EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Σάββατο, 13/3, 19:30: Βλέποντας & Λέγοντας - «Κρίση και Απόκριση II»


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα κοινωνικά μέτωπα, συνεχίζουμε την συζήτησή μας για την κρίση «μας» ή «τους», τις κινητοποιήσεις, τη στάση του κράτους και τη διεθνή κατάσταση.

Απόψε στις 7:30, ζωντανά στην εκπομπή «Βλέποντας & Λέγοντας»
exoapotinvouli


Read more...

Αναδασώσεις-πυροτεχνήματα, αντί πολιτικής για τα δάση


Το ΥΠΕΚΑ στις 11/2/2010 εξήγγειλε ένα τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων, κόστους 45 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, αποτελείται από 3 μέρη: τη φύτευση, το πότισμα και τη φύλαξη και στο μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί από εργολάβους.

«…μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές αναδασώσεις στη χώρα μας, πάρα πολλές αναδασώσεις στην Αττική, αλλά δυστυχώς μετά από ένα διάστημα 2 ή 3 μηνών δεν υπήρχε τίποτα». Θ. Μωραϊτης, Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Συνέντευξη Τύπου[1], 11/2/2010

Αλήθεια, το πρόγραμμα αναδασώσεων που εξάγγειλε το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

Είναι σαφές ότι το πρωταρχικό μέτρο που οφείλει να πάρει το ΥΠΕΚΑ είναι να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
dasamarisos

- Εξάλειψη της βασικότερης απειλής, που είναι οι διεκδικήσεις και οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και οι οποίες βέβαια δεν είναι άσχετες με τις δασικές πυρκαγιές. Είναι απαράδεκτο μια αποκαλούμενη ελεύθερη δημοκρατική χώρα να αποδέχεται ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις που στοιχειοθετούνται σε εποχές που ήταν υπόδουλη ή κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα ή ενάντια στο σύνταγμά της. Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταρτιστεί ακόμα δασολόγιο, και πολλά δάση -σύμφωνα και με το νέο νόμο[2]- να πρέπει πρώτα να καούν για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια κατεπείγουσα διαδικασία κτηματογράφησης. Aς καταργηθεί επιτέλους το καθεστώς των «ιδιωτικών δασικών εκτάσεων». Τα δάση αποτελούν στο σύνολό τους δημόσιο αγαθό -και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύεται από το κράτος, όπως άλλωστε υποχρεούται βάσει του Συντάγματος[3].
- Αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης[4], η οποία καταστρέφει τη φυσική ή τεχνητή αναγέννηση των καμένων δασών. Καθώς τα Δασαρχεία, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της παράνομης βόσκησης, είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα (55% των οργανικών θέσεων των δασοφυλάκων είναι κενές), ακόμα και οι λιγοστές εκτάσεις που αναδασώνονται ή αναβλασταίνουν με φυσικό τρόπο, συχνά απογυμνώνονται ξανά από τις παράνομες βοσκήσεις.
- Απομάκρυνση των χωματερών από τα δάση, που αποτελούν παράγοντες ανάφλεξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζουν την εξέλιξη των οικοσυστημάτων. Παρά τα πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν την ύπαρξη παράνομων χωματερών μέσα στα δάση (π.χ. «Τα Νέα», 25-05-2009), αυτές παραμένουν, όπως π.χ. στην περιοχή Αγριλίκι, απέναντι από το χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου Ν. Μάκρης! Ακόμα, συμπληρώνονται και με νόμιμες χωματερές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ΧΥΤΑ έκτασης 53.000 τ.μ. που κατασκευάζεται στο Γραμματικό μέσα στο (καμένο πλέον) δάσος.

Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλει σήμερα το ΥΠΕΚΑ είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, καθώς ούτε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των καταπατήσεων των δασών αντιμετωπίζεται, ούτε το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης - που εκτός από την παράνομη βόσκηση και τις χωματερές, αφορά βεβαίως και την πυροπροστασία, κοκ. Αντί το Υπουργείο να άρει τα συμφέροντα εκείνων που διεκδικούν και καταπατούν δάση και δασικές εκτάσεις για να τα οικοπεδοποιήσουν (μεμονωμένα άτομα ή συνεταιρισμούς), αντί να ενισχύσει και να στελεχώσει την απαξιωμένη και διαλυμένη δασική υπηρεσία ώστε να μπορεί να επιτελέσει τουλάχιστον το έργο της φύλαξης των δασών, διανέμει περί τα 10.000.000 ευρώ το χρόνο στους εργολάβους για αναδασώσεις. Μάλιστα στους ίδιους εργολάβους μεταθέτει και την ευθύνη της φύλαξης των εκτάσεων που αναδάσωσαν, δίνοντάς τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δημιουργήσουν, στα κατά τ’ άλλα δημόσια δάση, ιδιωτικές δασικές αστυνομίες (με τι είδους δικαιοδοσίες άραγε;). Έτσι «η ανομία, η αδράνεια, η ανοχή που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε πάνω στα ελληνικά δάση»[1] παρατείνεται…

Όσον αφορά τις αναδασώσεις καθαυτές, οι επιστήμονες συνιστούν την αναμονή της φυσικής αναγέννησης -στα ώριμα δάση- και μετά από 2 χρόνια, ήπιες εντοπισμένες επεμβάσεις στην κατεύθυνση των μικτών δασών, με βασική μέθοδο τη φύτευση σπόρων πλατύφυλλων.

Η φύτευση σπόρων πλατύφυλλων:
1. Είναι ανέξοδη (απαιτείται μόνο η συλλογή και η προβλάστηση των σπόρων). Η φύτευσή τους είναι τόσο εύκολη, που η Δασική Υπηρεσία μπορεί να αξιοποιήσει πολίτες, εθελοντές ακόμα και μαθητές, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσής τους.
2. Δεν απαιτεί ποτίσματα.
3. Δεν καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση του δάσους (κάτι που κάνουν τα βαριά σκαπτικά μηχανήματα που αναλαμβάνουν το μαζικό άνοιγμα λάκων).

Στα πλεονεκτήματα των σποροφυτεύσεων αξίζει να προστεθούν ενδεικτικά αυτά των διαφόρων ειδών δρυός (Pubescens-Χνοώδης, Aegilops-Ήμερη, Ilex-Αριά κ.λπ.) που ζουν εκατοντάδες χρόνια, καίγονται δύσκολα -αλλά και όταν καούν η ρίζα τους πρεμνοβλαστάνει και ξαναγίνεται δένδρο- συγκρατούν στις ρίζες τους μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ μειώνουν την θερμοκρασία της γύρω περιοχής το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή τα δάση δρυός παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τα πευκοδάση.

Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ προκρίνει, για μια ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, αναδασώσεις με κυρίαρχο είδος τα δενδρύλλια πεύκης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα πλατύφυλλα είναι «πολύ πιο ευαίσθητα ως προς τη διατήρησή τους»[1] καθώς και «τα πρώτα που … θίγονται από τη βόσκηση»[1]. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η προτίμηση του Υπουργείου για τα δενδρύλλια πεύκης οφείλεται στο γεγονός ότι τα πεύκα «πιάνουν» ευκολότερα και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα πλατύφυλλα -έτσι το ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να δείξει έργο- καθώς και στο γεγονός ότι τα πεύκα είναι το βασικό προϊόν των ιδιωτικών και δημόσιων φυτωρίων στην Ελλάδα.
Κανείς δεν πρέπει να έχει κέρδος ή να βιοπορίζεται από ένα καμένο δάσος. Αυτός οφείλει να είναι ο γνώμονας για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να μην υποθηκεύεται το μέλλον τους. Ένας γνώμονας που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει την εξάλειψη των οποιωνδήποτε κινήτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του δάσους, και πρακτικά αντιτίθεται στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάθεσης των αναδασώσεων των καμένων περιοχών σε ιδιώτες, με τη μορφή εργολαβιών.
Όλο και περισσότεροι πολίτες πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η προστασία του δάσους επιτελείται βασικά με την αποφυγή της καταπάτησης, της καταστροφής και της απαξίωσής του. Και αυτή η προσέγγιση αφορά όλα τα δάση, όχι μόνο τα καμένα.

