EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Νεκρός Ιταλός ακτιβιστής που απήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από ομάδα εξτρεμιστών

Ο 36χρονος ακτιβιστής, Βιτόριο Αριγκόνι (Φωτογραφία: Reuters )

Ρώμη, Ιταλία
Νεκρός βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας ένας Ιταλός φιλο-παλαιστίνιος ακτιβιστής και δημοσιογράφος, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους «Εκδικητές του Σαλάφι», μίας ομάδας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εμπνευσμένης από την αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τον 36χρονο Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος βρισκόταν εδώ και καιρό στη Γάζα, για να καταγράφει την κατάσταση των Παλαιστινίων στην περιοχή.

Το βράδυ της Πέμπτης ένοπλοι ανακοίνωσαν ότι απήγαγαν τον 36χρονο ακτιβιστή, απειλώντας να τον σκοτώσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εάν δεν απελευθερώνονταν σύντροφοί τους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ωστόσο, ο Βιτόριο Αριγκόνι δολοφονήθηκε νωρίτερα,


μόλις τρεις ώρες μετά την απαγωγή του και η σορός του βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς που απαγόρευσαν την πρόσβαση για τα ΜΜΕ στο σημείο αυτό.

«Ο Βιτόριο πέθανε από ασφυξία και το πτώμα του βρέθηκε σε δρόμο συνοικίας βορειοδυτικά της Γάζας» είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βιτόριο Αριγκόνι είτε απαγχονίσθηκε ή στραγγαλίσθηκε.

Δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ άλλα δύο καταζητούνται.
Εκφράζοντας βαθιά οργή για τη δολοφονία του 36χρονου άνδρα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την «αήθη ενέργεια βίας από εξτρεμιστές που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής» σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζοντας τον Ιταλό ακτιβιστή ως «αθώο άνθρωπο», το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο Βιτόριο Αριγκόνι βρισκόταν εδώ και καιρό στη Γάζα «ακριβώς για να καταγράφει την κατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας».

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Ιχαμπ αλ Γουσέιν δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει το απεχθές αυτό έγκλημα που αντιβαίνει στις αξίες μας, τη θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμά μας και διαβεβαιώνει ότι θα συλλάβει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και θα εφαρμόσει το νόμο».

«Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν την πρόθεση των απαγωγέων να σκοτώσουν, δεδομένου ότι ο άνδρας δολοφονήθηκε λίγο χρόνο μετά την απαγωγή του» τόνισε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος.

Στη Ραμάλα της Δυτική ‘Οχθης ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «καταδικάζει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στην οικογένεια του θύματος».

«Το έγκλημα αυτό ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία μας και με τη θρησκεία μας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που τελεί υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.

Κανένας ξένος όμηρος δεν είχε δολοφονηθεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από το 1994.

Ο Βιτόριο Αριγκόνι ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής του ειρηνικού φιλο-παλαιστινιακού κινήματος International solidarity mouvement (ISM).


Newsroom ΔΟΛ
Αντίο Βικ
Η συμβολική κηδεία του Vittorio Arrigoni που έγινε στη Γάζα και στην οποία παραβρέθηκαν νεαροί Παλαιστίνιοι και ακτιβιστές.
sxoliastesxwrissynora
Read more...
free counters