EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

«Ο Γεωργάτος θα έπρεπε να έχει εκατό χέρια για να κάνει όσα του αποδίδουν οι αστυνομικοί ταυτόχρονα»

image by Carlos Latuff
Επτά μήνες έχουν περάσει από τη σύλληψη του Γεράσιμου Γεωργάτου στην πορεία αλληλεγγύης για τον Στόλο της Ελευθερίας, και η υπόθεσή του εκκρεμεί ακόμη, καθώς η δίκη του, που είχε οριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, έλαβε μία ακόμη αναβολή. Ο δικηγόρος του, Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στο tvxs.gr για τις κατηγορίες εναντίον του, υποστηρίζοντας πως ο Γεράσιμος «θα έπρεπε να έχει εκατό χέρια για να κάνει όσα του αποδίδονται ταυτόχρονα».
της Φανής Παρλή

Στις 31 Μαΐου 2010, ο Στόλος της Ελευθερίας επιχειρούσε να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όταν δέχθηκε δολοφονική επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό, με θύματα εννιά πολίτες. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα μέλη του Στόλου, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η οποία αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή. Όπως περιγράφει ο κ. Παπαδάκης,

οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών τους ανάγκασαν να διασκορπιστούν, ενώ παράλληλα «χτυπήσαν πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και τον Γεράσιμο Γεωργάτο». «Έχει κακοποιηθεί βάναυσα, όπως προκύπτει και από πιστοποιητικό του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, στο οποίο διακομίστηκε ενώ ήταν κρατούμενος, γιατί ήταν ματωμένος και χτυπημένος», προσθέτει ο κ. Παπαδάκης.

Ο Γεράσιμος συνελήφθη εκείνη την ημέρα, κατηγορούμενος για «αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη της ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αστυνομικού και άρνηση να δώσει δαχτυλικά αποτυπώματα». Οι κατηγορίες στηρίζονται μόνον σε μαρτυρίες αστυνομικών. Πρόκειται για πλημμελήματα, «αλλά είναι βαριά πλημμελήματα –δηλαδή, αν τα πάρουν τοις μετρητοίς, θα καταδικαστεί σε τρία με τέσσερα χρόνια», σχολιάζει ο κ. Παπαδάκης.

Ο ίδιος ο Γεράσιμος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει, μέσω του δικηγόρου του, ότι «προσπάθησε να σώσει έναν άλλο διαδηλωτή, τον οποίο χτυπούσε άσκοπα ένας αστυνομικός. Τότε τον έπιασαν, χτυπώντας τον δύο-τρεις αστυνομικοί μαζί». Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι υπάρχουν φωτογραφίες και πολλοί μάρτυρες, τόσο διαδηλωτές όσο και διερχόμενοι, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την αθωότητα του Γεράσιμου Γεωργάτου.

Όσον αφορά στις μαρτυρίες των αστυνομικών, ο κ. Παπαδάκης σχολιάζει ότι «υπάρχουν αστειότητες και αντιφάσεις από τους αστυνομικούς. Ένας έχει φτάσει να γράψει ότι ο Γεράσιμος τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε στον ώμο και στο χέρι, τη στιγμή που φοράνε μία πανοπλία που δεν μπορεί να την δαγκώσει ούτε καρχαρίας, όχι άνθρωπος. Άλλος αστυνομικός έλεγε ότι ο Γεράσιμος πέταγε πέτρες, άλλος ότι έπαιζε ξύλο, άλλος ότι πετούσε μάρμαρα, άλλος ότι κλωτσούσε... Θα έπρεπε να έχει εκατό χέρια για να κάνει όσα του αποδίδονται ταυτόχρονα» τονίζει.

tvxs μέσω thepressproject
Read more...
free counters