EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

ΕΝΤ: Τερατογέννηση ΔΝΤ, Μάαστριχτ και Συμφώνου Σταθερότητας


Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου εκφράζει την υιοθέτηση ακραία αντιλαϊκών μορφών διαχείρισης της κρίσης από τις αστικές τάξεις

Μια νέα περίοδο αντιδραστικής μετάλλαξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδοτεί η κατ’ αρχήν απόφαση των ευρωπαίων ηγετών για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόφαση τους, που δεν συναντά ευρεία αποδοχή στους κόλπους του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και θα περάσει από σαράντα κύματα για να υλοποιηθεί, εμφανίστηκε ως επιτυχία του έλληνα πρωθυπουργού, που «θα έπρεπε να τον εφεύρουμε αν δεν υπήρχε»(!) σύμφωνα με το σημείωμα του εκδότη των Νέων της προηγούμενης Τρίτης. Η δυστοκία στην αποδοχή του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ας μην κοροϊδευόμαστε, θα κρατήσει τόσο όσο χρειάζεται να πειστούν άπαντες πως δεν θα είναι ένας ακόμη μηχανισμός κοπής χρήματος και αναδιανομής πόρων από τις πλουσιότερες προς τις φτωχότερες χώρες, όπως ήταν τα Διαρθρωτικά Ταμεία, που θεσπίστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 για να εξωραΐσουν την ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, η ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, πρώτον, θα οξύνει τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις που θα εγκρίνει στην περίπτωση που μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας θα χορηγούνται με απίστευτα ειδεχθείς, εξοντωτικούς όρους, όπως την αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο υπουργών κι άλλες ακόμη αυστηρότερες ποινές που θα καθορισθούν στην πορεία. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά», ήταν τα λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου την προηγούμενη Τετάρτη. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν μηχανισμό λιτότητας ακόμη πιο βαρύ από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (που χαρακτήρισε την περίοδο μέχρι την ένταξη στο ευρώ) και το Σύμφωνο Σταθερότητας (που σηματοδότησε την δεκαετία του ’90, από την δημιουργία του ευρώ μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης). Στην πραγματικότητα το ΕΝΤ, «θεσμική» απάντηση της ΕΕ στην κρίση, θα είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής πλούτου από τα φτωχότερα στρώματα προς την αστική τάξη και το κράτος και από τις φτωχότερες προς τις πλούσιες χώρες.
leonidasvatikiotis

Δεύτερο, θα επιτείνει την ανισόμετρη ανάπτυξη εντός της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης καθώς όποιος καπιταλισμός υποπέσει στην ανάγκη του θα καταδικαστεί στην ύφεση και θα χάσει κάθε ελπίδα μεγέθυνσης του ΑΕΠ και πραγματικής σύγκλισης για πολλά χρόνια. Υπ’ αυτή την έννοια, η ανάλυση κόστους – ωφέλειας της συνέχισης της παραμονής στην ευρωζώνη δεν είναι καθόλου προφανής! Κι έτσι πρέπει να ερμηνευτεί η αποστασιοποίηση από την ΕΕ που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα ισχυρά κέντρα του Συνασπισμού, απηχώντας την ευρύτερη δυσφορία που εκδηλώνεται απέναντι στην ΕΕ – όχι μόνο από λαϊκά στρώματα. Η καταστροφική επίδραση που έχουν μέτρα τύπου ΔΝΤ είναι ήδη ορατή στην Ελλάδα με την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το 2009 κατά 22%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, με την μείωση των εξαγωγών κατά 17% για τον ίδιο πάλι χρόνο και με την εκτίναξη της φτώχειας, που έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται στην Ελλάδα 2,1 εκ άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Τα χειρότερα ωστόσο είναι μπροστά μας και θα γίνουν εμφανή από αύριο, όταν θα εφαρμοστούν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές πώλησης των προϊόντων και τον πληθωρισμό, σ’ έναν ευρύτερο περιβάλλον καθαρής μείωσης των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συρρίκνωσης του παραγόμενου προϊόντος. Κοινώς, εφιάλτης κοινωνικής παρακμής και οικονομικής υπανάπτυξης!

