EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Μεθοδευμένη εξόντωση νεαρού πολιτικού πρόσφυγα

Επειδή κατήγγειλε βασανισμό του από αστυνομικούς
Στις 3 Ιουνίου 2011, δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» ρεπορτάζ της Γεωργίας Δάμα με τίτλο «Καταγγέλλουν ξύλο από αστυνομικούς». Δυο νεαροί αλλοδαποί κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί με μαύρα μπουφάν και κράνη, εισβάλλουν κάθε τρεις και λίγο στο σπίτι που διαμένουν, στην οδό Λαχανά στην Κυψέλη, ξυλοκοπούν άγρια όποιον βρίσκουν εκεί και φεύγουν. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία που συνόδευε το ρεπορτάζ, με τα κακοποιημένα κορμιά των δυο νεαρών.

Η καταγγελία προκάλεσε αίσθηση. Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να διατάξει ΕΔΕ, προκειμένου να κουκουλώσει και τυπικά την υπόθεση, η οποία αποκάλυπτε την ύπαρξη ενός (τουλάχιστον) φασιστικού θύλακα σε κάποια από τις εποχούμενες ομάδες της αστυνομίας, τα μέλη του οποίου βασάνιζαν τους αλλοδαπούς που έβρισκαν στο συγκεκριμένο σπίτι, όχι γιατί είχαν κάτι εναντίον τους, αλλά για να εκτονώσουν τα βάρβαρα ρατσιστικά αισθήματά τους.


Οπως φάνηκε στη συνέχεια, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, που οι δύο νεαροί αλλοδαποί είχαν το θάρρος να κάνουν επωνύμως, στοχοποιήθηκαν και άρχισε μια διαδικασία «εγκληματοποίησής» τους. Μια διαδικασία με ξεκάθαρη μεθόδευση, όπως έχει φανεί καθαρά απ’ όσα ακολούθησαν, η οποία συντονίζεται από κέντρο που βρίσκεται «ψηλά».

Στις 27 Ιουλίου, μια ευάριθμη ομάδα ΔΙΑΣ σταματά αστικό λεωφορείο στην Πατησίων. Μέσα στο λεωφορείο βρίσκονται αρκετοί αλλοδαποί (είναι η πλειοψηφία των επιβατών), όμως η ομάδα αρπάζει μόνο τον Ιμπραχίμ Ντράμα και τους δυο φίλους του, όλοι τους κάτοικοι του σπιτιού της οδού Λαχανά στην Κυψέλη. Ο 22χρονος Ιμπραχίμ Ντράμα είναι ο ένας από τους δύο που έκαναν την καταγγελία στην «Ελευθεροτυπία»!

Τους κατεβάζουν βίαια από το λεωφορείο, τους περνούν χειροπέδες και τους μεταφέρουν στο «αμαρτωλό» Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, όπου τους ξυλοκοπούν. Το γεγονός καταγγέλθηκε από εμάς αμέσως (http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=12560&pos=4&cat_id=48).
Αρκετές ώρως μετά, μέσα στην άγρια νύχτα, στήνουν ένα γελοίο κατηγορητήριο σε βάρος των τριών, με καταθέσεις copy-paste, τις οποίες δεν μπήκαν στον κόπο να παραλλάξουν λίγο για να τους προσδώσουν κάποια αληθοφάνεια. Οι τρεις αρνούνται να απολογηθούν και να υπογράψουν οποιοδήποτε χαρτί κι αυτό εξοργίζει τους αστυνομικούς, που τους χτυπούν για δεύτερη φορά. Οι τρεις νεαροί δηλώνουν ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες από τη Δυτική Σαχάρα (χώρα κατεχόμενη από το Μαρόκο, όπως και ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει) και ζητούν να καταθέσουν αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Οι αστυνομικοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Μετά τη μεταφορά τους στον εισαγγελέα, παραπέμπονται να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο παίρνουν αναβολή για την 1η Σεπτέμβρη, λόγω κωλύματος της συνηγόρου τους. Το δικαστήριο διατάζει την άρση της κράτησής τους. Κρατούνται, όμως, διοικητικά, από την αστυνομία, επειδή δεν έχουν χαρτιά. Την ίδια μέρα, και οι τρεις υποβάλλουν γραπτό αίτημα ασύλου. Η αστυνομία, κατά την πάγια τακτική της, τους πετά σε κάποιο κελί, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Εν προκειμένω, επεφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση στους τρεις.

