EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Απόπειρα φίμωσής του από την Creta Farm καταγγέλλει το «Αρχιπελάγος»

Σε αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ προχώρησε η γνωστή εταιρεία αλλαντικών Creta Farm εναντίον του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έπειτα από έρευνα του τελευταίου που διαπίστωσε εκτεταμένη περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας των χοιροτροφικών μονάδων της βιομηχανίας.
Της Γεωργία-Άννας Βοΐλη

Συγκεκριμένα, η αγωγή είχε ως αποδέκτες τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ.Τσιμπίδη και τον επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Λιοδάκη. Αφορμή, σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», στάθηκαν οι έρευνες των τελευταίων στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.

Το Ινστιτούτο σημειώνει πως οι σχετικές έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από πολλαπλές καταγγελίες κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους το περασμένο φθινόπωρο περί εκτεταμένης ρύπανσης. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στην περιοχή, με απαιτητικές καταδύσεις και μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού, εντοπίστηκε «υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα». Επίσης, υψηλές τιμές του βακτηρίου Ε. Coli. Χαρακτηριστικό των ερευνών ήταν η «αποπνικτική δυσοσμία» που ενίσχυε ακόμη περισσότερο την πεποίθηση για την προέλευση των λυμάτων.


Το «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει, παράλληλα, τη γνωστή βιομηχανία για απόπειρα «φίμωσης» των φορέων που προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το ζήτημα της ρύπανσης από τη βιομηχανική μονάδα απασχολεί την τοπική κοινωνία ήδη από τη δεκαετία του ’70. Υποστηρίζει, επίσης, ότι παρά το πλήθος των καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm, αυτές παραμένουν στο σκοτάδι. Αντιθέτως μάλιστα, η εταιρεία έχει απαντήσει με σωρεία αγωγών όχι μόνο εναντίον του Ινστιτούτου αλλά και σε πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, ακόμη και σε δημοσιογράφους που έχουν επιχειρήσει να ασχοληθούν με το θέμα.

Από την πλευρά της, η Creta Farm, σχολιάζοντας τις καταγγελίες σε βάρος της στο tvxs.gr απαντά πως «εμείς μιλάμε με στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι οι μετρήσεις οι οποίες έχουμε». Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει το «Αρχιπέλαγος», «η αφορμή της αγωγής ήταν η αβάσιμη κατηγορία για τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή του Λατζιμά» κι όχι η απόπειρα φίμωσής του», προσθέτοντας πως από πλευρά τους «έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για προσφυγή στη δικαιοσύνη προς αποκατάσταση της αλήθειας και της δίκαιης προάσπισης της φήμης της εταιρείας».

«Εμείς μιλάμε με στοιχεία. Και τα στοιχεία είναι οι μετρήσεις οι οποίες έχουμε», τονίζει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αλλαντοβιομηχανίας, τελούνται σε μηνιαία βάση δειγματοληψίες στην περιοχή του Λατζιμά, πάντα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς, καθώς και με το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις τακτικές αναλύσεις προκύπτει ότι «η θάλασσα είναι απόλυτα καθαρή και μάλιστα κατάλληλη για κολύμβηση». Μάλιστα, «έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις στον περιβαλλοντικό τομέα και συνεχίζονται ανάλογες πρωτοβουλίες», ενώ υπογραμμίζει πως επειδή «η Creta Farm εδρεύει στην Κρήτη, έχει πολύ στενή σχέση με τον τόπο αυτό».

tvxs.gr
Read more...
free counters