Τρίτο, η δημιουργία του ΕΝΤ αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στην ορατή προοπτική να εξέλθει της κρίσης έχοντας υποστεί απώλειες στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ και την Ασία. Η ίδρυση του ΕΝΤ έρχεται να καλύψει ένα κενό των ιδρυτικών συνθηκών της ευρωζώνης για την ύπαρξη δανειστών έσχατης ανάγκης, στην πραγματικότητα όμως φράζει το δρόμο στην δυνατότητα που είχε το ΔΝΤ από το 1945 (που ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς η οποία έθεσε τα θεμέλια της μεταπολεμικής οικονομικής και νομισματικής τάξης) μέχρι σήμερα να καλύπτει αυτό το κενό. Στο εξής κανένα κράτος – μέλος της ευρωζώνης δεν θα έχει τη δυνατότητα να φλερτάρει με το ΔΝΤ όπως έκανε …«to amerikanaki»! Έτσι έγραφε η Wall Street Journal το προηγούμενο σαββατοκύριακο ότι αποκαλούν τον Γιωργάκη στην Ελλάδα («the little American», αγγλιστί) – οπότε για μια επιπλέον φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2008, ακόμη κι ο πιο αντιδραστικός, ξένος Τύπος φαίνεται να εκφράζει πιο ευθύγραμμα το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα από τους έλληνες εκδότες. Ο κίνδυνος υποβάθμισης της θέσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ως αποτέλεσμα της κρίσης φάνηκε πεντακάθαρα στους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ειδικότερα, όταν στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,4%, στη ευρωζώνη καταγράφηκε αύξηση(;) της τάξης του 0,1%. Υπό τη θέα λοιπόν αυτής της υστέρησης, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την δημοσιονομική κρίση για να επιβάλει στους λαούς νέα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας που θα βοηθήσουν την κερδοφορία του και την κάλυψη του χαμένου εδάφους στο πλαίσιο του ανηλεούς διεθνούς ανταγωνισμού.

Όπως ακριβώς πράττει, ειρήσθω εν παρόδω, και το κεφάλαιο στην Ελλάδα. Καθώς, τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ψήφισε την προηγούμενη Παρασκευή μετά από συζήτηση στη Βουλή λίγων ωρών (σ’ αυτή την περίπτωση ξέχασαν την «δημόσια διαβούλευση») και όλα τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν από ‘δω και πέρα και θ’ αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα όσα λέγονται, δεν θα έχουν στόχο την μείωση των ελλειμμάτων. Στόχο θα έχουν την βελτίωση των όρων αξιοποίησης του κεφαλαίου και την άνοδο των κερδών. Η αστική τάξη επομένως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιβάλλει και να δικαιολογήσει το πιο ωμό αντεργατικό πραξικόπημα της μεταδιδακτορικής περιόδου, στο φόντο μιας ραγδαίας υποβάθμισης της θέσης της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου όπου συμμετέχει. Υπό αυτό το πρίσμα καθόλου τυχαία δεν είναι κι η άνοδος του εθνικισμού τα τελευταία χρόνια: από την πιο ρατσιστική κι επιθετική εκδοχή του, όπως αυτή που εκδηλώθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών, μέχρι την πιο προοδευτική, που μάχεται επιζήμιες πλευρές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, με σημαία ωστόσο την εθνική συνοχή και την κοινωνική συναίνεση.

