EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Συγκρίσεις ημερών...


Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Μέρα ορόσημο για την εργατική τάξη σήμερα, μία μέρα πριν την ανακοίνωση του αφανισμού της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης. Δεν είναι κακή ιδέα, η νομιμοποίηση του μπρουσαλιώτικου. Θα μας χρειαστεί το μαυράκι για να γράφουμε ή να διαγράφουμε τους καημούς. Εξάλλου, συμφωνεί κι ο πρωθυπουργός σου με την ελεύθερη διακίνησή του.
Αύριο, οι εργάτες θα αυξηθούν και απ' το Σικάγο του Μάη του 1886 με το αίτημα μείωσης των ωρών εργασίας, φθάσαμε στο Μάη του Μαξίμου του 2010 με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση και την απώλεια του 14ου και 13ου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στο Μάη του Μαξίμου του 2010, με την τραγική απώλεια της 14ης και 13ης σύνταξης και τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα του Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Καλλέργη, το 1892, οδηγούμαστε στις καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την διατήρηση των κεκτημένων από την αντιλαϊκή και αντισοσιαλιστική νεοφιλελεύθερη καθοδηγούμενη πολιτική του Γεωργίου Παπανδρέου του Νεώτερου..
Η δολοφονία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, το 1936, αποτέλεσε τη πηγή έμπνευσης του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο". Η δολοφονία του ηλικιωμένου χαμηλοσυνταξιούχου και...
press-gr

ο ευνουχισμός του νέου, που θα συνεχίσει για πολύ να είναι άνεργος, η στέρηση του ονείρου του για δημιουργία, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς κι αρκετοί θα γράψουν επιτάφιους. Σαν σήμερα, το 1947, γίνεται η παραλαβή του ελληνικού αρματαγωγού "Αλιάκμων" στην Αγγλία, ενώ αύριο θα γίνει η παραλαβή του πακέτου των μέτρων του χειρότερου σεναρίου που από εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα. Τέτοια μέρα, το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν 200 έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Σήμερα, οι γερμανοί κυβερνώντες για ψηφοθηρικούς λόγους αντιστέκονται στην πίεση για ενίσχυση του Ελλαδάν και με τη συμβολή του ΔΝΤ, αναρίθμητα όνειρα νέων ανθρώπων εκτελούνται στο σκοπευτήριο της γειτονιάς τους. Σαν σήμερα, το 1776, ο γερμανός καθηγητής Νομικής Άνταμ Βάισχαουπτ ιδρύει το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία «Ιλλουμινάτι», που αποτέλεσε το πιο ριζοσπαστικό παρακλάδι του Διαφωτισμού. Σήμερα, οι πεφωτισμένοι τ' άρπαξαν, διάγουν βίο ιλουστρασιόν μες τα πάθη, τα λάθη, είναι αντιπαραγωγικοί και το ξύνουν, κλεισμένοι στη ψευτοκουλτούρα σε γωνιές για espresso εν Κολωνάκι. 1η Μαϊου του 1931 εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, ενώ στην Ελλάδα κανένα εμπορικό κτήριο δεν θα δημιουργηθεί για να εγκαινιασθεί κατά την επόμενη 3ετία τουλάχιστον. Ίδια μέρα, το 305, ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από ρωμαίοι αυτοκράτορες. Ίδια μέρα, το 2010, στην Ελλάδα κανείς δεν παραιτείται από υπουργικό ή βουλευτικό αξίωμα. Το 1786, όμοια μέρα με τη σημερινή, πραγματοποιείται η πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ "Οι γάμοι του Φίγκαρο" στη Βιέννη, ενώ στην Αθήνα επίκεινται ο γάμος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Ματσούκα. Το 1939, τέτοια μέρα, ο Μπάτμαν κάνει το ντεμπούτο του ως κόμικ, ενώ από σήμερα ζητούνται οι νέοι Ρομπέν των Δασών. Το 1907, αυτή τη μέρα πεθαίνει ο Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης.
Σήμερα, πραγματικοί ευεργέτες αυτού του έθνους δεν υπάρχουν για να πεθάνουν. Εκείνοι που σκυλεύουν από τη σάρκα της χώρας σου ακόμα ζουν κι αν δεν ζουν, επιβιώνουν ομότροπα οι απόγονοί τους.
Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα της προχριστιανικής Ευρώπης, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι.
Από αύριο, οι Επιτηρητές θα σε χορεύουν στο ταψί. Την 1η Μαΐου του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώνεται σε τροχαίο. Την 1η Μαΐου του 2010, ο νεόπλουτος σκοτώνεται εσκεμμένα και με σχέδιο, ο νεόπτωχος οδηγείται στην αυτοκτονία και εσύ νιώθεις τυχερός που θα μπορέσεις απλά να ζήσεις...
Read more...

