EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Donald Rumsfeld war criminal! (video)

Μήπως πρέπει να πάρουμε μαθήματα για την αντιμετώπιση των τοπικών μιζαδόρων, των βατοπεδινών, των μιζoμένων της Siemens, των κουμπάρων, αυτούς που έγιναν εφοπλιστές με τα χρήματα του λαού για τις άγονες γραμμές, όσων ξεπουλάνε εθνική περιουσία (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ…)…
Λέμε, μήπως έτσι εκτονωθεί η κατάσταση κι αποφύγουμε την κοινωνική σύγκρουση, τα χειρότερα...
sibilla
Read more...

“Παράδεισος ατιμωρησίας το δημόσιο”

Το καθεστώς ατιμωρησίας στο ελληνικό δημόσιο ξεδιπλώνει σε άρθρο της η "Καθημερινή". Η εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια τα οποία δίνουν μια θλιβερή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, από 450 σημαντικές υποθέσεις εις βάρος επίορκων κρατικών λειτουργών για χρηματισμό, διαφθορά και παράνομες δραστηριότητες φοροδιαφυγής ούτε μία τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει εκκαθαριστεί δικαστικά.

Πρόκειται για στοιχεία που έχει συλλέξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και δείχνουν, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ότι ουσιαστικά έχει εγκαθιδρυθεί καθεστώς ατιμωρησίας για τους επίορκους υπαλλήλους.

"Η βραδύτητα της Δικαιοσύνης δυστυχώς έχει φθάσει σε τέτοια κατάσταση, ώστε να ακυρώνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών", δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υποθέσεις αφορούν εφόρους, υπαλλήλους πολεοδομικών γραφείων, ιατρούς του ΕΣΥ και δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους ο έλεγχος απέδειξε τη συμμετοχή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, όσοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακούργημα ή για πλημμέλημα είτε ακόμη δεν έχουν καν δικαστεί είτε κρίθηκαν σε πρώτο βαθμό, αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει τελεσιδικήσει.
blogingr
Read more...

ΟΙ ΕΘΝΟΜΠΗΧΤΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ!

ipanicmag
Read more...

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ


Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τα αιολικά πάρκα που πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος το «αντάλλαγμα του μελισσοκόμου»: 50 ευρώ το στρέμμα ετησίως!!!
Αφορμή για την έρευνά μας στάθηκαν οι σφοδρές καταγγελίες τριών Δημάρχων Νοτίου Ευβοίας, οι οποίοι έφτασαν έως τη Βουλή εξουσιοδοτημένοι για να διαμαρτυρηθούν για τη φωτογραφική και αντισυνταγματική ρύθμιση της παρ. 11, του άρθρου 12 του ν/σ της κας Μπιρμπίλη.

Με τη ρύθμιση αυτή «θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές, οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι Υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα , ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης».

http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=5225
ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ

Αναρωτηθήκαμε ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της άθλιας ρύθμισης, με την οποία κυριολεκτικά θα «κατάσχονται» ιδιωτικές περιουσίες χωρίς αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες και θα παραδίδονται πλέον από το κράτος στις εταιρείες ΑΠΕ.

Σε επικοινωνία μας με έναν Δήμαρχο της Ευβοίας (που είναι και του ΠΑΣΟΚ) πληροφορηθήκαμε πως αυτή η αντισυνταγματική διάταξη εξυπηρετεί την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο, διότι έχουν αιτήσεις για 100δες ανεμογεννητριες αιολικά πάρκα στη Νότιο Εύβοια. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος, οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να αποζημιώσουν τους νόμιμους ντόπιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους έχουν ζητήσει ενοίκιο 500-1000 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτή τη φωτογραφική διάταξη, «πετούν έξω τους ντόπιους ιδιοκτήτες» και εξασφαλίζουν να παίρνουν τσάμπα τα οικόπεδα από το Δημόσιο!!! Στην ερώτησή μας «τι εννοείτε τσάμπα», μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Γεωργίας για τις λεπτομέρειες , λέγοντάς μας πως έχει στηθεί ένα νομικό γαϊτανάκι αλά Βατοπέδι και πως οι Δασάρχες έχουν αηδιάσει με τις εταιρείες αυτές, αλλά είναι δεμένα τα χέρια τους από τους νόμους και τις Αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό το «παίρνουν τσάμπα οικόπεδα από το Δημόσιο» του Δημάρχου, μας κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα. Είναι βλέπετε πρόσφατο το Βατοπέδι, όπου το Δημόσιο αντάλλασε εκτάσεις με τη Μονή αντί «πινακίου φακής».

Μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που ουσιαστικά χαρίζει , έναντι αστείου μισθώματος των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000 ευρώ/στρέμμα την 20ετία εφάπαξ) οικόπεδα στις ιδιωτικές εταιρείες αιολικών πάρκων. Καλά ακούσατε και όπως αντιλαμβάνεστε η ζημία για το κράτος και το κοινωνικό σύνολο ανέρχεται σε 100αδες εκατομμύρια ευρώ , αφού το 99% των αιολικών πάρκων που λειτουργούν ανά τη χώρα έχει εγκατασταθεί με αυτό το διακομματικό «κόλπο» , που χρίζει Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή!

Δείτε πως στήθηκε το κόλπο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ. (καλούμε τον οποιοδήποτε να διαψεύσει εάν τολμά):

Με το Νόμο 2941/2001 επί Υπουργίας Ανωμερίτη, τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίστηκαν ως «δημόσιας ωφέλειας» και συμπεριελήφθησαν στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα με τα στρατιωτικά έργα. Έτσι επιτράπηκε να εγκαθίστανται νόμιμα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ο νόμος αυτός έγινε για να θεραπευτούν Αποφάσεις ΣτΕ κατά πολλών αιολικών πάρκων που είχαν ήδη εγκατασταθεί σε δημόσιες εκτάσεις : με Υπ. Απόφαση του 1998 Βάσως Παπανδρέου και δωρεάν,.. ενώ απαιτούνταν Νόμος και αποζημίωση του Δημοσίου!!!! Ορίστηκε λοιπόν με το Ν. 2941/2001 και η αποζημίωση-έσοδο του κράτους από τις εταιρείες ΑΠΕ, που ανερχόταν σε 1% του προϋπολογισμού του έργου. Για τις λεπτομέρειες της καταβολής του εσόδου από το Δημόσιο εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας & Οικονομίας για έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Αυτή η Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ!!! Δηλαδή ποτέ δεν πληρώθηκε το κράτος για την παραχώρηση των εκτάσεων, ενώ τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν κανονικότατα να κατασκευάζονται χωρίς να πληρώνουν ούτε 1 ευρώ!!! Οι ευθύνες των τότε Υπουργών Ανωμερίτη και Παπαντωνίου είναι τεράστιες.

Με το Νόμο 3208/2003 επί Υπουργίας Δρυ, καθορίστηκε (άσχετα από τις ΑΠΕ) ότι για επεμβάσεις σε εκτάσεις που διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία , θα καταβάλλεται «αντάλλαγμα χρήσης». Το αντάλλαγμα χρήσης είναι ένα τυπικό αντίτιμο: κόστος αναδάσωσης επί 2 (50ευρω ανά στρέμμα/έτος) και αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, όπως αποδεικνύει και επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας που παραθέτουμε!

Οι εταιρείες με τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν να μην πληρώνουν ούτε ευρώ, ενώ εισέπρατταν κανονικότατα και τις επιδοτήσεις και τα τιμολόγια τους από τη ΔΕΗ, μέχρι το 2006.