Ομάδες εθελοντών, που με ουσιαστικό τρόπο έχουμε εντάξει στη ζωή μας την προστασία και τον εμπλουτισμό των δασών. Δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στη δασοπροστασία, στην πυρόσβεση, στη συλλογή σπόρων (κυρίως ποικιλιών βελανιδιάς), στη φύτευση σπόρων, και σε ήπιες δενδροφυτεύσεις.

* Δασαμάρι S.O.S.
dasamarisos.blogspot.com - dasamari.sos@gmail.com
* Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής
www.dasoprostasia.gr - eddk@otenet.gr
* GreenAttack
green-attack.blogspot.com - greenattack2007@gmail.com
* Green it up again
greenitagain.blogspot.com - greenitover@gmail.com


[1] Συνέντευξη Τύπου Τ. Μπιρμπίλη και Θ. Μωραϊτη, 11/2/2010. (http://www.minenv.gr)
[2] Νόμος «για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις». (http://www.minenv.gr/download/2009/november/2009.11.16.shedio.nomou_dasi.doc)
[3] Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρα 24 & 117. (http://1grpe.ach.sch.gr/syntagma.doc)
[4] Σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του νόμου 86/69 απαγορεύεται η βόσκηση στις αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ στη βάση του άρθρου 110 του ίδιου νόμου έχουν εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για τη βοσκή των αιγών στην Αττική.
Read more...

Δικαστικό μπλόκο σε προεκλογική αφίσα του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου»


Την απόσυρση αφισών του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν διέταξε την Παρασκευή δικαστήριο της Μασαλίας κρίνοντάς τις προκλητικές, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και επίσημη αλγερινή διαμαρτυρία.

Η αφίσα απεικόνιζε γυναίκα πλήρως καλυμμένη με μπούρκα και τον χάρτη της Γαλλίας καλυμμένο με την αλγερινή σημαία. Πίσω της, οι μιναρέδες είχαν σχεδιαστεί σαν πύραυλοι ενώ το σύνθημα της αφίσας ήταν: «Όχι στον Ισλαμισμό». H αφίσα ήταν μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος για τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές.

Το λόγω δικαστήριο έκρινε ότι η αφίσα αυτή «είναι προκλητική και παρακινεί στο μίσος», είναι δε πολύ «εχθρική στο γυναικείο φύλο». Η αφαίρεση των αφισών πρέπει να γίνει με έξοδα του «Εθνικού Μετώπου» και καταβολή προστίμου 500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Ο Λεπέν είχε απαντήσει σε επικρίσεις για την αφίσα επικαλούμενος την ελευθερίας της γνώμης, ενώ ο υποψήφιος με το Εθνικό Μέτωπο Στεφάν Ραβιέρ υποστήριξε ότι η δικαστική απόφαση προκλήθηκε έπειτα από «διπλωματικές πιέσεις».
tanea.gr


Read more...

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.... ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ...


Η Λιάνα Κανέλλη, πριν κάποιες μέρες, έβγαλε στην δημοσιότητα και παρέδωσε

στην Βουλή μια λίστα 1.200 ατόμων, οι οποίοι έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά

στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

Στον κατάλογο, φέρονται να βρίσκονται πολλοί άνθρωποι του

ποδοσφαίρου και μάλιστα, η γνωστή δημοσιογράφος έκανε ειδική αναφορά

στον επικεφαλής της Θύρας Λ7. Ο επικεφαλής της Θύρας Λ7 Τάκης Τ.

φέρεται ότι έχει κερδίσει 5,7 εκ. ευρώ, ενώ.......
επίσης στη λίστα

περιλαμβάνονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές, προπονητές,

ποδοσφαιριστές, επιχειρηματίες, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και άνθρωποι της

νύχτας. Στον κατάλογο, μάλιστα, δεν εμφανίζονται μόνο τα

συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τα 1.200 αυτά άτομα κέρδισαν συνολικά, από το 2002 έως το 2005, 186

δισεκατομμύρια δραχμές, χάρη σε παρεμβάσεις στο λογισμικό του ΟΠΑΠ,

το οποίο ανήκει στην Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά τη διεξαγωγή

των αγώνων, ενώ όπως έγινε γνωστό υπήρξε παίκτης που αποκόμισε

οικονομικά οφέλη της τάξης των 900 εκατομμυρίων δραχμών, μέσα σε

έναν μόλις χρόνο. Γυναίκα ατόμου επίσης, που είναι συνεργάτης της

Ιντραλότ και έχει άμεση σχέση με τα αθλητικά δρώμενα, κέρδισε μέσα

σε μια διετία 11 εκ ευρώ.