Τέλος, για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί όταν ικανοποιούσαν το αίτημα του Γ. Παπαπανδρέου (επίλεκτου μέλους της «φυλής των αεροδρομίων» κι αυτός σαν τον Τζορτζ Κλούνεϋ στο Ραντεβού στον Αέρα που πετάει κι… απολύει) πρέπει να τονίσουμε ότι η συναίνεσή τους στη δημιουργία του ΕΝΤ υπαγορεύτηκε πρωτίστως απ’ όσα διακυβεύονται για τις δικές τους επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού τους θίγει άμεσα δεδομένων: Πρώτο, των δισεκατομμυρίων που έχουν επενδύσει γερμανικές και γαλλικές τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Υπολογίζεται πως 43 δισ. ευρώ έχουν επενδύσει οι πρώτες και 35 δισ. ευρώ οι δεύτερες στην θαυμαστή αυτή πηγή εύκολων κερδών, που είναι το δημόσιο χρέος. Επίσης, τουλάχιστον το 53% του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια άλλων χωρών της ΕΕ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αγορές από το εσωτερικό της Ελλάδας). Στις ΗΠΑ αντίθετα βρίσκεται μόλις το 3% και στην Ασία το 2% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου – γιατί επομένως να εναπόκειται στο ΔΝΤ η αποτροπή μιας χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού; Και δεν είναι μόνο τα κρατικά ομόλογα. Ας αναλογιστούμε τις αρνητικές συνέπειες θα έχει για την Credit Agricole και την Societe Generale η χρεοκοπία της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας, για τις γερμανικές θυγατρικές που λειτουργούν στην Ελλάδα στο λιανικό εμπόριο, ακόμη και για την πολεμική τους βιομηχανία τι θα σημάνει μια στάση πληρωμών που μπορεί να κηρύξει η Ελλάδα! Γιατί να επιτρέψουν να συμβεί αν με τον κατάλληλο μηχανισμό μπορεί να αποβεί κερδοφόρα – οικονομικά και πολιτικά – ακόμη κι αυτή η βιομηχανία διάσωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα επιδιώκει να αξιοποιήσει ευρύτερα και πιο μακροπρόθεσμα το «ελληνικό μάθημα», όπως φανερώνουν τα σχέδια που έρχονται στην επιφάνεια ακόμη και για την θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτής της προβληματικής, τονίζουν, γίνεται εμφανές το κενό από την έλλειψη υπουργού Οικονομικών, κατ’ αναλογία της θέσης υπουργού Εξωτερικών που θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Το ζητούμενο φυσικά δεν θα είναι η δημιουργία ενός ακόμη κέντρου αποφάσεων, αλλά η ενοποίηση των οικονομιών πολιτικών που ακολουθούνται από την μια άκρη της ευρωζώνης ως την άλλη, στην πιο φιλο-επιχειρηματική, αντιλαϊκή κατεύθυνση: από τη φορολογία, μέχρι τις κοινωνικές παροχές.

Εν κατακλείδι, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου συμπυκνώνει την βίαιη αλλαγή οικονομικού υποδείγματος που έχει συντελεστεί μέσα σε ένα χρόνο στην ΕΕ, προκρίνοντας μεθόδους βίαιης εκκαθάρισης και καταστροφής κεφαλαίου χαμηλής σχετικά παραγωγικότητας και πάνω απ’ όλα μεθόδους εντονότερης εκμετάλλευσης, «πρωτο-καπιταλιστικής» βαρβαρότητας και βίαιου σφετερισμού των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων.
Read more...

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΜΟΧΛΕΥΣΗ Η ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ


ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ (FUTURE DERIVATIVES)-ΜΟΧΛΕΥΣΗ (LEVERAGE)

Είναι ένα σύνολο χρηματιστηριακών προϊόντων που αφορά σε ποικιλία δραστηριοτήτων που δεν ακουμπά η δεν αφορά την παρούσα πραγματική οικονομία αλλά μελλοντικές της εξελίξεις-κάτι σαν ΠΡΟ-ΠΟ η στοίχημα με αντικείμενο τις ζωές μας την δουλειά μας την παραγωγή μας. Μέσα από -επίτηδες- πολύπλοκες ταξινομήσεις και επίτηδες ασαφείς ορισμούς η και έλλειψη ορισμών αποκαλύπτεται η άπλετη απληστία και ασυδοσία της μικρότατης μειοψηφίας τραπεζοχρηματιστικών παραγόντων που θέλουν να λειτουργούν στην αδιαφάνεια και την απεριόριστη ελευθερία προσφέροντας θεωρητικά ψηλές αποδόσεις ανύπαρκτων αξιών και απευθυνόμενοι στην απληστία τόσο επιχειρηματιών -επενδυτών αλλά και απλών πολιτών που θα ήθελαν χωρίς κόπο να γίνουν πλούσιοι σε μια μέρα χωρίς να τους νοιάζει πόσες θέσεις εργασίας και πόσες ζωές καταστρέφονται κάθε φορά που ένα μελλοντικό παράγωγο εξαργυρώνεται.
Το φαινόμενο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σε αυτούς προστεθούν και κράτη.
Για να μην νομίσει κανείς ότι οι χαρακτηρισμοί της παραπάνω παραγράφου προέρχονται από κάποιο ιδεολογικό οπλοστάσιο του αντικαπιταλιστικού μετώπου σας παραθέτω αυτούσιο κείμενο του ορισμού αυτών των προϊόντων απο την περίφημη Βικιπαιδεία και αφήνω την κοινή σας λογική ανεξάρτητα πολιτικοφιλοσοφικής σας θεώρησης η τοποθέτησης να κρίνει:
sxoliastesxwrissynora

