EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Παράνομους κρίνει το Στρασβούργο τους αυθαίρετους σωματικούς ελέγχους στη Βρετανία


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τρίτη ότι η βρετανική αστυνομία δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρά σε σωματικούς ελέγχους χωρίς να υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματική πράξη.

Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν δύο Βρετανοί, εξέτασε τη συμφωνία των σχετικών διατάξεων (μέρος της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας του 2000) με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις, και απεφάνθη ότι όχι μόνο η χρήση της δικαιοδοσίας της αστυνομίας στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά ακόμη και ο τρόπος παραχώρησής τους «ούτε οριοθετούνταν επαρκώς, ούτε εξασφάλιζαν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για ενδεχόμενη κατάχρηση».

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ότι η αρμοδιότητα της αστυνομίας να ερευνήσει σε δημόσιο χώρο το ρουχισμό και τα αντικείμενα κάποιου αποτελεί ταπείνωση που παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Στους πολίτες που προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 33.850 ευρώ από το βρετανικό κράτος.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων έχει τετραπλασιαστεί μεταξύ 2004 και 2008, όταν οι περιπτώσεις ελέγχων που δικαιολογήθηκαν με αυτές έφτασαν τις 117,2 χιλιάδες.
in.gr


Read more...
free counters