EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Ποινές δύο ταχυτήτων


Τα ελληνικά δικαστήρια εξαντλούν την αυστηρότητά τους
στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους για υποθέσεις
ναρκωτικών, ενώ επιβάλουν μικρότερες ποινές στους
Ελληνες που κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα, ιδιαίτερα
όταν πρόκειται για εμπορία «μαλακών» ναρκωτικών.
Διαφορετική είναι η ποινική μεταχείριση αλλοδαπών και
Ελλήνων εμπόρων ναρκωτικών, όπως προκύπτει από τα
αποτελέσματα έρευνας του εγκληματολόγου Βασίλη Καρύδη,
που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα
«Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη».
Μελετώντας υποθέσεις 767 κατηγορουμένων που
δικάστηκανστο Εφετείο Αθηνών την περίοδο από το 2004 έως
το 2006, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου
Πελοποννήσουδιαπίστωσε πως οι αλλοδαποί δράστες
καταδικάζονται σε ποινές μεγαλύτερες κατά τέσσερα χρόνια -
κατά μέσο όρο-συγκριτικά με τους Ελληνες που δικάζονται για
τα ίδια αδικήματα.
Ετσι η μέση ποινή που επιβάλλεται σε Έλληνα κατηγορούμενου
για περιπτώσεις εμπορίας «μαλακών» ναρκωτικών (κάνναβη,
χάπια κ.ά.) είναι 4,8 χρόνια, ενώ για τους αλλοδαπούς η
«καμπάνα» φτάνει στα 8,9 χρόνια.
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα «σκληρά» ναρκωτικά (ηρωίνη,
κοκαΐνη κ.ά.), η μέση ποινή για τους Έλληνες είναι 5,6 χρόνια
και για τους αλλοδαπούς φτάνει στα 9,2 χρόνια.
tvorini


Read more...

Παυλοπέτρι Λακωνίας η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη


Η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο βυθισμένη πόλη βρίσκεται στο Παυλοπέτρι της νότιας Λακωνίας, σε βάθος μόλις τριών έως τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά σε μια αμμουδερή ακτή ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες και τους κατασκηνωτές.Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, με τη βοήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας.Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν και οι Μυκηναίοι βασίζονταν ιδιαίτερα στη δύναμη τους στη θάλασσα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα λιμάνια και τις ακμάζουσες παραθαλάσσιες πόλεις τους (μια από αυτές εικάζεται ότι ήταν το Παυλοπέτρι), καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα παλάτια και τους τάφους της ελληνικής ενδοχώρας.

Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄' αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

Ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών. Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθούν φέτος το Μάιο και Ιούνιο, οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.
my-greek


Read more...

Κάτω τα χέρια από τους …κινέζους


Πρέπει να αφήσουμε τις χαζομάρες και να τηρήσουμε τη συμφωνία με τους Κινέζους για το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό μας συμφέρει. Γιατί, αν έρθουν οι Τούρκοι να κάνουν απόβαση στον Πειραιά, θα πέσουν πάνω στους Κινέζους. Και δεν είναι χαζοί οι Τούρκοι να πάνε να πέσουν πάνω στους Κινέζους, γιατί θα φύγουν καμιά τρακοσαριά εκατομμύρια Κινέζοι από την Κίνα και θα πάρουν την Πόλη και την Αγια-Σοφιά μέσα σε δέκα λεπτά. Θα έχουν στο πλευρό τους οι Κινέζοι την Παναγιά την Σχιστομάτα και θα προελαύνουν μέσα στην Κωνσταντινούπολη ψέλνοντας τον Ακάθιστο Ύμνο στα κινέζικα. Ωραία εικόνα θα είναι αυτή: Οι Κινέζοι να προελαύνουν μέσα στην Κωνσταντινούπολη και να τους υποδέχεται ο Καρατζαφέρης μπροστά στην Αγια-Σοφιά -με ένα περιστέρι στο κεφάλι-, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης θα χτυπάει τις καμπάνες.
Η υπόλοιπη υπερπαραγωγή εδώ!
ixnos1


Read more...
free counters