There is no definitive rule for distinguishing one(derivative) from the other, so the distinction is mostly a matter of custom.

Derivatives are used by investors to

* provide leverage or gearing, such that a small movement in the underlying value can cause a large difference in the value of the derivative

Εδώ ο ποιητής μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας ορισμού τους – φυσικά!! ο,τι μας συμφέρει όποτε μας συμφέρει το βαφτίζουμε μελλοντικό παράγωγό και το εμπορευόμαστε ώστε?…μας λέει παρακάτω “προσφέρει μόχλευση ( τι ωραίος όρος για να αποκρύψει το κέρδος!!) η επιτάχυνση τέτοια ώστε μια μικρή διαφορά στην υποκείμενη αξία να προκαλέσει μια τεράστια διαφορά στην αξία του παραγώγου. Αυτά δεν τα λέει ο Μαρξ ούτε ο Μαρξ Φάκτορ, αυτά τα λένε οι ίδιοι οι οικονομολόγοι προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και το ότι αυτό το τελείως ελεύθερο -άπληστο-παράλογο και φονικό για το περιβάλλον εργαλείο προκάλεσε συσσώρευση 11πλάσιου πλούτου στα χαρτιά από τον πραγματικό πλούτο της γης.
Ας γράψουμε την λέξη stock market στον browser και ας την γκουγκλάρουμε. Διαβάζουμε με έκπληξη την παρακάτω πρόταση:

The size of the world stock market was estimated at about $36.6 trillion US at the beginning of October 2008.[1] The total world derivatives market has been estimated at about $791 trillion face or nominal value, [2] 11 times the size of the entire world economy.

Η οποία μας λέει ότι η συνολική αξία της χρηματιστηριακής αγορά παραγώγων υπολογίζεται σε 791 τρισεκατομμύρια δολάρια ονομαστικής αξίας. Αυτό είναι 11 φορές η αξία της παγκόσμιας οικονομίας.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ?


Αν δεν μπορείτε να το απαντήσετε μόνοι σας ως τώρα επιτρέψτε μου να το επιχειρήσω εγώ για εσάς αλλά γράψτε στα σχόλια ο,τι καλύτερη εξήγηση έχετε.