Η Ελλάδα των αγορών


Έρχονται λοιπόν τώρα οι απ' έξω. Οι καθαροί. Οι ορθολογιστές. Οι διαρθρωτικοί. Οι εξυγιαντές. Αυτοί που δεν συμμετείχαν στο μεταπολιτευτικό πάρτι. Αυτοί που δεν διασπάθισαν δημόσιο χρήμα. Αυτοί που δεν διαπλέχθηκαν. Αυτό που επειδή εμείς λειτουργούσαμε στρεβλά μάς δείχνουν τώρα το σωστό το δρόμο.

Και βλέπεις τι μέτρα περιλαμβάνει ο σωστός ο δρόμος, βλέπεις ξεκάθαρα την ιδεολογική ταυτότητα του σωστού του δρόμου, σ' όλο της το ακαμουφλάριστο μεγαλείο. Και σοκάρεσαι. Κι αναρωτιέσαι: «Ωραία, εμείς το κράτος μας το χτίσαμε και το λειτουργούσαμε ξεκούρδιστα. Αν όμως πρέπει να το κουρδίσουμε όπως μας λέτε, μήπως θα έπρεπε να το σπάσουμε το ρολόι μια και καλή, ώστε να αρχίσουμε να μετράμε την ώρα αλλιώς;».

Αφενός όμως δεν θες ακόμη να την μετρήσεις την ώρα αλλιώς, αφενός έχεις συνηθίσει και καλομάθει και γλυκαθεί να την μετράς με τον τρόπο που την μετράνε οι άλλοι (έστω και αν το έκανες ξεκούρδιστα) και αφετέρου και να ήθελες να την μετρήσεις αλλιώς, σημασία έχει προς τα που δείχνουν τα πολλά ρολόγια, με τα οποία αν δεν είσαι συντονισμένος, τα πρακτικά σου προβλήματα θα είναι τεράστια. Πρόκειται δηλαδή για το περιβόητο εκβιαστικό δίλημμα των τελευταίων μηνών: «Έχεις κάτι άλλο, άμεσα υλοποιήσιμο, να προτείνεις; Ή κάνουμε αυτά που πρέπει ή χανόμαστε».
old-boy

Είναι όμως κάτι παραπάνω από ειρωνικό, ότι το τελικό επιχείρημα και το υπέρτατο επικοινωνιακό όπλο ήταν ο μισθός και η σύνταξη που δεν θα είχε να καταβάλει το κράτος. Να λοιπόν που ο μισθός και η σύνταξη χάνονται στον ίδιο τον βωμό της καταβολής τους. Το κράτος μάλλον θα μπορεί για κάποιο καιρό ακόμη να συνεχίσει να τους δίνει, μόνο που θα είναι 12 αντί για 14. Α, και στο μεταξύ πρόλαβε και πήρε η μπάλα και τον ιδιωτικό τομέα. Λεπτομέρειες. Και προσπαθείς να καταλάβεις πόσο προτιμότερο είναι αυτό το μπαράζ μέτρων από λύσεις που δεν θέλουμε καν να τις ακούμε, όπως αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή έξοδος από την ευρωζώνη (λύσεις μάλιστα που καθόλου μα καθόλου δεν αποκλείεται να έρθουν ούτως ή άλλως στο μέλλον). Ενδεχομένως και να είναι προτιμότερο, ενδεχομένως και οι άλλες λύσεις να είχαν χειρότερες συνέπειες. Αλλά όλους αυτούς τους μήνες που οι πραγματιστές ρωτούσαν αφοπλιστικά «Τι άλλο προτείνετε;», ποτέ το δίλημμα δεν είχε τεθεί σε αυτή τη βάση. Αντίθετα η κασέτα έπαιζε στο ρυθμό του κάνουμε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις και υφιστάμεθα όλες τις ξεφτίλες σαν εθνικά κυρίαρχη χώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε μισθούς και συντάξεις. Έτσι, αφού εκβιάστηκες συναισθηματικά με όπλο τον πραγματισμό, τώρα βλέπεις ότι ο πραγματισμός κόβει κι από τις δύο πλευρές του.