Λόγω του ότι οι Υπηρεσίες είχαν αρχίσει να αντιδρούν κατά των εταιρειών που δεν πλήρωναν ούτε 1 ευρώ στο κράτος, με το Ν. 3377/2005 και συγκεκριμένα το άρθρο 19, επί Υπουργίας Μπασιάκου, το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε! Τα αιολικά πάρκα συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ρύθμιση του Ν. 3208/2003 ώστε να πληρώνουν κι αυτά….το τυπικό «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000ευρώ εφάπαξ στην 20ετια), το οποίο είναι αστείο μπροστά στο 1% του προϋπολογισμού (που κι αυτό είναι μηδαμινό τίμημα)!

Αυτό το άθλιο καθεστώς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ισχύει από το 2006 (όπως είπαμε από το 1998 ως το 2006 δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ!) έως σήμερα και κανενός πολιτικού το αυτί δεν ιδρώνει, για το αστείο μίσθωμα, παρά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που ανέδειξε την ανάγκη να προστατεύει και να εκμεταλλεύεται το Δημόσιο την περιουσία του .

Για να αντιληφθείτε δε πόσο άθλιες είναι οι εταιρείες των αιολικών πάρκων, διαμαρτυρήθηκαν κιόλας τον Ιαν 2006, ότι το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» είναι υψηλό και ζήτησαν τόσο τη μείωση του τιμήματος, όσο και τον υπολογισμό λιγότερων στρεμμάτων για τα έργα!!! Και για να τραβάτε τα μαλλιά σας, ο κος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ που υπογράφει την επιστολή, καλεί τους Υπουργούς να χαρακτηρίσουν τα αιολικά πάρκα «ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα» προκειμένου να μειωθεί το αντάλλαγμα χρήσης!!! (βλεπε αναρτημένη την επιστολή). Σα δε ντρέπεται ο κύριος που κυκλοφορεί με ελικόπτερο και που 12 μήνες μετά την επιστολή του αυτή, εισήγαγε την εταιρεία του με τα αιολικά πάρκα, στο Χρηματιστήριο αποκομίζοντας μετρητά 300 εκατομμύρια ευρώ! Για ποια ποιον «ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα» ομιλεί; Μήπως θέλει και «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»;

Η απάντηση του υπουργείου Γεωργίας (Φεβ 2006) ήταν σχεδόν ειρωνική και αποστομωτική. Του απαντά η υπηρεσιακός παράγοντας ουσιαστικά ότι: «κύριε, αυτό το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό και τυπικό γιατί αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, ασχέτως που εσείς (με τα αιολικά πάρκα) καταφέρατε να συμπεριληφθείτε»

Είμαστε εξοργισμένοι με αυτά τα αίσχη και την καταλήστευση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα 100δες εκατομμύρια ευρώ που στέρησαν και στερούν οι εταιρείες αυτές από το Δημόσιο, με τις ευλογίες των διεφθαρμένων πολιτικών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβίωση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που σχεδόν «πεινούν» στις μέρες μας.

Σήμερα πρέπει να ντρέπεται και η Κα Μπιρμπίλη και η Κα Μπατζελή, όχι μόνο γιατί αποκρύπτουν κι αυτές με τη σειρά τους αυτό το σκάνδαλο της τεράστιας απώλειας εσόδων για το Δημόσιο. Αλλά και γιατί με περισσό θράσος διογκώνουν το σκάνδαλο, βάζοντας κρυφά αντισυνταγματική ρύθμιση υφαρπαγής των ιδιοκτησιών φτωχών ανθρώπων, ώστε να πληρώνουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές, το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα πλέον και στις ιδιωτικές εκτάσεις! Και είναι ντροπή της Κυβέρνησης που δήθεν κόπτεται για τον ελληνικό λαό και τα τιμολόγια ρεύματος και χτυπά μόνο τα φωτοβολταικά υποκριτικά. Τα φωτοβολταικά που τόσο πολέμησε η Κα Μπιρμπίλη και οι σύμβουλοί της και το λόμπυ των αιολικών, δεν εγκαθίστανται σε δημόσιες εκτάσεις για 50 ευρώ/στρέμμα. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταικών πληρώνουν κανονικά και υψηλά ενοίκια για τα οικόπεδα των έργων τους. Και τα οικόπεδά τους είναι 15 φορές μεγαλύτερα σε έκταση, των αντιστοίχου ισχύος αιολικών πάρκων.