Με βάση μελλοντικές παραγωγές -αποδόσεις οικονομίας-συναλλαγματικών
ισοτιμιών-απόδοσης αξίας γης-αξίας χρυσού πετρελαίου η άλλων στρατηγικών πόρων-μελλοντικής αξίας παραγωγής η μελλοντικής συσσώρευσης υπεραξίας δημιουργείται μια τερατώδης πίστωση προς εξαργύρωση από το σύνολο των κεφαλαιοκρατών που διαχέεται ΚΑΙ στην κοινωνία μέσω των πολλών ανώνυμων παικτών των χρηματιστηρίων και με συνενόχους όχι μόνον όλους εμάς που έχουμε παίξει η επενδύσει στο μεγαλύτερο μπουρδέλο του καπιταλισμού που λέγεται χρηματιστήριο ( το λέω γιατί κάποιοι από εμάς δεν έχουν παίξει άμεσα αλλά όλοι έχουμε συνεισφέρει έμμεσα χωρίς να το ξέρουμε με τις καταθέσεις μας -τις συντάξεις μας – τα δάνειά μας τις κάρτες μας και την κατανάλωσή μας) αλλά ΚΑΙ τα κράτη μας.
Το κεφάλαιο τα κράτη και ΟΛΟΙ εμείς έχουμε ένα θεωρητικό υπερκέρδος. Τώρα κάποιος θέλει να το εξαργυρώσει. Θέλει να εξαργυρώσει με πραγματικό χρήμα ένα κέρδος που είναι στα χαρτιά και αφορά στο μέλλον. Δεν έχουμε να τον πληρώσουμε. Μας λέει ότι του χρωστάμε. Αρνιόμαστε ότι του χρωστάμε. Μας λέει -Σου δάνεισα πραγματικά χρήματα να αγοράσεις σπίτι και να καταναλώσεις.
Η απάντηση βρίσκεται μόνο στην κλασσική μαρξιστική ανάλυση και συγγνώμη για τους μη μαρξιστές, ο μαρξισμός δεν είναι ο Στάλιν η Παπαρήγα το τείχος του Βερολίνου η ο μύθος με το κονσερβοκούτι ούτε ο Τσίπρας ο Τσε ο Κάστρο η οτιδήποτε πρόσωπο η κατάσταση των παλιών η σύγχρονων ταξικών και πολιτικών αγώνων. Ο μαρξισμός είναι ένα επιστημονικό ερμηνευτικό εργαλείο που ακόμα και οι καπιταλιστές πλέον το χρησιμοποιούν για να αντιληφθούν παρατράγουδα της παρούσας κρίσης.
Δεν μας δάνεισες, λοιπόν, αλλά πρώτα ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΣ την αξία της εργασίας μας και μετά μας την πρόσφερες σαν δάνειο για να πάρουμε σπίτι. Δηλαδή πρώτα δημιούργησες υπεραξία από την δική μας εργασία και μας την έδωσες σαν δάνειο για να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία -Θυμηθείτε την πρόταση στα αγγλικά -
provide leverage or gearing, such that a small movement in the underlying value can cause a large difference in the value of the derivative

Εφόσον το κέρδος του είναι στα χαρτιά και αφορά μελλοντικές υπερτιμημένες παραγωγές έτσι και το χρέος μας είναι στα χαρτιά.
Ο μόνος λογικός-ηθικός-οικονομικά σωστός και περιβαλλοντικά σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι
ΜΗΔΕΝΙΣΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ-ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑ-ΥΠΕΡΒΕΙΤΕ.
Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη και όλα τα άτομα όλου του κόσμου. Αυτό έκαναν οι Ισλανδοί με ένα δημοψήφισμα. Μετά τον μηδενισμό ας αποφασίσει κάθε λαός με τι οικονομικοπολιτικό μοντέλο θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Αν θέλει τον καπιταλισμό του δίνω μια μικρή συμβουλή από ιδέα φίλου που το ανάρτησε στο προφίλ του
ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ.
Read more...

Κούρσες εξοπλισμών και φτωχά κράτη πάνε μαζί,


«Περιζήτητα» τα αεροσκάφη

«Κούρσες εξοπλισμών» και φτωχά κράτη πάνε μαζί, σύμφωνα με σουηδική έρευνα

Οι αγορές μαχητικών αεροσκαφών αντιστοιχούν στο 27% των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Σε κούρσα εξοπλισμών επιδόθηκαν την τελευταία πενταετία πολλές φτωχές χώρες, όπου τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά όπλων (και κυρίως μαχητικών αεροσκαφών) θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για καλύτερους σκοπούς, υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Στην ετήσια έκθεσή του για το εμπόριο όπλων, που αφορά την περίοδο 2005-9, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την πενταετία 2000-2004. Τα μαχητικά αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου του εξοπλισμού που αγοράστηκε.

«Οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των εν δυνάμει αποσταθεροποιητικών όπλων οδήγησαν σε μια κούρσα εξοπλισμών σε περιοχές όπου βασιλεύει η ένταση: στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική, τη νότια Αμερική, τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία» τονίζει το SIPRI.