Οπότε επανέρχεται το ερώτημα: η κόκκινη γραμμή είναι η προστασία τίνος; Εσένα ως Έλληνα πολίτη, εσένα ως εργαζόμενου και συνταξιούχου; Της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους ως οφειλέτη ομολόγων που λήγουν; Του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που και τώρα, στο σχέδιο των μέτρων που θα ανακοινωθούν, περιλαμβάνονται ειδικές πρόνοιες για να μη χαντακωθεί; Τώρα θα πεις ότι στην ασχετοσύνη μου μέσα λαϊκίζω και ότι όλα είναι αλληλένδετα και ότι αν δεν συμμορφωθούμε είναι η συνολική προοπτική της χώρας που θα γυρίσει πενήντα χρόνια πίσω.

Αλλά η κυβέρνηση δεν εκλέχθηκε πριν επτά μήνες για να μας φέρει ενώπιον του διλήμματος ή πενήντα χρόνια πίσω ή αυτό το πράγμα που της επιβάλλουν να ανακοινώσει, το οποίο ναι μεν διακρίνεται από ένα τιμωρητικό - σωφρονιστικό πνεύμα που θυμίζει κάτι μεταξύ Συνθήκης των Βερσαλλιών και punitive damages, αλλά διαπνέεται κι από μια γενικότερη ιδεολογία που δεν έχει να κάνει με μένος. Πρόκειται για μια ιδεολογία που αποτυπώνεται σε σαφέστατες πολιτικές επιλογές για το ποιοί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό και ποιοί όχι. Πρόκειται για την ψυχρή και κλινική εφαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού ενός συστήματος, που κάθε άλλο παρά σαν πρώτη προτεραιότητα έχει τον άνθρωπο (και δη τον αδύναμο), και δεν ντρέπεται να το βροντοφωνάξει. Και γιατί να ντραπεί άλλωστε; Μην εκπροσωπώντας πολίτες αλλά οργανισμούς, η τρόικα μπορεί να απαλλαγεί από τα προσχήματα που αναγκάζονται να τηρούν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Είναι όμως μια εκλεγμένη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα, είναι εκλεγμένοι βουλευτές που θα χρειαστεί να τα ψηφίσουν. Θα το πουν πατριωτικό τους καθήκον, πολλοί από αυτούς θα πιστέψουν ότι όντως σώζουν έτσι την Ελλάδα, αλλά είναι σαφές πια ότι μιλάμε για την οικονομική και μόνο οντότητα της Ελλάδας, για την Ελλάδα αποφλοιωμένη από όλες τις υπόλοιπες ιδιότητές της, για την Ελλάδα ως ένα νομικό πρόσωπο που εμπορεύεται, δανείζεται και χρωστάει, για την Ελλάδα των αγορών.
Read more...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ...

[από το freskoprama]
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ TΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ BLOG ΜΟΥ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η GOOGLE ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ...

Η ΣΑΤΥΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΝΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΙ ΕΝΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΟΛΩΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΕΠΗΕΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ...

ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗΝ GOOGLE ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ WORDPRESS ΕΧΩ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΔΗ ΑΝΑΛΟΓΟ BLOG ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ BACK-UPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ BLOGGER ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ Ή ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΣ ΜΗΝ ΜΟΥ ΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΕΤΙΝΟΣ ΚΑΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ...

Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΝΙΟΝΙΟ ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΦΡΕΣΚΟΣ


Read more...
free counters