«Αγαπητοί» μας πολιτικοί, να την χαίρεστε την πράσινη ανάπτυξη της αθλιότητας, της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου και με το νέο ν/σ ΑΠΕ της αρπαγής ιδιωτικών περιουσιών.

ΥΓ1: Κα Μπιρμπίλη, σας προτείνουμε το πρόσφατο μήνυμά σας προς το λαό: «δεν αρκεί μόνο να πολεμούμε το λιθάνθρακα, αλλά πρέπει να αγαπάμε και τα αιολικά πάρκα», να πάτε να το πείτε στους φτωχούς ανθρώπους της Νοτίου Ευβοίας.

ΥΓ2: Κατανοούμε τη δυσκολία επαγγελματιών δημοσιογράφων του ενεργειακού ρεπορτάζ, που μας είπαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν αναδείξουν το θέμα. Μας αρκεί που συμφώνησαν μαζί μας πως είναι σκάνδαλο μεγέθους Βατοπεδίου.
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_1389.html
Read more...

H “κρίση” πρόφαση για την υποδούλωση των ευρωπαϊκών λαών…;


Aναδημοσίευση από το bloggingvsmanipulation

Εδώ και πολύ καιρό επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ έγινε ως κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και για τον έλεγχο των πολιτών της Ευρώπης από μία κεντρική εξουσία…
Οι τελευταίες κινήσεις των ευρωπαίων “ηγετών” δείχνουν να με δικαιώνουν!
Ξαφνικά ακούμε για κεντρικό έλεγχο των οικονομιών, για έγκριση των προϋπολογισμών από την ΕΚΤ και την κομισιόν (δηλ. για ουσιαστική κατάργηση των εθνικών κοινοβουλίων και κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής…), στην Ελλάδα ήδη βιώνουμε την κατάργηση του κοινοβουλίου όταν ο σκοπός των ξένων αφεντικών το απαιτεί και τη μετατροπή των εντεταλμένων ανδρείκελων σε δικτατορίσκους… την τυφλή υπακοή σε ό,τι διατάξουν τα αφεντικά τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ρωμανιά ότι αυτό που έλεγαν οι ξένοι είναι ότι “τόσο υπάκουη κυβέρνηση που έλεγε σε όλα ναι, δεν έχει ξαναυπάρξει” και ότι “δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και αντίρρηση σε ό,τι τους ζητούσαν“! (φαίνεται άλλωστε…)

Όταν κάποιοι από εμάς αναφερόμαστε σε προμελετημένο έγκλημα και σχέδιο προαποφασισμένο που υλοποιείται… κατηγορούμαστε πολλές φορές ως “συνωμοσιολόγοι” ή ότι δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει! Πολλοί σπεύδουν να διαψεύσουν αυτό που είναι οφθαλμοφανές και να ανακόψουν την όποια φωνή μπορεί να αφυπνίσει ή έστω να δημιουργήσει προβληματισμό… Συνήθως πρόκειται για εντεταλμένους του συστήματος ή αποβλακωμένους υπάκουους δούλους του! Η διαφορά των πρώτων από τους δεύτερους είναι ότι οι πρώτοι γνωρίζουν τι υπερασπίζονται και γιατί προπαγανδίζουν πράγματα ενώ οι δεύτεροι τα υπερασπίζονται από ιδεοληψία και αμμορφωσιά. Όπως και να ‘ναι πρόκειται για τους χρήσιμους ηλίθιους που πάντα χρησιμοποιούνται από ένα στρεβλό σύστημα για την επιβίωσή του…
Τι συμβαίνει όμως όταν από επίσημες φωνές πλέον του ίδιου του συστήματος ακούγονται αλήθειες που επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας…;
Διαβάστε με προσοχή την παρακάτω συνέντευξη, συνδυάστε αυτά που λέγονται με όσα τελευταία σας βομβαρδίζουν τα μέσα προπαγάνδας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