Ο Πολ Χόλτομ, υπεύθυνος για την έρευνα, σχολιάζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «κράτη πλούσια σε φυσικούς πόρους αγόρασαν σημαντικές ποσότητες μαχητικών αεροσκαφών σε υψηλές τιμές. Οι γειτονικές χώρες αντέδρασαν σε αυτές τις αγορές δίνοντας με τη σειρά τους δικές τους παραγγελίες».

Στη Νότια Αμερική, σε σχέση με τις αρχές της χιλιετίας, οι πωλήσεις όπλων ήταν αυξημένες κατά 150%. Στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το 2000 παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στις εισαγωγές όπλων: +722% στη Μαλαισία, +146% στη Σιγκαπούρη και +84% στην Ινδονησία.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, αφού καλύπτουν το 30% του παγκοσμίου συνόλου. Τα αμερικανικά όπλα προορίζονται κυρίως για τη Μέση Ανατολή (36%) και για την περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας (39%). Τα μαχητικά αεροσκάφη αποτέλεσαν το 40% των πωλήσεων ρωσικών συμβατικών όπλων και το 30% των αμερικανικών.
ligapola


Read more...

Ανασκευάζει (με μισή καρδιά) ο Αδέσμευτος, για την απάτη με τα παρανυφάκια

Με μισή καρδιά αναιρεί η εφημερίδα Αδέσμευτος την ψευδή είδηση που δημοσίευσε, στις 9/3/2010, για το μαζικό γάμο 450 ζευγαριών στην Παλαιστίνη, υποστηρίζοντας ότι τα παρανυφάκια ήταν οι νύφες. Παρόλο που η ιστορία έχει αποκαλυφθεί πλήρως εδώ και μήνες στο εξωτερικό και ο συντάκτης της παραποιημένης είδησης Paul L. Williams, είναι γνωστός για τα ακραία ισλαμοφοβικά αισθήματά του, η ελληνική εφημερίδα διστάζει να δεχτεί την αλήθεια, και μοναχά εκφράζει την ευχή η διάψευση να είναι αληθινή.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέρουμε αναλυτικά την ιστορία πίσω από το ισλαμοφοβικό και μισαλλόδοξο κείμενο που κατάκλυσε το ελληνικό διαδίκτυο την τελευταία εβδομάδα, καθώς και λίγα βιογραφικά στοιχεία του συντάκτη του Paul L. Williams, που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει εύκολα το περί τίνος. Η ελληνική εφημερίδα Αδέσμευτος, όμως, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι η είδηση, την οποία έσπευσε να δημοσιεύσει με τον χαρακτηρισμό μάλιστα «Αποκλειστικό», δεν είναι άλλο παρά μια μπαγιάτικη ηλεκτρονική απάτη που μόνο στόχο έχει να αμαυρώσει το όνομα των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων γενικότερα.

Για να υποστηρίξει τη θέση του, ο Αδέσμευτος αναλύεται σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν γάμους ανήλικων που πραγματοποιούνται στο μουσουλμανικό κόσμο και τέλος, επισυνάπτει την διάψευση της Παλαιστινιακής Αρχής για αυτό το λιβελογράφημα της φρικτής υπερβολής.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων για το email που διακινείται στο Διαδίκτυο και αφορά τον ομαδικό γάμο στη Γάζα με δήθεν ανήλικα κοριτσάκια, σας δηλώνουμε ότι πρόκειται για μια νοσηρή απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας του παλαιστινιακού λαού, των εθίμων και των παραδόσεών του, με προφανείς στόχους από τους εμπνευστές της, και εκφράζουμε τη λύπη μας για την αβασάνιστη διακίνηση του σχετικού email χωρίς διερεύνηση της αλήθειας.