Ενώ η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, διαβεβαίωνε πως την επόμενη κιόλας μέρα οι τρεις πολιτικοί πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στην έδρα της, όπου θα εφοδιάζονταν με τη γνωστή ροζ κάρτα (είναι ένα εξάμηνης διάρκειας έγγραφο για όσους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, με το οποίο καθίστανται νόμιμοι μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους) και θα αφήνονταν ελεύθεροι, την επομένη έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, ξεχνώντας τη διαβεβαίωσή της. Προφανώς, επικράτησαν «άλλες» σκέψεις. Οι τρεις πολιτικοί πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε τρία αστυνομικά τμήματα (Καλλιθέα, Ομόνοια, Αμπελόκηπους), για να μην έχουν επαφή μεταξύ τους και για να γίνει πιο δύσκολο το έργο των συμπαραστατών τους.

Τυπικά, η αστυνομία έχει δικαίωμα να κρατήσει κάθε πολιτικό πρόσφυγα μέχρι 90 μέρες ή 180 μέρες συνολικά, αν έχει κρατηθεί και προηγουμένως (Προεδρικό Διάταγμα 114/2010, άρθρο 13, παρ. 4). Μολονότι έδειξαν καθαρά τη ρεβανσιστική τους διάθεση, τυπικά ήταν καλυμμένοι. Μόνο, όμως, για τους δύο από τους τρεις πολιτικούς πρόσφυγες. Γιατί ο Ιμπραχίμ Ντράμα είχε κρατηθεί και προηγούμενη φορά και είχε αφεθεί ελεύθερος την 181η μέρα! Είχε ολοκληρώσει δηλαδή τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο κράτησης και έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος αμέσως μόλις υπέβαλε το αίτημα ασύλου.

Αυτό το γνώριζε πολύ καλά το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα. Εκανε, όμως, κόσκινο το νόμο. Μπορεί στην περίπτωση του Ιμπραχίμ Ντράμα να υπήρχαν ιδιαίτεροι, ρεβανσιστικοί λόγοι, όμως αυτή είναι μια γενικότερη τακτική. Η νομική ρύθμιση που καθορίζει ανώτατο όριο κράτησης για τους αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς υποτίθεται ότι καθιερώθηκε για να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των αστυνομικών υπηρεσιών και να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ισχύει, όμως, μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη οι αστυνομικές υπηρεσίες, με τις ευλογίες του υπουργείου Προ Πο, την έχουν κάνει κόσκινο, φυλακίζοντας κόσμο για όσο διάστημα γουστάρουν. Γι’ αυτό και τα αστυνομικά κελιά είναι γεμάτα με αλλοδαπούς που έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο, όμως κρατούνται για 12 μήνες ή και περισσότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανυπεράσπιστοι. Ούτε τους νόμους γνωρίζουν (ούτε φυσικά τους ενημερώνουν, μολονότι αυτό αποτελεί υποχρέωση των κρατικών αρχών), ούτε νομικούς παραστάτες έχουν.

Στις 9 Αυγούστου, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», δημοσιεύτηκε η είδηση ότι στα κρατητήρια αλλοδαπών Καλλιθέας ξέσπασε αναταραχή, καθώς υπό απέλαση Ιρακινός, απειλούσε ότι θα κόψει τις φλέβες του εάν δεν αφεθεί ελεύθερος. Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός κρατείται επί ένα χρόνο, παράνομα, όπως και πολλοί άλλοι. Την επομένη, ο Ιμπραχίμ Ντράμα, μεταφέρθηκε από την Καλλιθέα στην Κυψέλη! Γνωρίζοντας ότι έχει ανθρώπους που του συμπαραστέκονται, δεν ήθελαν να βρίσκεται στα κελιά του συγκεκριμένου Α.Τ. Τον μετέφεραν, λοιπόν, στο Τμήμα άντρες του οποίου έχουν καταγγελθεί για τις επιδρομές στο σπίτι της οδού Λαχανά και τον βασανισμό των αλλοδαπών που κατοικούν σ’ αυτό! Τον έστειλαν στο στόμα του λύκου.

