EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

FEAR CAMPAIGN

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταπίεση και τίποτα πιο επικίνδυνο, απ’ το να καταπιέζουν την έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων, ειδικά σε μια περίοδο που διακυβεύονται τόσα πολλά. Θέλουν να μας οδηγήσουν βουβούς στον δρόμο που θέλουν. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε για να καταλάβουμε την ουσία της ζωής μας, είναι να αποδεχθούμε ότι είμαστε καταδικασμένοι. Σε κάποιους η παραπάνω φράση ίσως μοιάζει απαισιόδοξη, αλλά μόνο ο άνθρωπος που καταλαβαίνει πως δεν έχει τίποτα να χάσει, κάνει το πρώτο βήμα.Το πρώτο βήμα για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του Φόβου. Το πιο παλιό και αποτελεσματικό εργαλείο της εξουσίας για να μας αφαιρέσει την λογική. Αν σου αφαιρέσουν την λογική γίνεσαι πρόβατο, που απλά χρειάζεσαι ανάγκη να σου πουν τι θα κάνεις και που θα πας. Πως να συμπεριφερθείς και τι να πιστέψεις. Θα σου αδειάσουν πιο εύκολα το μυαλό, αν σου αφαιρέσουν την λογική, ώστε να σου αδειάσουν την τσέπη και να σε γεμίσουν έπειτα με την δική τους “ψυχή”. Αυτός που φοβάται δεν διαμαρτύρεται. Κι αφού δεν διαμαρτύρεται -ειδικά μπροστά σε μια αδικία- γίνεται συνένοχος. Δίνει άλλοθι στους εξουσιαστές.

Κι όμως η αντίσταση απέναντι σε οτιδήποτε, είναι η πηγή της προόδου. Αν δεν αντισταθείς δεν γίνεται να εξελιχθείς. Κι αυτό ισχύει τόσο για τα άτομα, όσο και για τις κοινωνίες. Γι ‘αυτό το σημαντικότερο είναι να γνωρίσουμε τον κάθε φόβο μας, να ψάξουμε τι κρύβεται από πίσω του και να το ελέγξουμε. Και δεν χρειάζεται να ανήκουμε σε κάποιο στρατόπεδο. Γιατί να καθοριζόμαστε από δημιουργήματα άλλων ανθρώπων, όταν κι εμείς έχουμε την δύναμη να δημιουργήσουμε τα δικά μας;
strangejournal


Read more...

Επίσημοι παλιάτσοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ
Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου
grousis@ath.forthnet.gr

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων από τα διάφορα, βασιλικότερα του βασιλέως, φερέφωνα της κυβέρνησης, είναι όλο και πιο προκλητικός.

Στην πραγματικότητα ενώ όλοι τους καμώνονται πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην απεργία και την κινητοποίηση, όταν αυτά τα δικαιώματα εφαρμόζονται στην πράξη, τα καταγγέλλουν από τη μια ως αντιδημοκρατικά και από την άλλη διότι πλήττουν άλλες κατηγορίες πολιτών από εκείνες που κινητοποιούνται, ενώ η αιτία της κινητοποίησης, τα αιτήματα εκείνων που κινητοποιούνται, παραμένουν συνήθως άγνωστα.

Ετσι οι αγωνιζόμενοι παρουσιάζονται ως αντικοινωνική ομάδα που στρέφεται κατά της υπόλοιπης κοινωνίας, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως νομιμόφρων και μη αντικοινωνική όσο βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, θυμίζω ότι οι αγρότες κατηγορούνται διότι εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων και των εμπορευμάτων.

Οι καταληψίες φοιτητές διότι παρεμποδίζουν όσους θέλουν να εργαστούν ή να διδαχτούν να μπουν στις αίθουσες.

Οι όποιοι διαδηλωτές διότι πλήττουν τους μαγαζάτορες και δημιουργούν κυκλοφοριακό .

Οι οδοκαθαριστές διότι πλήττουν τη δημόσια υγεία και την εικόνα των πόλεων. Οι ναυτεργάτες διότι πλήττουν τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Υποθέτω, οι δημοσιογράφοι επειδή μας στερούν τις ειδήσεις... και πάει λέγοντας.

Στην πραγματικότητα εκείνο που επιδιώκεται είναι:

*Να θαφτούν οι αιτίες που γεννούν τις κινητοποιήσεις.

*Να στραφεί η υπόλοιπη κοινωνία ενάντια σε όποιον κινητοποιείται, και να υποσκαφτεί η έκφραση αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

*Να αναχθούν σε κυρίαρχες οι παράπλευρες απώλειες της όποιας κινητοποίησης και όχι οι απώλειες που προκύπτουν από τα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν στις κινητοποιήσεις, μέτρα τα οποία υποστηρίζεται ξεδιάντροπα ότι λαμβάνονται για το καλό των εργαζομένων.
Ετσι για παράδειγμα συνέβη με την «απελευθέρωση» των απολύσεων η οποία, όπως δήλωνε ανερυθρίαστα ο κ. Μανώλης Καψής στο δελτίο του Mega της 19/6/2010, καταπολεμά την ανεργία.

*Και κυρίως και πάνω απ' όλα επιδιώκεται να περιοριστούν ακόμη και τα λειψά αστικά δικαιώματα σε απλές διακηρύξεις αρχών, οι οποίες από τη στιγμή που πλήττουν στην πράξη την αστική τάξη και την εξουσία της, αυτή τα καταπολεμά είτε άμεσα καταστέλλοντάς τα, είτε δικαστικά, είτε χρησιμοποιώντας τα ιδεολογικά βαποράκια της.

Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδεικνύουν τα πραγματικά όρια των αστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποδεικνύουν ότι ο σεβασμός τους όχι μόνον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα απ' ό,τι η υπεράσπιση του αστικού καθεστώτος, αλλά ακόμη ότι η ουσιαστικοποίησή τους προϋποθέτει την υπέρβασή του.

Είναι σαφές ότι η βαθύτατα ταξική, αντιδραστική, πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, θα συνοδευτεί από την ένταση του αυταρχισμού και της άμεσης βίας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι και επικίνδυνο για το ίδιο το σύστημα, στο βαθμό που είναι απαράβατος νόμος η βία να γεννά βία. Γι' αυτό και επιδιώκεται ταυτόχρονα να αποσπαστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αν όχι άμεσα υπέρ των «κακών» μεν «αναγκαίων» δε για τη «σωτηρία της πατρίδας» αντιλαϊκών μέτρων , τουλάχιστον έμμεσα κατά όσων κινητοποιούνται εναντίον τους.

Σε αυτόν το θλιβερό ρόλο έχουν ενταχθεί και όλοι εκείνοι οι κατά Νίτσε «επίσημοι παλιάτσοι», εκείνοι οι «περιττοί» και «ευκίνητοι πίθηκοι» που κάθε βράδυ εκ του ασφαλούς «χύνουνε τη χολή τους» κατά των αγωνιζόμενων εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους και αυτό το ονομάζουν ειδήσεις.

Μια και μοναδική απάντηση μπορεί να τους δοθεί. Να αντιδράσουμε σύσσωμοι ως «αντικοινωνικοί» γι' αυτούς πολίτες, και να τους αφήσουμε με μοναδικό σύμμαχο την τάξη που κάποτε πολλοί απ' αυτούς έφτυναν και σήμερα γλείφουν.
enet.gr
Read more...
free counters