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου email και τις παραπλανητικές φωτογραφίες που το συνοδεύουν, και διευκρινίζουμε ότι όλα ανεξαιρέτως τα κοριτσάκια που εμφανίζονται στις φωτογραφίες δεν είναι οι νύφες στον ομαδικό γάμο, αλλά τα παρανυφάκια. Τα ντυμένα παρανυφάκια είναι μια συνηθισμένη τοπική παράδοση σε πολλούς Ισλαμικούς γάμους, και συνήθως είναι οι μικρές αδελφές ή οι μικρές ανιψιές του γαμπρού ή της νύφης. Οι νύφες παραμένουν σε ξεχωριστό χώρο κατά τη διάρκεια της ομαδικής τελετής, και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίζονται στις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Διευκρινίζουμε επίσης ότι οι ομαδικοί γάμοι δεν συνηθίζονται καθόλου στην Παλαιστίνη, και ο συγκεκριμένος ομαδικός γάμος διοργανώθηκε για να διευκολυνθούν οι νέοι και νέες της Γάζας από το οικονομικό βάρος του ξεχωριστού ατομικού γάμου, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που υποφέρει ο Παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα της Γάζας και που οφείλεται στον συνεχιζόμενο παράνομο κι απάνθρωπο Ισραηλινό αποκλεισμό.

Τονίζουμε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή έχει υπογράψει όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του παιδιού και της γυναίκας, με πιο πρόσφατη τη συνθήκη CEDAW που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τον Μάρτιο του 2009.

Ο Παλαιστινιακός λαός είναι φορέας πολιτισμού χιλιάδων χρόνων και η Παλαιστίνη είναι η γενέτειρα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Οι Παλαιστίνιοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για την ελευθερία της πατρίδας τους από την Ισραηλινή κατοχή και για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή».
tvxs.gr
Read more...

Το ΔΝΤ αποτελεί την καταδίκη των εργαζομένων

γράφει ο Χάρης Περτέσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβάλλουν ως λύση στην κυβέρνηση αλλά και αρκετοί «ειδικοί», για την περίπτωση που τα «σκληρά μέτρα» δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν βγει η χώρα μας από την κρίση, θα φέρει ακόμη χειρότερες μέρες για τους εργαζομένους!

Ναι-μεν η οικονομική βοήθεια σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντική, ωστόσο σε αντάλλαγμα θα υποστούμε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, αυξήσεις φόρων, ρύθμιση του ασφαλιστικού, μειώσεις θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κατάργηση 13ου - 14ου μισθού και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα. Το ΔΝΤ δεν αστειεύεται και απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα, μη διαπραγματεύσιμα. Είναι μια λύση καταστροφική, που, ωστόσο, θα έλεγε κανείς ότι ίσως βολεύει την κυβέρνηση, αν οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πέραν του αναμενομένου το επόμενο διάστημα, ή αν χρειαστεί στην πορεία να παρθούν κι άλλα μέτρα.

Όσον αφορά τώρα τις άσχημες επιπτώσεις του ΔΝΤ, τρανό παράδειγμα αποτελεί η Αργεντινή. Το 2001 εξασφάλισε οικονομική βοήθεια έναντι της πλήρους κατάργησης των κοινωνικών προγραμμάτων και της μείωσης κατά 20% των μισθών, αλλά και αρκετών ακόμη αντεργατικών μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν να διασφαλιστούν έτσι τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών και των δανειστών της χώρας, αλλά οι πολίτες να βυθιστούν στη φτώχεια.

Η Λετονία αποτελεί μια ακόμη περίπτωση που παρενέβη το ΔΝΤ, με παρόμοια αποτελέσματα. Μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και πραγματοποιήθηκε ανάλογη περικοπή στις συντάξεις, αλλά και μείωση του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία κατά 40%. Όλα αυτά, για να σημειωθεί αρνητική ανάπτυξη 24% τα δύο τελευταία χρόνια και να εκτοξευθεί η ανεργία στο 22,8%, που είναι δηλαδή η υψηλότερη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Παρέμβαση του ΔΝΤ υπήρξε επίσης και στη Ρουμανία, αλλά και στην εκτός ΕΕ Ουκρανία. Στην πρώτη περίπτωση, έγιναν 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ στη δεύτερη προκλήθηκε αρνητική ανάπτυξη 15% το 2009, που αποτελεί και το χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας...
tempo.gr


Read more...

Κυβερνητικός αξιωματούχος όργανο της Coldman Sachs

Όταν ο Πέτρος Χριστοδούλου, διορίστηκε από την κυβέρνηση στη θέση του νέου γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), σε ανάρτησή μας, και επικαλούμενοι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου μιλούσαμε για το ποιόν αυτού του ανθρώπου.