«Η ΕΚΤ προκάλεσε την ελληνική κρίση με στόχο την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούσε πολιτική ραγδαίας πιστωτικής επέκτασης στις χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας της ευρωζώνης και μηδενικής επέκτασης στη Γερμανία, προκαλώντας ασύμμετρους οικονομικούς κύκλους εντός τη ζώνης και φούσκες που οδήγησαν στην παρούσα κρίση, είπε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και διευθύνων σύμβουλος της Providence Asset Management Ρίτσαρντ Βέρνερ.

Μάλιστα ο καθηγητής τονίζει ότι οι αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούσαν τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, γνώριζαν ότι το σύστημα του ευρώ δεν θα λειτουργούσε χωρίς την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, η δημιουργία του οποίου θα απαιτούσε να υπάρξει μία κρίση. Το μοναδικό λογικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι «οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της ΕΚΤ» δημιούργησαν την κρίση αυτή με στόχο την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.

Ο Γερμανός καθηγητής μας μίλησε με αφορμή πρόσφατο άρθρο του στην ιαπωνική εφημερίδα Yiomiuri, στο οποίο υποστήριζε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες ως προς την κρίση χρέους της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο ρόλος της ΕΚΤ στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης;

«Ο βασικός της ρόλος ήταν στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης – είναι ένας ρόλος που δεν είναι ευρέως γνωστός, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η ίδια η ΕΚΤ. Αυτό που μας λέει η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, είναι ότι τα επιτόκια είναι το κύριο εργαλείο άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Τώρα, ειδικά στην περίπτωση της Ευρώπης, είναι εύκολο να αποδείξουμε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς τα επιτόκια ήταν ίδια για όλες τις χώρες της ευρωζώνης αλλά τα μέλη της βρίσκονταν σε πολύ διαφορετικές φάσεις του οικονομικού κύκλου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι κύκλοι αυτοί δεν καθορίζονταν από τα επιτόκια. Ποια ήταν λοιπόν η αιτία; Προκύπτει ότι ήταν ένας άλλος νομισματικός παράγοντας που βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δηλαδή το ύψος των πιστώσεων. Όλοι θα συμφωνούσαν ότι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι να ελέγχουν την προσφορά χρήματος και συνεπώς τη δημιουργία πιστώσεων, τη χορήγηση τραπεζικών δανείων.

Αν κοιτάξουμε τι έκανε η ΕΚΤ, η εικόνα που προκύπτει είναι ασυνήθιστη. Μόλις ιδρύθηκε ως η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ, ακολούθησε την εξής πολιτική. Κατ’ αρχήν έκλεισε τελείως τη «βρύση» των δανείων στη Γερμανία – η πιστωτική επέκταση των τραπεζών πήγε από περίπου 10% σχεδόν αμέσως στο μηδέν , και έχει παραμείνει γύρω στο μηδέν έκτοτε. Αυτό εξηγεί γιατί η γερμανική οικονομία είχε πολύ χαμηλή ανάπτυξη από τότε που ιδρύθηκε η ΕΚΤ. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ δημιούργησε τεράστια πιστωτική επέκταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και, μόλις μπήκε και αυτή στο ευρώ, στην Ελλάδα. Η πιστωτική επέκταση των τραπεζών έχει υπάρξει διψήφια, σε μερικές χώρες στα επίπεδα του 20 με 30% σε ετήσια βάση.

