EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

ΟΜΝΙΑ TV.COM: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ενημέρωση με σεβασμό στην ανωνυμία

Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που ανοίγει για το κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα εναλλακτικό ελληνόφωνο κοινωνικό δίκτυο πληροφόρησης.
Σε πείσμα της κυβέρνησης, που ονειρεύεται πως θα πατάξει την ανωνυμία στο Διαδίκτυο, μια 8μελής παρέα ετοιμάζει τα εγκαίνια μιας ιστοσελίδας που θα κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Το omniaTV.com, που προσδιορίζεται πολιτικά «από την αριστερά και πέρα» και προτάσσει το σύνθημα «Ειδησεογραφία πίσω από την κοινωνία, όχι πίσω από τα ΜΑΤ», υπόσχεται να αφήσει ορθάνοιχτες τις πύλες του στους πολίτες να συνεισφέρουν περιεχόμενο που θα απέρριπταν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Βασικοί πυλώνες του θα είναι η διαδικτυακή τηλεόραση και η ενημέρωση μέσω της κοινότητας, αναφέρει ο @potmos, τεχνικός δικτύων και μέλος της διαχειριστικής ομάδας, η οποία διαθέτει επίσης καλλιτέχνες, άνεργους, δημοσιογράφους κ.ά. Οπως εξηγεί ο ίδιος,


η πλατφόρμα φτιάχτηκε με βάση αυτά που ένιωθαν οι ίδιοι οι πρωτεργάτες τους ότι τους λείπουν. Θα είναι «μια ψηφιακή ζώνη ελεύθερης δημοσίευσης, ενημέρωσης, δικτύωσης, έκφρασης κι ανταλλαγής απόψεων για όσους επιλέγουν συνειδητά το Διαδίκτυο σαν μέσο ενημέρωσης», αναφέρεται στη σχετική ταυτότητα.

Κορυφαίο στοίχημα των διαχειριστών φαντάζει η απόφαση να αφήσουν τελείως ελεύθερες τις αναρτήσεις και το σχολιασμό. Η δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να διαγράφουν κάτι προβλέπεται μόνο για μετά τη δημοσίευση και «μόνο σε περίπτωση που θα θίγεται άμεσα η ζωή ή η αξιοπρέπεια κάποιου ανθρώπου». Ακόμη και τα τρολ ή οι ύβρεις εντάσσονται στην ελεύθερη έκφραση, κατά τους διαχειριστές του OmniaTV. «Πολλοί φοβούνται τα τρολ αλλά όταν υπάρχει μια συνέπεια σε σχέση με τη θεματολογία, αυτή συνήθως γίνεται σεβαστή». Ετσι, «θα θέλαμε σιγά σιγά το OmniaTV να εξελιχθεί σε ένα τελείως εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο στο οποίο θα προστατεύεται η απόλυτη ανωνυμία των χρηστών και πίσω από το οποίο δεν θα υπάρχει κάποια εταιρεία που να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα των χρηστών, όπως γίνεται στα άλλα δίκτυα».

Η εγγραφή (για την οποία θα αρκεί κάποιο όνομα και e-mail) θα δίνει στα μέλη τη δυνατότητα να ανεβάζουν δικά τους βίντεο, άρθρα, φωτογραφίες κ.λπ. καθώς και να δικτυώνονται με την υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα χρειάζεται, όμως, για να έχει κανείς πρόσβαση στην ειδησεογραφία, στο περιεχόμενο που θα ανεβάζουν τα μέλη, στο σχολιασμό και σε κάποιες πτυχές της κοινωνικής δικτύωσης. Για την ώρα και μέχρι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να σηκώνει το σάιτ αρκετά βίντεο (όπως προκύπτει η ανάγκη π.χ. στη διάρκεια επεισοδιακών διαδηλώσεων), θα μπορεί κανείς μόνο να ενσωματώσει έτοιμα βίντεο από το youTube, το Vimeo κ.ά. «Στην πορεία, όμως, θα δοθεί έμφαση στο πλούσιο περιεχόμενο και την καθημερινή ροή της διαδικτυακής τηλεόρασης, με παραγωγές δικές μας και των μελών», προαναγγέλλει ο @potmos. Το κανάλι διαθέτει ήδη τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό στούντιο. Θα προβάλλεται καθημερινό δελτίο ειδήσεων και εκπομπές ενημέρωσης και σχολιασμού, θα παράγονται έκτακτα ντοκιμαντέρ, ενώ θα δίνεται δυνατότητα και στους χρήστες να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για να γυρίσουν δικές τους παραγωγές.

Στόχος της διαχειριστικής ομάδας είναι να συνεργαστούν και με άλλες πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας των πολιτών, όπως το radiobubble.gr, το οποίο πλέον δίνει έμφαση στο συντονισμό για τη διασταύρωση ειδήσεων μέσω του #rbnews. Και πιο μακροπρόθεσμα, «να αποδείξουμε ότι η ανοιχτή κοινότητα μπορεί να παράξει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την παραδοσιακού τύπου δημοσιογραφία», καταλήγει ο @potmos.

enet.gr
Read more...
free counters