Όσον αφορά την έρευνα για παρόμοιες υποθέσεις, αυτή έχει ξεκινήσει

από το καλοκαίρι του 2004!!! Αφού ανέλαβε το κράτος να καθαρίσει την

υπόθεση. κουφάλα Τάκη Τ. μην ανησυχείς καθόλου. .

Γιάννης Λογιώτης

Προϊσταμένος του Τμήματος Α? Πληροφορικής,

της Δ3 Δ/νσης Πληροφορικής & Μελετών του ΟΠΑΔ»
kafeneio


Read more...

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς


ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς
Πληροφορίες: Φρειδερίκη Ζούγρου 6936-938277

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για τους χημικούς αεροψεκασμούς, που οργάνωσαν η Κίνηση Κατά των Χημικών Αεροψεκασμών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος επιστήμονας κ. Νίκος Κατσαρός τ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Εισαγωγή στο θέμα έκανε η κυρία Αλίκη Στεφάνου και την ευθύνη της επιτυχημένης εκδήλωσης είχε η κα Φρειδερίκη Ζούγρου.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός στην ομιλία του αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα προβλήματα που συνεπάγεται για το περιβάλλον και τον άνθρωπο η συνεχιζόμενη πτήση αεροπλάνων τα οποία αφήνουν ουρές με βαρέα μέταλλα, που δε σβήνουν όπως των κοινών αεροπλάνων. Αναφέρθηκε επίσης στη συνωμοσία σιωπής που υπάρχει από τις Κυβερνήσεις αλλά και από την επιστημονική κοινότητα.
Ακολούθησε συζήτηση και εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει στο εξής τον αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο τέλος της συνάντησης εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
magnitis

Τα μέλη της Κίνησης κατά των Χημικών Αεροψεκασμών, της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας καθώς και οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 στο Βόλο, στην αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας, αφού ακούσαμε την ενημέρωση σχετικά με το θέμα των χημικών αεροψεκασμών από το διακεκριμένο επιστήμονα κ. Νίκο Κατσαρό:
Διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, αφορά όλο τον πλανήτη και άπτεται της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι υπάρχει μία συνωμοσία σιωπής για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, το οποίο όμως γίνεται φανερό, σχεδόν καθημερινά, στους πολίτες από τις λευκές «ουρές» των αεροπλάνων που δε σβήνουν, αλλά απλώνουν στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας τεχνητή νέφωση και αλλάζοντας, πολλές φορές, τον καιρό ακόμα και μιας ολόκληρης περιοχής.
Περιέχουν υδρόφιλες χημικές ουσίες, όπως βάριο, άλατα, οξείδια αλουμινίου ή και χαλαζία, που απορροφούν την ατμοσφαιρική υγρασία και αντανακλούν στο διάστημα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτές οι «χημικές ουρές» γίνονται για πειραματική εφαρμογή νέων στρατιωτικών και άλλων τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν και επηρεάζουν την ιονόσφαιρα και άλλα στρώματα της ανώτερης ατμόσφαιρας, για τεχνητή τροποποίηση του καιρού και εφαρμογή βιολογικών πειραμάτων σε ολόκληρους πληθυσμούς.
Ως πολίτες της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη απαιτούμε να πληροφορηθούμε την αλήθεια. Δε δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα σε ένα πείραμα με αβέβαιες επιπτώσεις σε κάθε έμβιο ον του πλανήτη.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μαζί με όσους άλλους αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τους χημικούς αεροψεκασμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Υγεία είναι πολυτιμότερη από οποιοδήποτε άλλο αγαθό στον κόσμο και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.
Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Read more...
free counters