Άλλη μία σημαντική πληροφορία, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι – τι εννοούμε όταν λέμε χρήμα; Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα που εκδίδει η κεντρική τράπεζα. Στην πραγματικότητα τα χρήματα των κεντρικών τραπεζών είναι μόλις 2% ή και 1% της συνολικής προσφοράς χρημάτων. Από πού προέρχεται το υπόλοιπο 98%; Η απάντηση είναι ότι η προσφορά χρήματος δημιουργείται από το τραπεζικό σύστημα, που είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες είναι τόσο σημαντικές και ο λόγος για τον οποίο ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι να εποπτεύουν τις τραπεζικές πιστώσεις. Η χορήγηση τραπεζικών δανείων είναι στην πραγματικότητα δημιουργία χρήματος. Αυτό που έκανε η ΕΚΤ ήταν να δημιουργήσει ραγδαία ανάπτυξη των δανείων, στην πραγματικότητα φούσκες τεραστίων διαστάσεων, στις περιφερειακές γεωγραφικά χώρες, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη στιγμή που στη Γερμανία έκλεισε τη «βρύση».

Οι επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες και, είχα προειδοποιήσει πριν από χρόνια γι’αυτό, όταν δημιουργείς φούσκες, αυτές θα σπάσουν, προκαλώντας ύφεση και κρίσεις. Το άλλο που συμβαίνει είναι ότι, όταν υπήρχε συνεχής ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις, και όχι μόνο της Ελλάδας, θεωρούσαν ότι τα έσοδά τους ήταν σε ανοδική τροχιά, οπότε αύξαναν τις δαπάνες τους. Η ΕΚΤ λοιπόν ασκούσε λανθασμένη νομισματική πολιτική, που δημιούργησε μη βιώσιμες φούσκες και μη βιώσιμες κυβερνητικές δαπάνες, οπότε δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Όταν έσπασαν οι φούσκες είχαμε αυτό που μας συμβαίνει τώρα – τραπεζικές και δημοσιονομικές κρίσεις και, μέσω των αυξημένων δαπανών που οι κυβερνήσεις ενθαρρύνονταν να κάνουν, έχουμε το ζήτημα της κρίσης κυβερνητικού χρέους».

Η επόμενη ερώτηση είναι ασφαλώς γιατί να ακολουθήσει η ΕΚΤ τέτοιου είδους ασύμμετρη πολιτική;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε ένα συνέριο στο Λονδίνο. Παρών είναι και ένας από τους συγγραφείς της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πρόκειται για τον κ. Ζακ Αταλί (σ.σ. είχε τελέσει σύμβουλος του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν) ο οποίος ανέφερε κάποια αξιοσημείωτα πράγματα σχετικά με το ερώτημά σας. Όταν συντάσσαμε την συνθήκη του Μάαστριχτ, είπε ο ίδιος, γνωρίζαμε ότι το ευρώ θα περνούσε κρίση, γνωρίζαμε ότι το σύστημα δεν θα λειτουργούσε χωρίς τη δημιουργία ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, δεν θα λειτουργούσε ποτέ, όπως είπε. Γνωρίζαμε ότι πρέπει να περάσουμε από μία κρίση ώστε να ιδρύσουμε ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών. Αυτό λοιπόν το οποίο παρακολουθούμε τώρα είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και έχει να κάνει πολύ λιγότερο με την Ελλάδα απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος. Έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το σχέδιο της Ευρώπης, και όταν λέω Ευρώπη εννοώ εδώ τις Βρυξέλλες και τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, να δημιουργήσουν ένα νέο κράτος, μιλάμε για μία ιστορική στιγμή που αφορά στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Πριν τη συνθήκη του Μάαστριχτ είχαν καταφέρει να μεταφέρουν εποπτικές εξουσίες στις Βρυξέλλες. Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μετέφεραν την εξουσία της νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ. Αυτό που έλειπε ήταν το τρίτο βήμα – είχαμε την εποπτεία, τη νομισματική πολιτική, το τρίτο είναι η δημοσιονομική πολιτική. Όταν έχεις τη δύναμη να φορολογείς και να δαπανάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δύναμη να εκδίδεις ομόλογα και να αποφασίζεις πώς θα δαπανώνται τα χρήματα, και οι εθνικοί προϋπολογισμοί υπόκεινται σε ευρωπαϊκό έλεγχο, τότε όλα είναι πλήρη, έχεις δημιουργήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και αυτό είναι που ήθελαν οι συντάκτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όπως παραδέχονται τώρα.