Στις 12 Αυγούστου, ενόψει της συνεχιζόμενης παράνομης κράτησής του, ο Ιμπραχίμ Ντράμα υπέβαλε επίσημο αίτημα, το οποίο κοινοποίησε και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στο οποίο κατέληγε ως εξής: «Επειδή διάγω ήδη την 14η ημέρα παράνομης κράτησής μου, ζητώ την άμεση απελευθέρωσή μου, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Ενώ, όμως, αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής δήλωναν πως πράγματι η κράτηση του Ντράμα είναι πλέον παράνομη και πως πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα, μια μέρα μετά δήλωναν ότι «η κράτηση είναι σύννομη», χωρίς να δίνουν καμιά παραπέρα εξήγηση. Στον ίδιο τον Ντράμα κοινοποίησαν (με καθυστέρηση δύο εβδομάδων) απόφαση που υπογράφει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ταξίαρχος Αλέξανδρος Δενέκος, με την οποία αποφασίζεται η κράτησή του μέχρι την απόφαση επί του αιτήματός του, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 180 μέρες. Από την απόφαση αυτή φαίνεται καθαρά ότι γνωρίζουν πως ο Ντράμα έχει ήδη κρατηθεί 180 μέρες. Επομένως, ερμηνεύουν το νόμο κατά το δοκούν, παραβιάζοντας βάναυσα τα δικαιώματα του κρατούμενου πολιτικού πρόσφυγα.

Στις 19 Αυγούστου, με συνοπτικές διαδικασίες, η ίδια υπηρεσία, με απόφαση που υπογράφει επίσης ο ταξίαρχος Δενέκος, απέρριψε ως «προδήλως αβάσιμη» την αίτηση του Ιμπραχίμ Ντράμα για χορήγηση πολιτικού ασύλου! Τη στιγμή που εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, για τον συγκεκριμένο πολιτικό πρόσφυγα οι διαδικασίες «τρέχουν» με αστρονομική ταχύτητα! Ο λόγος είναι προφανής: θέλουν να καλύψουν όλες τις παρανομίες που έγιναν σε βάρος του και να τον τιμωρήσουν γιατί σήκωσε το κεφάλι και διεκδίκησε τα δικαιώματά του, απελαύνοντάς τον το συντομότερο δυνατόν. Ταυτόχρονα, θέλουν να καλύψουν το γενικευμένο παράνομο καθεστώς κράτησης αιτούντων άσυλο για χρόνο πέραν των 180 ημερών που προβλέπεται από το ΠΔ 114/2010.

Ο πολιτικός πρόσφυγας, βέβαια, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην Επιτροπή Προσφυγών του υπουργείου Προ Πο, η οποία θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του. Ομως, το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η παράνομη κράτησή του, που συνολικά έχει ξεπεράσει τις 180 μέρες.

Περιμένουμε γραπτές εξηγήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση του αρχηγείου της ΕΛΑΣhttp://www.blogger.com/img/blank.gif, στην οποία έχουμε απευθυνθεί με καταγγελία μας. Θα νομιμοποιήσουν τη μεθόδευση απέλασης με συνοπτικές διαδικασίες ενός πολιτικού πρόσφυγα που είχε το θάρρος να καταγγείλει ότι ομάδα αστυνομικών επέδραμε στο σπίτι που διέμεναν και βασάνιζε τον ίδιο και τους συγκατοίκους του; Γιατί όλα από αυτή την καταγγελία ξεκίνησαν. Θα νομιμοποιήσουν την παράνομη κράτηση του Ντράμα πέραν των 180 ημερών;

Και βέβαια, περιμένουμε να πάρει θέση ο Χρήστος Παπουτσής. Εκτός αν θεωρεί ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι κάτι το απολύτως σχετικό, με το οποίο ο ίδιος δεν χρειάζεται ν’ ασχοληθεί…

eksegersi.gr
Read more...
free counters