνεται δοθεί από τους Τούρκους.
Σήμερα το έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο από τη φθορά του χρόνου και αναβιώνει κάθε χρόνο με τον ίδιο ζήλο, το ίδιο κέφι, την ίδια πίστη στην παράδοση.
Πάνω στα καταστόλιστα άλογά τους (που ξεπερνούν τα τριακόσια!) οι Σιατιστινοί το πρωί της 15ης Αυγούστου πηγαίνουν για προσκύνημα στο Μοναστήρι της Παναγιάς, στο Μικρόκαστρο. Επιστρέφουν το μεσημέρι και τους υποδέχεται όλος ο κόσμος καθώς παρελαύνουν. Ακολουθεί γλέντι και χορός σε πλατείες, καταστήματα ή σπίτια μέχρι το πρωί.

Διαμονή, Φαγητό, Διασκέδαση
Η Σιάτιστα σήμερα μπορεί να δώσει τα πάντα στον επισκέπτη που θα θελήσει να τη γνωρίσει και να την εξερευνήσει ή και να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για εξορμήσεις σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά (που απέχουν από 15 ως 35 λεπτά).
Υπάρχουν τέσσερα σύγχρονα ξενοδοχεία που μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο και παρέχουν όλες τις ανέσεις («Αρχοντικό», «Ιβερίς», «Σιάτιστα», «Σιατιστινό αρχονταρίκι»).
Από την άλλη κατά μήκος του κεντρικού δρόμου υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για φαγητό, είτε προτιμάτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ είτε τα εκλεκτά ντόπια ψητά κρέατα.
Επίσης σε όλη την πόλη θα βρείτε πολλά καφέ, μπαράκια και κλαμπ για τη διασκέδασή σας.


Πληροφορίες για τον επισκέπτη:
Στην Πλατεία της Χώρας λειτουργεί το Περίπτερο Πληροφόρησης της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Τουρισμού και Αθλητισμού Σιάτιστας (Δ.Ε.Π.Π.Τ.Α.Σ.) και στην είσοδο της πόλης λειτουργεί το απ’ όπου μπορείτε να ζητήσετε ενημερωτικό υλικό και βέβαια να ξεναγηθείτε στα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα μουσεία της Σιάτιστας (τηλ. 246...). Μπορείτε επίσης να ζητάτε πληροφορίες στο Δήμο Σιάτιστας (τηλ. 24650 21280 2465 350100) και στη ΔΕΠΠΤΑΣ (τηλ. 246...).

Siatista Village! is a small country town in West Mecedonia, 28Km on the west side of Kozani, rooted on Mt. Velia's slope at an altitude of over 900 feet and is the capital of Voio it is an odd picturesque village. It consists of two continuing close together very large neighbourhoods "Gerania and Hora". In each separate place colminates a belfry which signifies and cleterminates morphological elements which compose the towns (Siatista's) two traditional masts. The narrow paths give you the impression that you have been traped in an isolated place inclosed around bare mountains. Searching for independence and faith the first inhabitants came to thiw difficult of passage area.The sterile grounds drew them to cultivate vineyards and leather and fur processing as well as external and internal trade. This activity brought them close to foreign cultures from which they adopted the art they used to decorate the mansions and churches which fitted in so perfectly with... the local tradition and architecture. Apart from cxreativity they brought quality to their lives and built a rich social life style. They quickly realized the importance of knowledge and their first priority was education and liberation.

A little piece of history
Fur coexist with city's life. Vison, foxes, racoon, ozelot, imported from Canada, Russia, United States, Japan, Western and Northern Europe are exported all over the world, even in Turkey. Fur is the life of Siatista. It is gospel, the unattainable, unique art. It has started in this poor place 400 years ago, when the expatriated Siatistans brought from the foreign countries, to their hand the "trashers of fur" to work on them with unique way and turned this trashes to GOLD. Siatista has today 1650 furrires, exporters with 4000 workers capacity. The exclusive privilege shared with Kastoria was granted to nomes of Grevena and Florina, except of the cities of Kozani and Ptolemaida. In that way it supported the poor villages of the neighbouring nomes, wich, without the Fur industries would have been ruined.
The working and trade of fur begun at the end of the 16th century, and early years of the 17th century, when the tradesman brought with the famous "caravans", furs from Venice, Vienna and other European countries.
This commercial activity was ended after the war between France and Austria, when the fur-business disappeared.
The fur craft was blooming again and reborned in Siatista. The way the furs are manufactured is original. Each fur coat is made of thousands pieces. (To get an idea, go to the production area)
Centuries ago a unique craft possesses the life of the great city and today brings millions of dollars to the national economy.
Siatista is one of the major center of processing of fur worldwide.
Read more...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΚΟΡΙΤΣΙΑ!




Read more...

The Highwayman


azaf1


Read more...
free counters