Αυτό δίνει άλλη διάσταση στα όσα έκανε μέχρι τώρα η ΕΚΤ. Η τράπεζα ξαφνικά αποκάλυψε τις πραγματικές της προθέσεις πριν από μία εβδομάδα. Μέχρι τότε ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι μπορεί να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις, τόνιζε ότι είναι ανεξάρτητο, αντικειμενικό ίδρυμα που επιχειρεί να πετύχει αποκλειστικά οικονομικούς στόχους. Υποστήριζαν ότι δεν υπακούν σε καμία κυβέρνηση, δεν υποκύπτουν σε πολιτικές πιέσεις. Ωστόσο πριν από μία εβδομάδα η ΕΚΤ αποκάλυψε ξαφνικά τις πραγματικές της προθέσεις, ότι έχει πράγματι πολιτικό χαρακτήρα, ότι χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για πολιτικούς στόχους, θέλοντας να δημιουργήσει ευρωπαϊκό υπερκράτος, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με μία κεντρικά ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική. Και αυτό γιατί συμφώνησε να αγοράσει ομόλογα εφόσον υπάρχει περισσότερος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες.

Ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιήσει όλους τους στόχους τους, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της ΕΚΤ, οπότε δυστυχώς η κρίση θα συνεχιστεί. Ωστόσο η νομισματική πολιτική έχει συνδεθεί με τον πολιτικό στόχο της δημιουργίας ενός νέου έθνους-κράτους στην ΕΕ που θα ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι μόνο ένα πιόνι στο παιχνίδι»

Βασικά υπονοείτε ότι η ΕΚΤ προκάλεσε επίτηδες την κρίση στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει στενότερη πολιτική ένωση εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης;

«Νομίζω ότι αυτό είναι το μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κανείς να καταλήξει. Αν κοιτάξει τα γεγονότα, την πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ τα τελευταία δέκα χρόνια και τις δηλώσεις από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και της τράπεζας, καθώς και των συντακτών της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αυτών που επιθυμούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους, όλοι έλεγαν ότι θα έχουμε μια κρίση με το να δημιουργήσουμε μία κεντρική τράπεζα αλλά όχι ενιαία δημοσιονομική πολιτική. Και αντί να λένε ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την ΕΚΤ ή το ευρώ μέχρι να ολοκληρώσουμε την πολιτική ένωση μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, λένε, ωραία, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κρίση, οπότε ας το κάνουμε.

Έτσι οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Ζακ Αταλί, δεν εξεπλάγησαν από αυτήν την κρίση. Παρατηρώντας την πολιτική της ΕΚΤ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, πρέπει κανείς να πει ότι τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό μας αφήνει με την πιθανότητα, που προκαλεί σοκ, ότι οι κρίσεις αυτές προκλήθηκαν επίτηδες με στόχο την επίτευξη του πολιτικού στόχου της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Αν, όπως λένε όλοι όσοι εμπλέκονται, ότι η κρίση είναι ευκαιρία, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να ενοποιήσουμε την Ευρώπη, αν η κρίση είναι τόσο καλή, τότε δεν είναι πολύ μακριά από το να πουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να δημιουργήσουμε μία κρίση».

Μία συνέντευξη στην ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ από τη “naftemporiki.gr


Read more...
free counters