Το πρόσφατο όμως δημοσίευμα της Γαλλικής Le Monde δίνει και μια άλλη διάσταση εκτός απ’ αυτές που είχαμε αναφέρει (ότι δηλαδή ο Π. Χριστοδούλου ήταν μεγαλοστέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά έχει διατελέσει και στέλεχος της JP Morgan, της Goldman Sachs, κτλ).

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Π. Χριστοδούλου δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων και στοιχηματίζει υπέρ της χρεωκοπίας του ελληνικού κράτους, ενώ τονίζει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας που διέταξε στις 25 Φλεβάρη η κεντρική τράπεζα της Αμερικής Fed ερευνώντας τον ρόλο του Χριστοδούλου στη δημιουργία της εταιρίας Titlos, στις αρχές του 2009 που μετέφερε κρατικό ελληνικό χρέος στην Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τις υποδείξεις της Coldman Sachs!!!

Και ενώ όλα αυτά τα συγκλονιστικά για τον «σκοτεινό» ρόλο αυτού του τύπου που η κυβέρνηση τον τοποθέτησε στη θέση του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ βγαίνουν στον αφρό, καμιά ντόπια φυλλάδα δεν γράφει το παραμικρό ενώ το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια «περίεργη» σιωπή!
tsak-giorgis


Read more...

Πεθαίνει το πλαστικό χρήμα


Οι καθυστερήσεις έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως στο σύνολο της αγοράς ξεπερνούν πλέον το 20%. Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι «κόκκινες οφειλές» έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.
Οι τρεις στους δέκα Ελληνες που έχουν πιστωτικές κάρτες, το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε «στάση πληρωμών» καθώς, λόγω της οικονομικής πίεσης, σταμάτησαν να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις για τις κάρτες τους.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους τούς «βομβαρδίζουν» με εξώδικα, απαιτώντας την πλήρη εξόφληση του χρέους σε διάστημα 5 ημερών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 καταναλωτές έχουν παραλάβει ανάλογα εξώδικα από δικαστικούς επιμελητές.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα εξώδικα που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών αποτελούν άτυπες προσκλήσεις σε διακανονισμούς για ρύθμιση του χρέους.

Την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως στο σύνολο της αγοράς ξεπερνούν πλέον το 20%. Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι «κόκκινες οφειλές» έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2009 οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες ακολούθησαν πτωτική πορεία και έκλεισαν στο -5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μειώθηκαν στα 9,5 δισ. ευρώ από 10,09 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο 2009.

Για φέτος, τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στις συνολικές οφειλές από κάρτες και περαιτέρω άνοδο στις καθυστερήσεις.

Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό πως από την αρχή του έτους, οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών, επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τους δόσεις τους επί 3 μήνες.

Τι ζητάνε

pournari

Συγκεκριμένα με τα εξώδικα, οι τράπεζες ζητάνε από τους πελάτες τους:

* Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση της παρούσας.
* Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής, με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον τους κάθε νόμιμο μέσο. Και ακολουθούν τα τηλέφωνα της τράπεζας.

«Τα εξώδικα», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη, «αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό» και συνεχίζουν: «Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους πχ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ». Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση.
Read more...

EUR..OPA...τρέμε σου ερχόμαστε.!

Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον Αλκαίο και τους
συνεργάτες του αλλά με αυτούς που επέλεξαν
αυτό το τραγούδι αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την
έλλειψη μουσικής παιδείας που έχουν αυτοί οι άνθρωποι
στη χώρα μας που με το σύστημα τελεβότινγκ εκλέγουν το
πρώτο τραγούδι και δυστυχώς είναι νέα παιδιά.
Ένα συνονθύλευμα από σκυλάδικα της δεκαετίας του 80
μπερδεμένο με κραυγές αρκούδων του μακρινού βορά
και ένας ρυπογόνος γενικά ήχος ήσαν τα χαρακτηριστικά
αυτού του απαράδεκτου άσματος.
ΕUR..OPA...τρέμε σου ερχόμαστε..!!!
tvorini


Read more...
free counters